Search



Academic bulletin / Živa

abicko- ziva

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Akademie věd k tématu migrace

Akademie věd ČR uspořádala 16. října ve spolupráci s Poslaneckou sněmovnou PČR seminář Poznatky českých společenských vědců o imigraci do České republiky v evropském kontextu. Setkání zahájil předseda PS PČR Jan Hamáček, předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš a Mgr. Helena Langšádlová, předsedkyně podvýboru pro migraci a azylovou politiku. Prof. Drahoš zdůraznil nutnost interdisciplinárního řešení tohoto problému: „Je důležité kvalifikovaně seznamovat veřejnost a politiky s věcnými fakty. V reakci na aktuální situaci AV ČR otevře v rámci Strategie AV21 nový výzkumný program Globální konflikty a lokální souvislosti.“

 

Jan Hamáček ocenil velmi dobře fungující spolupráci mezi AV ČR a PS PČR. Podle něj je migrace téma, které intenzivně rezonuje celou společností a začíná ji výrazně polarizovat. Současná krize je pravděpodobně největší dosavadní zkouškou pro EU a její struktury. Evropa musí najít meze svojí solidarity a své sociální soudržnosti.


Odborného semináře, který moderovala dr. Zdenka Mansfeldová, zástupkyně ředitele Sociologického ústavu AV ČR, se zúčastnila řada poslanců a významných hostů včetně veřejné ochránkyně práv Mgr. Anny Šabatové, Ph.D. Přednášky zahájila RNDr. Eva Janská, Ph.D., z Univerzity Karlovy s přednáškou na téma Migrační trendy a migrační politiky v zemích střední Evropy. S navazujícím příspěvkem Zkušenosti s integrací migrantů v ČR vystoupil ředitel Etnologického ústavu AV ČR doc. PhDr. Zdeněk Uherek, CSc., který zmínil, že azylantům trvá 6–7 let, než si vybudují původní společenský status, např. vrátit se k původní profesi.


PhDr. Bronislav Ostřanský, Ph.D., z Orientálního ústavu AV ČR pronesl přednášku na téma Islám v České republice, v níž upřesnil současnou situaci muslimů v ČR. Mimo jiné uvedl, že většina muslimů v ČR je sunnitů a významný podíl je i českých konvertitů k islámu. Debaty v české společnosti označil za „míjení se“, neboť mediálního ohlasu se dostává zejména neodborným názorům. Seminář uzavřela Mgr. Yana Leontiyeva, Ph.D., ze Sociologického ústavu AV ČR s přednáškou na téma Postoje k imigrantům v České republice a v Evropě: mezinárodní srovnání a vývoj v čase. „Co se týče postojů majority vůči migrantům, celá řada výzkumů naznačuje, že Češti patří k nejrezervovanějším evropským národům,“ uvedla. A to přesto, že v ČR žije asi 400 tisíc cizinců.


Anotace přednášek ke stažení zde.

Prezentace přednášejících:
RNDr. Eva Janská, Ph.D.
doc. PhDr. Zdeněk Uherek, CSc.
PhDr. Bronislav Ostřanský, Ph.D.
Mgr. Yana Leontiyeva, Ph.D.

Foto: Viktor Černoch (Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR)
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

16 Oct 2015