Search



Academic bulletin / Živa

abicko- ziva

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Proběhl první ročník akademického festivalu A-Fest in Park

V rámci oslav 125. výročí svého založení uspořádala v neděli 6. 9. Akademie věd ČR spolu s Botanickým ústavem AV ČR hudební festival v Průhonickém zámku a parku. Návštěvníci se dočkali pestré palety žánrů od vážné hudby přes bluegrass, jazz až po funky, rock či death metal. „Původně měla akademie v názvu vědu, slovesnost a umění. Vědu děláme a děláme ji dobrou. Co se týče slovesnosti, všelijakých zpráv, výkazů a článků píšeme asi desetkrát tolik, než by bylo zdrávo. Ale s uměním je to bída, a tak bylo namístě to napravit. Proto vznikl z popudu Akademické rady tento festival,“ vysvětlil iniciátor celé akce prof. Josef Lazar.

 

Festival dostal název A-Fest in Park a podmínkou účasti kapel bylo, že alespoň jeden člen hudebního tělesa musí být pracovníkem Akademie věd ČR. Počet sborů, souborů, orchestrů a kapel, ve kterých jsou aktivní zaměstnanci Akademie věd ČR, samotné organizátory překvapil. „Kapel se nám přihlásilo pětačtyřicet, to bylo tak čtyřikrát víc, než jsem předpokládal,“ upřesnil „Joe“ Lazar. Vystupujících uskupení se na třech pódiích nakonec vystřídalo pětatřicet. „Řada ústavů pořádá různé kongresy, konference, různá vědecká setkání a nebylo by špatné, kdybychom si uvědomili, že tady máme skvělé muzikanty, kteří mohou na takových příležitostech vystoupit a vytvořit dobrou atmosféru,“ neskrýval nadšení prof. Lazar.

 

Na nádvoří zámku se diváci dočkali mj. jazzových uskupení, v útrobách zámku v Rytířském sále pak především vážné hudby. Rockové náladě byla určena Podalpinská louka, kde stálo hlavní pódium a kde se také předávaly dvě ceny. Diplom pro „nejmuzikálnějšího ředitele ústavu“ obdržel prof. Marek Blatný, ředitel Psychologického ústavu AV ČR a frontman rockové kapely Bixley. Cenu za „ nejakademičtější hudební uskupení A-Festu“ získal ISI Band, skupina složená výhradně z pracovníků Ústavu přístrojové techniky AV ČR.

 

Počasí sice velké návštěvnosti nenahrávalo, ale všichni se shodli na tom, že akce byla profesionálně zorganizovaná a naprostá většina hudebních výkonů byla bezesporu na vysoké úrovni. Atmosféra byla vynikající a nálada po celý den přes jistou nepřízeň počasí skvělá. „Pevně doufám, že bychom v něčem takovém mohli pokračovat a v nějaké podobě to zopakovat,“ dodal mozek celé akce prof. Lazar.

 

Foto: Viktor Černoch (Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR)
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR
Reportáž také viz Akademický bulletin

 
 



 

 

 

 

 

7 Sep 2015