Vyhledávání



Kalendář akcí

Dnes < 2015 >  < říjen > 
Po Út St Čt So Ne
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Akademický bulletin / Živa

abicko- ziva

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

projekt BIOCEV

biocev-logo-color-horizontal.jpg

Více o projektu

 

projekt ALISI

ALISI

Konference o demokracii (nejen) v muslimských zemích

Orientální ústav AV ČR uspořádal ve středu 16. září mezinárodní konferenci s názvem Democracy in the Political Culture of the Middle East, Asia, and Russia. „Jednou z otázek, na kterou chceme odpovědět, je, zda vzdělání může podpořit demokracii,“ uvedl ředitel Orientálního ústavu AV ČR Mgr. Ondřej Beránek, Ph.D. Na konferenci vystoupila řada významných zahraničních hostů, mezi nimi např. Shadi Hamid (The Brookings Institution), Naghmeh Sohrabi (Brandeis University) či Thomas Ruttig (Afghanistan Analysts Network). Přednášející se věnovali především situaci v Egyptě, Turecku, Íránu a Afghánistánu, ale také v Uzbekistánu, Číně a Rusku. Konference se konala v rámci Strategie AV21 a konference Forum 2000.

 

Shadi Hamid hned v úvodu zmínil, že kdyby muslimské státy existovaly v izolovaném světě, svůj politický systém by k demokracii nesměřovaly. Okolnostmi jsou k tomu ale v reálném světě tlačeny. „ V případě Egypta je výsledkem něco, co lze označit jako neliberální demokracie,“ uvedl a dodal, že islámská hnutí či politické strany v Egyptě vidí stát jako prostředek k islamizaci společnosti. Slabší, decentralizovaný stát by tak znamenal méně bojů o moc. Íránu se věnovala Naghmeh Sohrabi, která ve svém příspěvku vysvětlila, že tamní volby jsou svobodné, ale nikoliv spravedlivé. Přesto vidí posun v tom, že dnes Íránci ví, že volí jen v rámci určitých velmi omezených mantinelů, ale chápou, že v těchto mezích je jejich hlas respektován.

 

Situaci v Afghánistánu komentoval Thomas Ruttig, který vysvětlil, že v této zemi jednak stále není válka zdaleka u konce a jednak tam bezmála polovina lidí žije pod hranicí chudoby, lidé tam tedy mají jiné starosti než politiku. Ve svém příspěvku pak nepřímo odpověděl na otázku Ondřeje Beránka zmíněnou v úvodu. „Mladá generace Afghánců je zatím nejlépe vzdělaná, přesto se stala protizápadní a protidemokratickou. A to i mezi lidmi, kteří nepodporují Tálibán. To je paradoxně důsledek západní investice do vzdělání.“ Demokracie by se dle Ruttiga neměla do těchto zemí vnášet tak, že jim vnutíme náš systém, nýbrž vytvořit tam prostředí pro demokratické hodnoty.
 

„Z mého pohledu jsme příliš rychlí v učinění závěru, že demokracie v těchto zemích nemůže fungovat,“ vyjádřila se optimističtěji na závěr svého příspěvku organizátorka konference PhDr. Věra Exnerová, Ph.D., z Orientálního ústavu AV ČR.

 

Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR
Foto: Stanislava Kyselová (Akademický bulletin)

 

Podrobněji viz příspěvek v Akademickém bulletinu

17. 9. 2015