official magazine of CAS

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Postřehy z 18. evropského zdravotnického fóra v Gasteinu

V Gasteinu se v těchto dnech koná již 18. evropské zdravotnické fórum. Jestliže loni byla žhavým tématem ebola, letos by snad nikdo ani nečekal, že by se diskuze netočila kolem imigrační krize. Ať už je spektrum názorů i argumentů jakékoliv, jisté je, že lidé ‚on the road‘ potřebují zdravotní péči. Podle statistik jich většina opustí svou zemi v dobrém zdravotním stavu, který se cestou pochopitelně zhoršuje. Pomineme-li extrémní případy, různá zranění se vyléčí, ale spousta lidí se potýká s traumaty psychickými, jichž se mnohdy až do konce života nezbaví. Také uzavření hranic a kumulace lidí ve ‚slepých uličkách‘ v kombinaci s příchodem chladného počasí výrazně zhoršuje stav běženců. V této souvislosti další postřeh – loni jsem tu zaznamenala daleko více lidí (nakonec i novinářů); však i sám příjezd nebyl pro účastníky úplně jednoduchý v souvislosti s migranty na rakouských a německých uzlových nádražích. Jak při zahájení EHFG k prořídlému sálu poznamenal Helmut Brand, Schengen padl a kvůli hraničním kontrolám se spousta lidí zdržela. Pro letošní podzim je konec s pohybem po Evropě. Španělská kolegyně mi vyprávěla anabázi po příletu do Vídně, provizorní přestupy na příslušné vlakové spoje… Naštěstí jsem tu autem.


Fota: Marina Hužvárová, Akademický bulletin

Při snaze o co největší objektivitu, přeci jen ještě poznámka. Evropa skutečně prochází krizí, kterou politici nebyli schopni hned na samém počátku zvládnout. Chyběla rozumná diskuze s argumenty pro i proti, chybělo pojmenování rizik a návrhy na jejich řešení, totálně chybí otevřené informace o obrovských finančních ztrátách, zato nechyběl nátlak. S rukou na srdci se však naopak sami sebe zeptejme: nemáme snad každý někde v rodině nějakého migranta (klidně i v rámci Evropy)? Kolik dřívějších migrantů nám zajišťuje úklid, řemeslné práce, ale třeba i lékařskou péči? A jsme si vědomi, kolik lidí naopak emigrovalo z Evropy? Připomeňme třeba miliony lidí, které ve třicátých letech minulého století vyhnala občanská válka ze Španělska. A ty další miliony později!

Shrnuto a podtrženo, nebudeme zdraví, aniž bychom se postarali i o zdraví svého okolí…

 

 

 

Dalšími stěžejními tématy gasteinského fóra jsou otázky sdíleni dat, 'elektronického' zdravotnictví a také zajištění dobrého zdravotního stavu stárnoucí pracovní síly. Poslední slovní spojení zní děsivě, ale je to skutečnost, která evropským (nejen) zaměstnavatelům přenastaví systémy. Lidé budou muset pracovat déle, což nezbytně musí provázet zvýšená pozornost zdravotní péči včetně komplexně řešené prevence, přizpůsobení pracovního prostoru potřebě starších zaměstnanců. Ze strany zaměstnavatelů to znamená nejen konec diskriminace na základě věku, ale naopak najít způsob, jak motivovat schopné starší pracovníky, aby neupřednostnili důchod. V současné době totiž naše společnost ztrácí neúměrně mnoho schopných lidí v dobré pracovní i zdravotní kondici, kteří odcházejí do důchodu kvůli nevstřícné personální politice ve spoustě firem.
 

konference_viden_2015_03.jpg konference_viden_2015_04.jpg

konference_viden_2015_02.jpg

 

Už se stalo tradicí, že témata EHFG provází svými vtipnými obrázky kreslíř Floris Oudshoorn. Lidé ho mohou vidět při práci ve foyer konferenčního centra, jeho obrázky poté na stěnách i v sálech. A jak vybírá náměty – chodí si poslechnout přednášky a workshopy a také sleduje reakce účastníků na twitteru, prozradil mi.

 

MARINA HUŽVÁROVÁ
 

2 Oct 2015