Search



Academic bulletin / Živa

abicko- ziva

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Český Siemens vyhlašuje 18. ročník Ceny Wernera von Siemense

Již 18. ročník prestižní soutěže pro studenty, vědce a pedagogy technických a přírodovědných oborů startuje. O Cenu Wernera von Siemense se letos zájemci mohou ucházet v pěti kategoriích a dvou zvláštních oceněních – pro Nejlepší absolventskou práci napsanou ženou a nově i o Ocenění za překonání překážek při studiu. Poprvé je vypsána také finanční odměna pro ty, kteří do soutěže doporučí budoucího vítěze. Studenti a vědci mohou své práce a projekty přihlašovat až do 10. listopadu 2015. Autoři nejlepších prací získají finanční odměny v celkové výši přes 1 milion korun. „Také letos spolupracujeme s významnými představiteli vysokých škol a Akademie věd ČR, kteří budou garanty jednotlivých kategorií a budou se podílet na vyhodnocení nejlepších prací,“ uvedl Eduard Palíšek, generální ředitel Siemens Česká republika.

 

„Stejně jako v minulých letech záštitu nad udílením cen převzalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo průmyslu a obchodu. Nově záštitu udělil také místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek. V tomto ročníku nově oceníme studenta, který navzdory zdravotnímu postižení či jinému znevýhodnění dosáhl mimořádných studijních nebo výzkumných výsledků,“ doplnil Palíšek.
 

Novinky 18. ročníku
 

Nově se letos bude udělovat Ocenění za překonání překážek při studiu. To získá student, který navzdory zdravotnímu postižení či znevýhodnění překoná řadu překážek a dosáhne mimořádných studijních nebo výzkumných výsledků. Cenu mohou na rozdíl od jiných kategorií získat jak studenti magisterských a doktorských, tak i bakalářských programů se zaměřením na technické obory. Adepty nominují vedoucí pracovníci univerzit a vítěze určí porota pod vedením rektora Masarykovy univerzity v Brně doc. PhDr. Mikuláše Beka, Ph.D., ve spolupráci s odbornou poradkyní této kategorie, kterou je ředitelka Nadačního fondu pro zaměstnávání osob se zdravotním postižením Hana Potměšilová. Poprvé je letos vypsána i finanční odměna 5000 korun pro ty, kteří do soutěže doporučí budoucího vítěze v kategoriích o nejlepší diplomovou nebo disertační práci.


Do soutěže lze přihlásit práce, které jsou zpracovávány v technických a vybraných přírodovědných oborech, a to prostřednictvím microsite na webu Siemens. Termín uzavírky přihlášek je 10. listopadu 2015. Slavnostní předávání cen proběhne 4. února 2016 v prostorách Betlémské kaple v Praze.


V předchozích sedmnácti ročnících soutěže bylo již oceněno 291 studentů, pedagogů a vědců. Formou finančních odměn Siemens podpořil české školství a vědu celkovou částkou dosahující osmi milionů korun. Cena je pravidelně vyhlašována v rámci dlouhodobé snahy a podpory společnosti Siemens o zintenzivnění dialogu mezi státním a soukromým sektorem v oblasti vědy, výzkumu, vývoje a vzdělávání.
 

Vyhlašované kategorie:


• Nejvýznamnější výsledek základního výzkumu – garant prof. Ing. Jiří Drahoš, DrSc., dr. h. c. (předseda AV ČR)
• Nejvýznamnější výsledek vývoje /inovace – garant prof. Ing. Petr Konvalinka, CSc. (rektor ČVUT v Praze)
• Nejlepší pedagogický pracovník – garant prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA (rektor UK v Praze)
• Nejlepší diplomová práce – garant prof. Ing. Zbyněk Škvor, CSc. (prorektor pro VaV ČVUT v Praze)
• Nejlepší disertační práce – garant prof. Ing. Zbyněk Škvor, CSc. (prorektor pro VaV ČVUT v Praze)
 

Zvláštní ocenění:
 

• Nejlepší ženská absolventská práce – garant prof. RNDr. Ing. Petr Štěpánek, CSc. (rektor VUT v Brně)
• Ocenění za překonání překážek při studiu – garant doc. PhDr. Mikuláš Bek, Ph.D. (rektor Masarykovy univerzity)
 

Více na webu Ceny Wernera von Siemense.

27 Sep 2015