Poslední krok před získáním úplné sekvence DNA důležité plodiny
Plán dědičné informace pšenice publikovalo 18. července 2014 v prestižním vědeckém časopise Science Mezinárodní konsorcium pro sekvenování genomu pšenice (IWGSC). Vědci sdružení v konsorciu popsali strukturu dědičné informace této plodiny a zásadním způsobem přispěli k porozumění evoluci nejvíce pěstované obiloviny na světě, která hraje klíčovou roli ve výživě lidstva. Genetický plán pšenice se podařilo odhalit díky využití chromosomové strategie, kterou vyvinul tým prof. Jaroslava Doležela v Ústavu experimentální botaniky (ÚEB) AV ČR.
Získané poznatky jsou významným zdrojem informací pro rostlinné biology i šlechtitele. Vůbec
poprvé mají k dispozici nástroj, který jim umožňuje rychle a přesně zjišťovat polohu genů
podmiňujících důležité vlastnosti. Profesor Jorge Dubcovsky (University of California Davis, USA)
k tomuto mimořádnému badatelskému úspěchu říká: „Tento výsledek je neocenitelným nástrojem pro
moji laboratoř. Vývoj molekulárních značek specifických pro určité oblasti dědičné informace, který
dříve vyžadoval týdny intenzivní práce, zvládneme během několika hodin. Přiřazení jakékoliv
sekvence DNA k určitému chromosomu je teď možné pomocí počítače a je záležitostí několika minut.
Vedle urychlení každodenní práce umožňuje nově získaný plán dědičné informace provádět analýzy,
které nebyly dříve možné.“
Genetický plán pšenice je důležitým mezníkem na cestě k získání úplné sekvence dědičné
informace významné plodiny, což je konečný cíl Mezinárodního konsorcia pro sekvenování genomu
pšenice. Ve stejném vydání časopisu
Science je také publikována úplná sekvence prvního z 21 chromosomů pšenice. I na tomto
projektu, vedeném vědci z francouzského Národního ústavu pro zemědělský výzkum (INRA), se tým
prof. Jaroslava Doležela významně podílel. Získání úplné sekvence chromosomu 3B, který odpovídá
velikostí jedné třetině dědičné informace člověka, potvrdilo správnost strategie, kterou konsorcium
pro pšenici zvolilo. Podle plánu konsorcia bude celá dědičná informace pšenice získána během tří let.
„Získáním plánu genetické informace každého chromosomu pšenice a první úplné sekvence
chromosomu 3B jsme v naší práci dosáhli významného mezníku,“ prohlásila místopředsedkyně IWGSC
Catherine Feuilletová a dodala: „Máme jasno jak postupovat při získávání úplné dědičné informace
zbývajících 20 chromosomů. Doufáme, že se nám podaří zajistit chybějící finanční prostředky nutné
pro dosažení tohoto cíle.“
Český tým vedený Jaroslavem Doleželem vyvinul chromosomovou strategii, která je klíčem ke
čtení složité dědičné informace pšenice, jež je asi šestkrát větší než dědičná informace člověka.
Badatelé vypracovali unikátní soubor metod, které umožňují izolaci jednotlivých chromosomů a
připravují z nich materiály používané členy konsorcia pro sekvenování. Díky tomu se čeští
vědci jako jediní na světě podílejí na čtení všech chromosomů pšenice. „Obě publikace a mezinárodní
ohlas jsou odměnou pro celý tým za mnoho let intenzivní a systematické práce a zároveň motivací pro
další práci. V rámci projektu IWGSC odpovídáme za sekvenování tří chromosomů a řadíme se tak
mezi špičkové laboratoře USA, Francie, Německa a Japonska. Nové poznatky používáme mimo jiné i při
izolaci agronomicky významných genů,“ uvedl Jaroslav Doležel.
S genetickým plánem všech chromosomů pšenice dostávají šlechtitelé do ruky nástroj, který
přispěje k urychlení šlechtitelských programů. Budou také moci snadněji zjišťovat, jak jednotlivé
geny ovlivňují důležité vlastnosti včetně výnosu, kvality a tolerance vůči chorobám, škůdcům a
nepříznivým faktorům vnějšího prostředí. To umožní šlechtění nové generace odrůd pšenice
s vyššími výnosy, bez kterých by nebylo možné zajistit dostatek potravin pro rostoucí světovou
populaci v podmínkách měnícího se klimatu.
Genetický plán pšenice už nyní umožňuje odhalovat historii a evoluci pšenice a genů
ovlivňujících tvorbu zrna, jak dokazují další dva články publikované ve stejném čísle časopisu
Science. Pšenice je hlavní složkou výživy v mnoha oblastech světa a žádná jiná plodina
není pěstovaná na tak velké ploše. Světová sklizeň z více než 215 milionů hektarů pšenice
představuje téměř 700 milionů tun. To řadí pšenici na třetí místo mezi obilovinami hned za kukuřici
a rýži. Protože však má vyšší obsah bílkovin než tyto plodiny, je pro lidstvo nejdůležitějším
zdrojem bílkovin rostlinného původu. Pšenice je velmi přizpůsobivá, a na rozdíl od kukuřice a rýže
ji lze pěstovat v mnohem větším počtu oblastí. Zrno pšenice lze snadno skladovat a pšeničná
mouka se používá pro přípravu velké škály kvalitních potravin.
Informace o IWGSC:
IWGSC má přes 1000 členů v 57 zemích světa a jako mezinárodní organizace bylo založeno
v roce 2005 skupinou pěstitelů pšenice, rostlinných biologů a šlechtitelů. Cílem IWGSC je
získat úplnou sekvenci DNA pšenice, která bude volně dostupná, a tím vytvořit předpoklady pro
základní výzkum, jehož výsledky umožní šlechtitelům získávat nové odrůdy s požadovanými
vlastnostmi. Ústav experimentální botaniky AV ČR je zakládajícím členem konsorcia.
Více informaci na stránkách IWGSC
www.wheatgenome.org a ÚEB AV ČR
http://olomouc.ueb.cas.cz
Kontakt:
Mgr. Miroslava Kaňková
Kancelář AV ČR
Odbor mediální komunikace
Národní 3
117 20 Praha 1
tel.: 221 403 574
mobil: 606 887 488
e-mail:
kankova@kav.cas.cz
|
Prof. Ing. Jaroslav Doležel, DrSc.
Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i.
Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum
Šlechtitelů 31
783 71 Olomouc
tel.: 585 238 701 (703)
mobil: 774 595 154
e-mail:
dolezel@ueb.cas.cz
|
Připravily: Ústav experimentální botaniky AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR
17. 7. 2014