Search



Ročenka AV ČR 2014

Academic bulletin / Živa

abicko- ziva

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Českou „nobelovku“ získal Martin Hilský

Národní cenu vlády Česká hlava získal světově uznávaný překladatel, popularizátor vědy a anglista Martin Hilský. Ocenění mu předal místopředseda vlády pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek. Hilský je známý především jako překladatel anglického dramatika Williama Shakespeara, jehož kompletní dílo brilantně převedl do češtiny. „Každé slovo Shakespearova sonetu, každý verš jeho her je pro mne skutečný objev,“ uvedl na slavnostním večeru. Projekt Česká hlava udělil další čtyři vědecká ocenění za mimořádné badatelské výsledky. Cenu získal i Vítězslav Jarý z Fyzikálního ústavu AV ČR. Laureáti si rozdělí téměř 1,5 milionu korun.

 

Pro Martina Hilského, který od roku 2010 působí na Filozofické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, je ocenění velká čest, považoval si už samotné nominace. Ocenění si, jak uvedl, váží také proto, že porota České hlavy se skládá především z přírodovědců, exaktních vědců, kteří realizují výzkum a aplikovanou vědu, která má jasný, měřitelný a spočitatelný význam pro život. To o humanitních oborech nelze říci, přesto jsou také nesmírně důležité.
 

Cenu za významnou práci doktorandskou práci v oblasti technických věd, získal Vítězslav Jarý z Fyzikálního ústavu AV ČR, a to za nové materiály vhodné pro detekci neviditelného ionizujícího záření. V posledních letech totiž raketově roste počet aplikací, při kterých je nutné detekovat právě neviditelné pronikavé záření (gama záření, rentgenové záření) např. v průmyslu (odhalování netěsností v látkách, hledání ropných ložisek), v lékařství (CT, PET detektory), v oblasti bezpečnosti (rámy na letištích) i vědě (LHC urychlovač, CERN).
 

„Povedlo se nám najít zcela novou neprobádanou specifickou skupinu látek (ternární sulfidy dopované ionty vzácných zemin), které mohou sloužit pro detekci záření. Jako prvním na světě se nám povedlo tyto látky syntetizovat s danými vlastnostmi a provést velmi podrobný popis jejich fyzikálních vlastností,“ vysvětlil Vítězslav Jarý. Pro tuto skupinu látek již má FZÚ AV ČR udělené čtyři národní patenty.
 

Cenu za významný objev, patent či jiný vědecký počin získal Jan Mašát za nalezení nové, bezodpadové metody výroby perchlormetylmerkaptanu, který se používá pro výrobu pesticidů.
 

Cenu Ministerstva průmyslu a obchodu, která se uděluje za významnou technickou či výrobní inovaci, získal Luboš Hes a jeho společnost SENSORA za nedestrukční přístroje ALAMBETA a PERMETEST pro měření tepelného komfortu oděvů.
 

Cenu společnosti Česká hlava, která se uděluje za významnou doktorandskou práci v oblasti přírodních věd, získala Martina Pichrtová z katedry botaniky Přírodovědecké fakulty UK, která se věnovala stresové odolnosti zelených řas jařmatek v Arktidě a Antarktidě.
 

Foto: Stanislava Kyselová (Akademický bulletin)
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

Reportáž také viz Akademický bulletin

2 Dec 2015