Search



Ročenka AV ČR 2014

Academic bulletin / Živa

abicko- ziva

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Vědci z AV ČR vytvoří laboratorní model mořských prvoků

Tým parazitologů z Biologického centra AV ČR pod vedením prof. Julia Lukeše získal grant od americké nadace Gordon and Betty Moore Foundation na výzkum dosud málo probádaného mořského mikrosvěta. Modelové organismy nezbytné pro komplexní biologické poznání, jako je například pro mikrobiologii bakterie E. coli nebo pro biomedicínu octomilka obecná, na poli mořské mikrobiologie chybí. Úkolem českého týmu proto bude vytvořit nový experimentální model mořského prvoka, který by umožňoval hlouběji zkoumat fyziologii, biochemii a ekologii mořských mikroorganismů, a přispěl tak k budoucímu rozvoji výzkumu světových oceánů.

 

Prof. RNDr. Julius Lukeš, CSc., se svým týmem již spolupracoval na analýze druhové rozmanitosti a celkové početnosti zástupců mořského planktonu v rámci mezinárodního výzkumného programu TARA Oceans. „Už víme, jaké druhy organismů v oceánech žijí a kolik jich je, ale zatím s nimi nikdo nepracuje. Naší snahou je dostat prvoky z moře do laboratoře a udělat z nich laboratorní modely,“ říká prof. Lukeš, ředitel Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR. Tyto modely pak mohou molekulární biologové detailně zkoumat pomocí genetických metod, které umožňují spojovat specifické geny s chováním buněk nebo určovat, jak se mikroorganismy vzájemně ovlivňují a působí na celý ekosystém oceánů.

Mořské mikroorganismy jsou pravděpodobně nejrozšířenější skupinou na naší planetě a mají zásadní význam pro každého obyvatele Země. Rozhodují totiž o metabolismu oceánů, pomáhají řídit globální cyklus uhlíku, ovlivňují úroveň skleníkových plynů a hrají významnou roli v mořském potravním řetězci. S tím, jak se oceány velmi rychle mění, potřebuje současná věda více nástrojů k pochopení jejich základní biologie.

Jako kandidáta na experimentální laboratorní model navrhl Lukešův tým mořského prvoka diplonemu. „Diplonema byla v oceánu považována za vzácnou, ale my jsme v rámci projektu TARA Oceans zjistili, že je jí obrovské množství, že je mnohem důležitější, než se myslelo, a že stojí za to se jí věnovat,“ vysvětluje členka týmu RNDr. Drahomíra Faktorová, Ph.D., z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR.

Vývoj laboratorních modelů je komplexní a riskantní práce, výzkum je náročný a úspěch není zaručen. Grantové agentury takový výzkum nerady podporují. Soukromá nadace amerického mecenáše Gordona Moora do vývoje experimentálních modelových systémů u mořských mikroorganismů investuje osm milionů dolarů. Podpoří 33 týmů z univerzit a výzkumných institucí z celého světa, Biologické centrum AV ČR se tak dostane do společnosti věhlasných institucí (mj. Harvard University, Stanford University, University of Cambridge).

Foto: N. Le Bescott, C. de Vargas, Vincent Hilaire a Drahomíra Faktorová
Připravily: Biologické centrum AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

 

18 Nov 2015