Search



Ročenka AV ČR 2014

Academic bulletin / Živa

abicko- ziva

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Srovnání kvality publikačního výkonu vědních oborů v České republice

Think-tank IDEA při Národohospodářském ústavu AV ČR uspořádal seminář na téma Národní a mezinárodní srovnání kvality publikačního výkonu vědních oborů ČR. Stejnojmenná publikace navazuje na oborová srovnání publikační výkonnosti českých pracovišť výzkumu. V nové studii autoři porovnávali publikační výkon celých vědních oborů v ČR se zahraničím, přičemž využívali publikace v období 2010–2014 obsažené v databázi Web of Science. Úvodní slovo patřilo předsedovi AV ČR prof. Jiřímu Drahošovi, studii prezentoval jeden z autorů prof. Štěpán Jurajda, do následné diskuse se zapojil další z autorů práce doc. Daniel Münich.

 

Prof. Jurajda konstatoval, že v některých oborech v poslední době v ČR dramaticky roste počet publikací v nejméně kvalitních odborných časopisech. Týká se to např. ekonomie či psychologie, potažmo humanitních oborů obecně, neboť ty nejvíce deformoval systém tzv. kafemlejnku. Nejde ale pouze o společenské a humanitní vědy, týká se to překvapivě i lékařských oborů. „Navíc pracoviště, která nepublikují v nejlepších časopisech, mají stejný podíl na veřejných penězích jako ta špičková,“ uvedl prof. Jurajda.


V následné diskusi, které se zúčastnil mj. místopředseda AV ČR dr. Pavel Baran, prof. Jiří Chýla (člen Akademické rady odpovědný za Strategii AV21) či doc. Jan Konvalinka z UOCHB, zaznělo, že tato studie je prvním seriózním materiálem, kterým by se měla řídit Rada pro výzkum, vývoj a inovace při rozhodování o financování české vědy a výzkumu.


Prof. Jurajda však několikrát zdůraznil, že pokud se ve studii některé pracoviště výrazně vychýlilo v publikační činnosti (např. směrem k četnosti publikací v nekvalitních časopisech), je třeba se blíže podívat na to, proč tomu tak je. Tedy, že to automaticky neznamená, že dané pracoviště tak nečiní z odůvodnitelných příčin.


Studie ke stažení zde.


Foto: Viktor Černoch (Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR)
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

3 Dec 2015