Oficiální časopis Akademie věd ČR

 


Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Odborníci na lasery oslaví v Třešti Rok světla 2015

Ústav přístrojové techniky AV ČR a Fyzikální ústav Akademie věd ČR pořádají v Zámeckém hotelu Třešť ve dnech 21. až 23. října 2015 třídenní multioborovou konferenci LASER 55. Pátý ročník konference je pořádaný u příležitosti 55. výročí vynálezu laseru a celosvětových oslav Roku světla. „Kromě tradičních příspěvků mapujících aktuální vývoj laserových technologií a neformálního networkingu s kolegy z aplikované a vědecké sféry, se mohou účastníci těšit na speciální program,“ láká Bohdan Růžička z Ústavu přístrojové techniky (ÚPT) a vypočítává: „V posterové sekci bude ke spatření výstava k Roku světla, večer plánujeme světelnou UV show a Úžasné divadlo fyziky přijede do Třešti s novým světelným představením.“

Laser není jedinou světelnou technologií, která letos slaví kulaté výročí. „V roce 2015 uplynulo 1000 let od vydání prvního vědeckého spisu o optice, 200 let od práce Augustina Fresnela v oblasti difrakce a vlnové povahy světla, 150 let od univerzálního popisu elektromagnetických vln Jamese Clerka Maxwella, 100 let od revoluční obecné teorie relativity Alberta Einsteina a 50 let od vynálezu optických vláken Charlese Kuen Kao, které dnes pohání internet,“ vyjmenovává koordinátor Roku světla pro Českou republiku prof. Pavel Zemánek z ÚPT. Mezi řečníky na konferenci se objeví i další známá jména spjatá s vědou o světle a se světelnými technologiemi – namátkou prof. Jiří Homola z Ústavu fotoniky a elektroniky AV ČR, doc. Tomáš Čižmár ze skotské University of Dundee nebo Dr. Jan Peychl z Max Planck Institute of Molecular Cell Biology and Genetics v Německu.

K aplikacím laserových technologií v ČR významnou měrou přispívají právě vědci z ÚPT a sbírají za svůj špičkový výzkum i prestižní ocenění, například Cenu Wernera von Siemense za demonstraci světelného tažného svazku (viz rozhovor s prof. Pavlem Zemánkem)  a bezkontaktní optickou kalibraci délkových měrek či prémii Otty Wichterleho pro talentované mladé vědce. „Málokdo ví, že i když bylo Československo v době světového představení laseru před půl stoletím ve stínu Železné opony, první lasery na našem území sestrojili vědci již tři roky poté,“ doplňuje Růžička. První československý plynový laser navíc vznikl právě na půdě brněnského Ústavu přístrojové techniky.

Kontakt pro média: Magdaléna Selingerová, 603 462 476, selingerova@transparent.cz

14. 10. 2015