Search



Ročenka AV ČR 2014

Academic bulletin / Živa

abicko- ziva

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Vědci z AV ČR připravili dva nové „nesyntetizovatelné“ zeolity

Pracovníci Oddělení syntézy a katalýzy Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR popsali syntézu a strukturu dvou nových zeolitů, které byly považovány za „nepřipravitelné“ vzhledem k vysoké energii jejich krystalické mřížky. „Využili jsme námi dříve popsaný mechanismus ADOR, při kterém byly dvojrozměrné desky zeolitů vzájemně posunuty vůči původnímu postavení. Po jejich následném spojení vznikly nové trojrozměrné krystalické struktury s lichým počtem atomů tvořících vstupní okno do kanálové struktury daného zeolitu,“ vysvětluje spoluautor studie prof. Jiří Čejka z ÚFCH JH. Výzkum publikoval prestižní odborný časopis Nature Chemistry.

 

Zeolity jsou mikroporézní krystalické hlinitokřemičitany s bohatou kanálovou strukturou a nezastupitelným využitím zejména v adsorpci a v katalýze. Nachází uplatnění mj. ve zpracování ropy a chemické syntéze. „Syntéza zeolitů se standardně provádí hydrotermálním způsobem za přídavku vhodných organických molekul (tzv. templátů) řídících vznik dané zeolitové struktury. V podstatě jde o syntézu metodou pokusů a omylů. Nově popsané dva nové strukturní typy zeolitů jsou z tohoto pohledu výjimečné. Energie jejich krystalické mřížky je natolik vysoká, že nemohou být připraveny hydrotermálně. Naproti tomu ADOR syntéza založená na manipulaci s dvojrozměrnými deskami zeolitů otvírá cestu k těmto a dalším novým zeolitům,“ objasnil vedoucí týmu prof. Jiří Čejka.

 

Celkem bylo již v Oddělení syntézy a katalýzy ÚFCH JH připraveno šest nových zeolitů. Teoretickou existenci těchto nových struktur předpověděl tým prof. P. Nachtigalla z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Na určení struktur obou nových zeolitů a popisu jejich vlastností se významně podílel také prof. R. Morris se svými kolegy z Univerzity v St. Andrews.

 

Odkaz na článek zde.
Více v tiskové zprávě.


Připravil: Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR
 

27 Oct 2015