Search



Ročenka AV ČR 2014

Academic bulletin / Živa

abicko- ziva

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Putovní výstava Umění vědy k vidění v Praze

Exteriérová výstava Umění vědy zakotvila ve své poslední destinaci, na pražském Alšově nábřeží. Před Rudolfinem je k vidění 18 panelů představujících vědecké úspěchy Akademie věd ČR. „Snažili jsme se přiblížit nejen historii, ale i současnost ve všech 54 ústavech Akademie věd,“ upřesnil autor výstavy PhDr. Tomáš Pavlíček z Masarykova ústavu a Archivu AV ČR. „Třeba inspirujeme jiné instituce, abychom společně bez rivality řešili věci, které trápí českou společnost,“ zhodnotila smysl ročních oslav členka Akademické rady AV ČR PhDr. Taťána Petrasová, CSc. Výstava bude k vidění do 19. listopadu 2015.

 

Na pražské vernisáži 29. října zrekapitulovala PhDr. Kateřina Sobotková, ředitelka Divize vnějších vztahů SSČ AV ČR, celý připomínkový rok ke 125 letům založení Akademie věd a připomněla rovněž cestu putovní výstavy Umění vědy, která již nadchla kolemjdoucí v Olomouci, Ostravě, Jihlavě, Českých Budějovicích a samozřejmě také v Brně, kde svou pouť 30. května začínala.


Výstava dokumentuje, jak vědci z Akademie věd ČR provádějí výzkum a řeší otázky ochrany životního prostředí, pěstování a šlechtění plodin, problémy energetických zdrojů, zvýšení kvality materiálů, budoucnost IT technologií a počítačových pamětí. Velká část se zaměřuje na výzkum v oblasti zdraví – vývoj léčiv proti závažným nemocem, hledání citlivých diagnostických metod či regenerativní medicínu.

 


Foto: Stanislava Kyselová (Akademický bulletin)
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

30 Oct 2015