Search



Ročenka AV ČR 2014

Academic bulletin / Živa

abicko- ziva

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Ještě týden Týdne vědy a techniky

Patnáctý ročník největšího vědeckého festivalu v České republice se překlopil do druhé poloviny. Do 15. listopadu mohou zájemci navštěvovat přednášky, workshopy, dny otevřených dveří, vědecké prezentace, výstavy a další akce. Ve čtvrtek čeká návštěvníky Městské knihovny v Praze science show Michaela Londesborougha „Úžasná chemie boranů“, hlavní budova AV ČR v Praze na Národní koncem týdne ožije botanikou, dny otevřených dveří se uskuteční například v Ústavu makromolekulární chemie AV ČR nebo v Astronomickém ústavu AV ČR. Vstup na všechny akce je zdarma. Veškeré informace najdete na www.tydenvedy.cz.

 

Týdnem vědy a techniky nežije jen Praha. V brněnském Ústavu přístrojové techniky proběhnou ve čtvrtek 12. a pátek 13. listopadu exkurze, při nichž lidé nahlédnou do šesti laboratoří, ve kterých se tvoří aktuální věda na špičkové světové úrovni, za jejíž vývoj vědci z ÚPT pravidelně sbírají ocenění. Přemísťování živých mikroorganismů světelným svazkem si budou moci vyzkoušet sami návštěvníci. Ti se také mohou těšit na hologramy nebo základy svařování elektronovým svazkem, odkud si mohou odnést vlastní fotografii vygravírovanou do nerezové destičky.
V Českých Budějovicích se v úterý 10. listopadu uskuteční přednáška Milana Řípy z Ústavu fyziky plazmatu AV ČR s názvem „Termojaderná fúze – nejspolehlivější obnovitelný zdroj energie“. Dny otevřených dveří v regionu nabídne ještě Entomologický ústav BC AV ČR (12. 11.) a Ústav molekulární biologie rostlin BC AV ČR (13. 11).


Více v tiskové zprávě.
Celý program všech akcí naleznete zde.


Foto: Stanislava Kyselová (AB), Viktor Černoch (OMK)

Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

9 Nov 2015