official magazine of CAS

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Books

English books prepared for publication by Academic bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

SoMoPro na pomoc konkurenceschopnosti

Po sedmi úspěšných letech v Singapuru završených doktorátem na Nanyang Technological University, jež patří mezi 50 nejlepších univerzit světa v oblasti strojírenství a technologií, rozmýšlel dr. Jan Čížek své další působení. Z nabídek špičkových světových center si nakonec vybral návrat do České republiky. Umožnil mu jej i grantový program SoMoPro (South Moravian Programme for Distinguished Researchers) podporující příchod špičkových vědců do Jihomoravského kraje, který je součástí jeho Regionální inovační strategie.

17_1.jpg

S příchodem nového tisíciletí bylo stále patrnější, že tradiční hnací odvětví Jihomoravského kraje pozbývají dřívější slávy, a region tak ztrácí dosavadní hlavní opěrné body. V roce 2002 proto jeho představitelé přemýšleli, jakým směrem se vydat. Výsledkem byla Regionální inovační strategie (RIS 1) – dlouhodobá vize, jak zvyšovat konkurenceschopnost vůči vyspělým ekonomikám. Zástupci kraje si tak jako první nejen v ČR, ale v celé Visegrádské skupině uvědomili potenciál podpory výzkumu a nezbytnost propojení akademické, soukromé a veřejné sféry.
Od vzniku strategie se uplatnily i druhá a třetí verze RIS (2005, 2009). Mezi výstupy RIS 1 a RIS 2 jmenujme např. vznik Jihomoravského inovačního centra, jehož založení vedlo k vybudování rozsáhlé vědecké infrastruktury – Technologického a Biotechnologického inkubátoru – či zřízení fondu mikropůjček a patentového a licenčního fondu. Konkurenceschopnost větších firem zvýšil i vznik dvou klastrů (CEITEC Cluster – bioinformatics a Water Treatment Alliance). Ve spolupráci s brněnskými univerzitami byla za účelem podpory výzkumu a jeho propojení s průmyslem zřízena Centra pro transfer technologií.
Výše jmenovaná opatření napomohla vzniku a rozvoji 40 progresivních firem, například Strokom či Y Soft. Uvedené společnosti vytvořily 300 kvalifikovaných pracovních míst a zaregistrovaly 22 patentů. Na pomoc talentované mládeži a příchod zahraničních studentů a vědců byly vytvořeny finanční nástroje, jež spravuje Jihomoravské centrum pro mezinárodní mobilitu, kam spadá i SoMoPro. Stipendia ve výši 40 milionů korun získalo přes 500 talentovaných studentů. Neméně důležitá je také podpora příchodu vědců, které využil i výše jmenovaný dr. Jan Čížek. SoMoPro podporuje projekty technických, medicínských a přírodovědných oborů (výběr tématu je na žadateli o grant) a představuje analogii grantů Marie Curie Actions, z nichž je také ze 40 % kofinancován, 60 % je pak dotováno Jihomoravským krajem. Jeho příjemci tak mohou titul „Marie Curie fellow“ užívat. Při žádosti o podporu rozhoduje především podmínka mobility – výzkumník nesmí v době uzávěrky výzvy pobývat v České republice déle jak 12 měsíců v posledních třech letech. Měl by rovněž disponovat titulem Ph.D. anebo doložit alespoň čtyři roky výzkumné praxe.

17_2.jpg
Pilotní část SoMoPro se blíží ke svému konci (2009–2013), zároveň se však rozbíhá jeho pokračování a do Brna se již sjíždějí další úspěšní žadatelé. V první fázi podpořil program ve dvou výzvách 27 výzkumníků ze 14 zemí s celkovým rozpočtem 3 887 158 eur. Od roku 2012 program úspěšně pokračuje (SoMoPro II). Do třetí výzvy se přihlásilo celkem 52 žadatelů; v těchto dnech zahajují své projekty první z 12 úspěšných.
Jihomoravský kraj se za pět let existence programu dostal v Evropě do povědomí jako úspěšný re­-gion podporující vědu a výzkum. Strategie, jejíž je součástí, byla prezentována například během kyperského předsednictví na konferencích COFUND či v Bruselu na oslavě výročí Marie Curie Actions.
Čtvrtá a zatím poslední výzva k žádostem o grant byla otevřena 21. června 2013 s platností do 16. září 2013. Více informací naleznete na http://www.jcmm.cz/cz/4-vyzva-k-podavani-zadosti.html.

BARBORA POSTRÁNECKÁ,
Jihomoravské centrum pro mezinárodní mobilitu