official magazine of CAS

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Books

English books prepared for publication by Academic bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Abicko  > 2012  > prosinec  > Knihy

Nové knihy

 24_1.jpg

MIZEJÍCÍ TVÁŘ GAII
Poslední varování

Profesor James Lovelock se v 70. letech minulého století proslavil teorií, podle níž geo­sféra, atmosféra a biosféra na Zemi tvoří provázaný systém, na který můžeme pohlížet jako na jediný živý organismus. Tento organismus pojmenoval Gaia. Ve své nejnovější knize navazuje na svá předchozí tvrzení a vyjadřuje se k současnému vývoji planety a lidstva, který, jak se zdá, je stále rychlejší a překotnější a jako takový může snadno sklouznout do nevratné katastrofy.
Lovelock, J., edice Galileo, Academia, Praha 2012. Vydání 1.

24_2.jpg

SLOVO ZA SLOVEM
S překladateli o překládání

Publikace vznikla v rámci projektu Postavení literárního překladu v české společnosti po roce 1945, řešeného Ústavem translatologie FF UK a Katedrou anglistiky a amerikanistiky FF MU. Předkládá 27 rozhovorů s nejstarší generací našich překladatelů, narozených mezi lety 1920 až 1935. Nechybí ani rozhovory s Josefem Škvoreckým či Ludvíkem Kunderou.
Rubáš, S. a kol., edice Paměť, Academia, Praha 2012. Vydání 1.

24_4.jpg

OSMDESÁT SEDM MAGICKÝCH MÍST SVATÉ ZEMĚ
Izrael fascinuje poutníky a cestovatele již od starověku. Odedávna byl cílem náboženských poutí nejprve ­Židů, později křesťanů a do značné míry i muslimů. Jakožto centrum tří velkých monoteistických náboženství, ale i bahaistů a drúzů, je opravdu „Svatou zemí“ a naprosto jedinečným duchovním cent­rem. Publikace je koncipována jako obrazový průvodce, autoři vycházejí především z unikátní kolekce snímků tak, jak je pořídil fotograf Karel Cudlín cestující po Izraeli nikoli jako turista, ale jako cestovatel a poutník.
Cudlínová, E., Cudlín, K., Průvodce, Academia, Praha 2012. Vydání 1.

24_3.jpg

PRAŽSKÝ LINGVISTICKÝ KROUŽEK V DOKUMENTECH
Monografie mapuje historii Pražského lingvistického kroužku, vědeckého sdru­že­ní, jež od roku 1926 do poválečných let před­stavovalo jedno z nejvýznamnějších svě­to­vých center lingvistiky a filologie a zásadním způsobem ovlivnilo vývoj těchto disciplín. Práce vychází z historických dokumentů uložených v archivu AV ČR i z některých dalších pramenů.
Čermák, P., Poeta, C., Čermák, J., edice Historie, Academia, Praha 2012. Vydání 1.