official magazine of CAS

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Books

English books prepared for publication by Academic bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Abicko  > 2011  > listopad  > Knihy

Nové knihy

NEJPRODÁVANĚJŠÍ KNIHY
V KNIHKUPECTVÍ ACADEMIA

V ŘÍJNU 2011

  •  1. Shakespeare, W. – Dílo (překlad Martin Hilský, vychází s podporou nadace The Kellner Family Foundation, British Council, Daniela Bartka a Evžena Harta)
  •  2. Solženicyn, A. – Souostroví Gulag
  •  3. Pacner, K. – Češi v kosmu (vychází s podporou AV ČR)
  •  4. Kostrbová, L. – Mezi Prahou a Vídní (vychází s podporou AV ČR)
  •  5. Koubská, L. – Hvězdář diplomat

Tituly ostatních nakladatelů:

  •  1. Kosatík, P. – České okamžiky, Torst
  •  2. Šiklová, J. – Bez ohlávky (rozhovory), Kalich
  •  3. Koutek, O. – Prokop Drtina. Osud československého demokrata, Vyšehrad
  •  4. Kabát, J. – Psychologie komunismu, Práh
  •  5. McDermott, K., Agnew, J.: Kominterna, NLN

Knihkupcův tip:

  •  Studnička, M. – S botanikem v tropech, Academia

ŠÁRKA HOLÁ,
vedoucí knihkupectví Academia,
Václavské náměstí 34, Praha 1

 

MYSLÍM ZELEŇE,
PROTO VIDÍM JÁDRO
Úvahy o energii, životním prostředí a politice

Výbor z článků, studií a rozhovorů prof. Františka Janoucha, významného jaderného fyzika, spisovatele a zakladatele Nada-ce Charty 77. Hlavní témata jsou energie, energetika, životní prostředí, jaderná energie a s nimi související společenské problémy. Vedle práce odborné se F. Janouch věnuje s velkým osobním nasazením již více než 45 let také systematické popularizaci odborných stanovisek k problematice jaderné energetiky. Jako jeden z prvních rozpoznal, že otázka energetická, zdánlivě čistě technicistní či ekonomická, je především otázkou naší nezávislosti a svobody a je tak věcí nejen praktické politiky, ale i otázkou filozofickou.
Janouch, F., Akropolis, Praha 2011. Vydání 1.

25_1.jpg

NEZÁMOLMOLK:
POJEDNÁNÍ O POLITICE

Nezámolmolk patří mezi nejvýznamnější osobnosti íránských dějin. Je považován za nejslavnějšího vezíra seldžucké doby působícího na dvoře seldžuckých sultánů Alparslána a Malekšáha. Byl schopným politikem a své rady a ponaučení o správném vládnutí věnoval sultánu Malekšáhovi, na jehož popud prý Sijásat-náme (Pojednání o politice) napsal.
Cvrkal, Z. (překlad, autor studie), edice Orient, Academia, Praha 2011. Vydání 1.

25_4.jpg

PRVNÍ LIDÉ
Závody v hledání nejstaršího předka

Otázka, kdy a kde se objevili první předchůdci lidí, patří k největším výzvám vědy. Kniha přináší příběh čtyř týmů badatelů posedlých touhou vyřešit záhadu lidské evoluce i vzájemnou rivalitou, shrnuje nejvýznamnější africké objevy a přibližuje zákulisí lovu na zkameněliny. Honba za prvním hominidem začíná.
Gibbonsová, A., Galileo, Academia, Praha 2011. Vydání 1.

25_3.jpg

ČTENÁŘI A INTERNAUTI
Nakladatelství Host ve spolupráci s Národní knihovnou vydalo publikaci Jiřího Trávníčka z Ústavu pro českou literaturu AV ČR Čtenáři a internauti. Obyvatelé České republiky a jejich vztah ke čtení (2010). Publikace přináší výsledky druhého statistického výzkumu české dospělé populace, který se uskutečnil v loňském roce. Předchozí výzkum se realizoval v roce 2007 a byl vůbec prvním reprezentativním šetřením se zaměřením na čtení v českém prostředí. Kniha není pouhým souhrnem statistických údajů, kolik čteme, co čteme, kolik knih si kupujeme, jak často chodíme do knihoven, kde si nejčastěji obstaráváme informace o knihách, co má na náš vztah ke knihám největší vliv, jaké časopisy čteme, co čteme na internetu atd. Data také ukazují, jak je naše čtenářstvo rozloženo, tj. kdo jsou jeho tahouni a kdo jej naopak táhne dolů. Nechybějí mezinárodní srovnání a výkladové kapitoly o fenoménu beletrie a o čtení v době digitální. Právě tyto dvě oblasti profilovala témata druhého výzkumu. Vydání knihy představuje část dlouhodobější výzkumné strategie, kterou Ústav pro českou literaturu AV ČR čtení a čtenářství věnuje a kterou v současné době rozvíjí i prostřednictvím jiných forem než statistických zkoumání.
Trávníček, J., Host, Národní knihovna, Brno 2011. Vydání 1.

25_2.jpg