Vyhledávání



Kalendář akcí

Dnes < 2016 >  < leden > 
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Akademický bulletin / Živa

abicko- ziva

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

projekt BIOCEV

biocev-logo-color-horizontal.jpg

Více o projektu

 

projekt ALISI

ALISI

125 let českých akademií věd (a umění)

V pátek 23. ledna uplynulo 125 let od založení České akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění (ČAVU), předchůdkyně dnešní Akademie věd České republiky. „Právě v tento den byla císařským aktem stvrzena prestiž české vzdělané elity, která dlouhá léta usilovala o vytvoření národní badatelské instituce – akademie věd,“ uvedl předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš na dnešním slavnostním zasedání v Hlavním sále Valdštejnského paláce. Akce se konala pod záštitou předsedy Senátu Parlamentu ČR Milana Štěcha, který ve svém projevu vyzdvihl spolupráci AV ČR právě s horní komorou Parlamentu ČR. Oslavy výročí pokračovaly společenským večerem v Klášteře sv. Anežky České.

 

Významné jubileum si bude Akademie věd České republiky připomínat hned několika slavnostními akcemi, výstavami a přednáškami během celého roku 2015. „Kulturní, vzdělávací a společenské akce, které představí Akademii věd v historické i moderní podobě, odhalí návštěvníkům zajímavé souvislosti a umožní jim nahlédnout pod pokličku vědeckého bádání,“ prozradil o plánu oslav prof. Jiří Drahoš.

 

Akce pro veřejnost u příležitosti 125. výročí založení ČAVU

 

datum bude upřesněno
Videomapping
Budova Akademie věd ČR na Národní třídě, Praha
V rámci oslav výročí vzniku Akademie věd ČR je přichystán videomapping. Jedná se o atraktivní způsob videoprojekce na fasády budov. Promítané video přesně kopíruje rysy původního objektu, ale opticky je proměňuje, čímž vzniká jedinečná vizuální show. Unikátní podívaná nechá diváka nahlédnout do tajemných zákoutí lidské mysli a vědy a představí budovu AVČR jako proměnlivý organismus plný života.

 

4. března až 19. července 2015
Interaktivní výstava Věda a technika. Dobrodružství, které vás bude bavit!
Národní technické muzeum, Praha
Výstava představí akademické bádání technického, přírodovědného a lékařského zaměření. Součástí výstavy bude prezentace jednotlivých ústavů a aktuálních výsledků jejich práce, ale také průhledy do minulosti jednotlivých oborů, připomenutí významných osobností a jejich následovníků. Pro děti a mládež, jednu z nejvýznamnějších skupin návštěvníků muzea, bude připravena interaktivní výstava Malý vědec – velký vědec. Součástí výstavy bude také doprovodný program v podobě workshopů.

 

30. dubna až 15. září 2015
Přírodovědná výstava Botanické příběhy (Svět rostlin – od poznání k využití)
Průhonický zámek a Botanická zahrada Chotobuz
Ústředním motivem výstavy bude základní poznání vztahů v přírodě a jejich fungování v reálném životě společnosti. Výstava návštěvníkům představí botanickou práci jak v terénu, tak v laboratoři. Přiblíží výzkum od genetické úrovně až po vztahy v ekosystémech a také mapování vegetace pomocí dálkového průzkumu. Ukáže, jak se postupně dá dostat od odhalování životních procesů rostlin až k praktickému využití těchto poznatků. Bude doplněna o řadu workshopů pro děti, rodiny a školní skupiny

 

květen až listopad 2015
Putovní exteriérová výstava Umění vědy
Brno, Ostrava, Olomouc, Jihlava, České Budějovice, Praha
Jedná se venkovní výstavu, která navštíví šest měst. Výstava představí Akademii věd ČR, její historii, současnost i budoucnost, významné osobnosti a vědní oblasti, kterým se AV ČR věnuje. Zaměří se rovněž na představení úspěchů AV ČR, objevů, významných milníků či samotných vědců a na přínos činnosti akademie pro společnost a každodenní život občanů. Témata budou prezentována formou panelů, které budou umístěny na náměstích ve vybraných městech. Každou výstavu doprovodí zahajovací vernisáž za účasti představitelů města, partnerů a médií.

 

27. až 29. května 2015
Mezinárodní konference Mimouniverzitní vědecké instituce v letech 1890–2015
Budova Akademie věd ČR na Národní třídě, Praha (27. května)
Národní technické muzeum, Praha (28. a 29. května)

Konference shrne vývoj a význam neuniverzitních institucí spjatých s rozvojem vědy, a to především v České republice a střední Evropě. Dotkne se ale také vývoje vědy celoevropské a světové. Témata přitom budou nahlížena z trojí perspektivy: historické (formy neuniverzitního bádání a jejich vývoj), analytické (současný stav a funkčnost těchto institucí) a programové (vize jejího dalšího fungování). Konference je určena historikům, sociologům, ekonomům a manažerům vědy

 

22. října 2015 až 10. ledna 2016
Výstava Smysl pro umění: umělecké ikony v České akademii věd a umění
Národní galerie, Salmovský palác, Praha
Výstava Akademii věd ČR představí jako sběratele uměleckých darů a mecenáše umění. Nabídne výtvarně kvalitní a vizuálně zajímavá díla českého malířství a sochařství, která jsou v majetku současné AV ČR (např. díla V. Brožíka, F. Ženíška, J. V. Myslbeka, H. Boettingera, J. Mařatky, F. Bílka, F. Kupky aj.). Zprostředkuje oficiální umění, vědecké ilustrace, technické výkresy a fotografie, resp. stereofotografie. Interaktivní část bude tvořit instalace v depozitární místnosti, kde je možné díla zavěsit na sítě a návštěvník si vytahuje pouze témata, která ho zajímají a na která ho upozornila již díla v hlavní části expozice.

17. září 2015 až 7. února 2016
Výstava Věda – národ – dějiny
Národní muzeum, Praha
Výstava bude prezentovat nejzajímavější výsledky dosažené v akademických ústavech v oblasti společenských věd a humanitních disciplín. Připomene významné osobnosti z řad badatelů a bude prezentovat jednotlivé ústavy.

30. září až 31. října 2015
Cesty mohou býti rozličné (Výstavy současného výtvarného umění v ústavech Akademie věd)
Národní technická knihovna, Praha
Cílem této expozice je zdokumentovat umělecké výstavy, které se uskutečnily na půdě akademických ústavů a současně popsat motivaci jejich pořadatelů. Výstava představí výtvarně zajímavé výstupy badatelské práce vědeckých pracovníků Akademie věd ČR.

Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin a Archiv MÚA AV ČR


Více informací naleznete na webu kampaně "Můj svět zázraků" na adrese http://www.umenivedy.cz.
 

23. 1. 2015