Vyhledávání



Kalendář akcí

Dnes < 2016 >  < leden > 
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Akademický bulletin / Živa

abicko- ziva

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

projekt BIOCEV

biocev-logo-color-horizontal.jpg

Více o projektu

 

projekt ALISI

ALISI

Dílo Karla IV. v běhu staletí

Výstavou, která přibližuje skutečnou podobu života a díla Karla IV., si Senát Parlamentu ČR spolu s Akademií věd ČR připomínají výročí 700 let od narození tohoto významného státníka, politika a diplomata. Expozice nainstalovaná v Mytologické chodbě Valdštejnského paláce, byla slavnostně zahájena 21. ledna a potrvá do 12. června 2016. Výstava zachycuje několik oblastí Karlova působení ve 14. století i přetrvávající stopy jeho činů v současné a evropské společnosti.

 

„Pro občany je Karel IV., jak se ukázalo v několika anketách, jednoznačně na prvním místě. Jak už to tak bývá, velkou část jeho popularity mají na svědomí možná spíš mýty, které se o Karlovi tradují. Právě proto si myslím, že tato výstava a letošní výroční oslavy jako celek jsou dobrou příležitostí seznámit širokou veřejnost se skutečnou podobou života a díla Karla IV. Ono se pak totiž ukáže, že i když odložíme růžové brýle, zůstává Karel IV. „Otcem vlasti“. Snad nikdo před ním a po něm toho pro tuto zemi nevykonal tolik jako on,“ řekl předseda Senátu Milan Štěch.


Návštěvníci mají možnost se seznámit s Karlem IV. jako králem a císařem, s Karlem IV. jako politikem a diplomatem, s Karlem IV. a jeho vztahem nejenom k církvi, ale i k české metropoli či k Francii. Expozice mapuje také duchovní odkaz tohoto českého krále a římského císaře i ztvárnění jeho podoby napříč staletími.


„Zamýšlení se nad přínosem takových osobností našich dějin, jako byl Karel IV., nám může ukázat cestu k tomu, jak si pěstovat zdravou národní hrdost, která by měla být jedním z potřebných stavebních kamenů kulturní a národní identity. Jen pokud budeme mít povědomí o vlastních kořenech a o zdrojích naší kultury, můžeme vést smysluplný dialog s jinými kulturami a dostát čestně nárokům, které na nás současný proměňující se svět klade.“
zdůraznil předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš.

Výstava se koná pod záštitou předsedy Senátu Milana Štěcha a předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše. Autory výstavy jsou odborníci z Historického ústavu Akademie věd ČR pod vedením Evy Doležalové.
Veřejnosti je výstava přístupná v únoru a v březnu každý první víkend v měsíci, od dubna každý víkend a státní svátky od 10.00 hod. do 17.00 hod., od června je otevřeno o hodinu déle. Vstup je volný.

 

22. 1. 2016