Institut pro demokracii a ekonomickou analýzu

Zprávy

Jak nastavit inovační systém: Švýcarský model pro Česko?

Dne 2. 6. 2015 proběhl v prostorách CERGE-EI seminář spoluorganizovaný think-tankem IDEA při CERGE-EI a velvyslanectvím Švýcarské konfederace. Švýcarsko je na světové špici ve vědě i inovacích. Propojení a spolupráce mezi veřejným a soukromým sektorem ve výzkumu zde funguje příkladně. Za světovostí Švýcarska v oblasti inovací stojí i tamní způsob organizace a financování výzkumu.
Klíčovou roli v tomto nastavení sehrál Swiss Federal Institute for Technology. Šlo zejména o způsob napojení základního výzkumu na komerční sféru. Názorný příklad z této oblasti ilustruje rozvoj a úspěch firmy Hoffmann-La Roche, velké nadnárodní farmaceutické korporace. 
 
Alexander Bieri z Roche byl proto jedním z hlavních zahraničních hostů semináře, který na historických souvislostech prezentoval způsob, jakým Švýcarsko dosáhlo světového úspěchu právě investováním do základního výzkumu a jeho následným propojením s průmyslem. Jeho prezentaci si můžete stáhnout zde.
 
Ivan Lefkovits z Basilejské univerzity na příkladu výzkumu v oblasti imunologie demonstroval úspěšný příklad rozvoje základního výzkumu financovaného ze soukromých zdrojů, který může vést až k získání Nobelovy ceny. Jeho prezentaci naleznete zde.

Martin Srholec z think-tanku IDEA při CERGE-EI zasadil poučení z fungování švýcarského inovačního systému do českých podmínek s důrazem na porovnání nástrojů inovační politiky, které se v obou zemích používají. Jeho prezentaci naleznete zde.

Audiozáznam přednášek si můžete poslechnout zde
 
Audiozáznam následné diskuse si můžete poslechnout zde
 
Hlavním závěrem semináře bylo zjištění, že Švýcarsko dosáhlo mimořádných úspěchů, protože dokázalo vytvořit inovační systém, ve kterém sice mají průmysl a veřejný výzkumný sektor jednoznačně oddělené role i financování, ale zároveň navzájem intenzivně spolupracují, což se ukazuje být ku prospěchu obou sektorů. Jedná se o model, který může být do budoucna inspirativní i pro Českou republiku.