Cuketa zabiják

O některých druzích rostlin je všeobecně známo, že produkují jedovaté látky. Namátkou vzpomeňme třeba jedovatý taxin v „bobulkách“ tisu nebo prudce jedovatý ricin ze semen skočce. Již méně je známo, že některé velmi jedovaté látky jsou produkovány rostlinami, které běžně používáme jako potraviny – například solanin v bramborách, alkaloidy v máku nebo jedovatý amygdalin v mandlích. Mnoho toxických látek však produkují i nevinně vypadající plodiny, o kterých to kromě pár odborníků téměř nikdo neví. Například plodiny z čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae) produkují řadu toxických steroidů se souhrnným názvem kukurbitaciny.

Krásný květák

Tentokrát si ukážeme jednu pozoruhodnou zeleninu. Klasický bílý květák zná asi každý, méně známý je květák Romanesco. Z hlediska kulinářského se jedná o chutnou zeleninu, která se dá připravit způsoby jako obyčejný květák, popřípadě brokolice. Je to tedy jeden z kultivarů brukve zelné (Brassica oleracea). My se však podíváme blíže na jeho strukturu…