official magazine of CAS

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Abicko  > 2011  > červen  > Ocenění

Cena Josefa Mühlbergera

Siegfried Ulbrecht a Helena Ulbrechtová ze Slovanského ústavu AV ČR převzali 17. dubna 2011 v německém Lauternu Cenu Josefa Mühlbergera za speciální číslo vědeckého mezinárodního časopisu Germanoslavica. Zeitschrift für germano-slawische Studien 1/2009.

19_1.jpg
Foto: Archiv Pražského literárního domu

Josef Mühlberger ve své pracovně

Německo-český spisovatel, překladatel a literární historik Josef Mühlberger se narodil roku 1903 v Trutnově do česko-německé rodiny (hlavní spojnicí k české kultuře byla jeho babička z matčiny strany). Jeho mateřštinou byla němčina, avšak s českým prostředím i jazykem byl po celý život spjat: české jazykové i geografické reálie prostupují celou jeho tvorbou a významnou měrou se podílel na překladech české literatury do němčiny.
V letech 1922–1926 studoval slavistiku a germanistiku na Karlově univerzitě v Praze, kde také získal titul doktora filozofie za práci o poezii česko-německých básníků. V letech 1927–1928 byl stipendistou na univerzitě v Uppsale. Knižně debutoval v roce 1923 a první ocenění získal v roce 1937 (Herderova cena). Brzy nato však přišla vynucená publikační odmlka, která trvala až do roku 1947. Mezitím byl Josef Mühlberger krátce vězněn, poté absolvoval válečnou službu v řadách německého wehrmachtu na frontách v Dánsku, Rusku, Itálii a Lucembursku. Konec války jej zastihnul v americkém zajateckém táboře, odkud se později vrátil zpět do Trutnova. Odtud byl však jako německý státní občan v srpnu roku 1946 odsunut na jih Německa. Od roku 1956 žil v Eislingenu v Badensku-Württembersku. Začal znovu tvořit a významně se podílet na uměleckém a kulturním životě jihoněmeckého regionu, což mu umožňovalo i jeho zaměstnání redaktora v Neue Württembergische Zeitung. Získal mnoho kulturních ocenění, z nichž k nejvýznamnějším patří Eichendorffova cena (1973) a Spolkový kříž za zásluhy první třídy (1974). V roce 1977 mu byl propůjčen titul profesora. Zemřel v Eislingenu roku 1985.
Josef Mühlberger vydal za svůj život téměř sto knih, a to jak uměleckých, tak i odborných. Působil jako básník a prozaik, historik literatury i historik politických dějin. Významná je také jeho vydavatelská činnost: v letech 1928–1931 byl jedním z hlavních vydavatelů literárního a kulturního časopisu Witiko, v němž se snažil o porozumění mezi Čechy a Němci. Jeho nejznámější a nejčastěji vydávanou knihou (naposledy v roce 2003) jsou Chlapci a řeka (česky také 2003) z roku 1934 – lyrické líčení vztahu dvou dospívajících hochů k jedné dívce a jeho tragické vyústění. Próza obsahuje i zašifrované náznaky jeho homosexuální orientace. Napsal také historické romány ze štaufského období, povídky ze šumavského prostředí, odkud pocházela jeho matka, povídky s tématy vlast, její ztráta či hledání identity. Známý je i jako autor Dějin české literatury od počátků do současnosti (Tschechische Literaturgeschichte von den Anfängen bis zur Gegenwart, 1970) a Dějin německé literatury v Čechách v letech 1900–1939 (Geschichte der deutschen Literatur in Böhmen 1900–1939, 1929, 2. vyd. 1981). Překládal z růz­ných jazyků; výbor překladů české poezie vyšel v roce 1964 pod názvem Linde und Mohn (Lípa a mák), z jeho pera pochází i překlad Nerudových Povídek malostranských a Babičky Boženy Něm­cové. K jeho nejoblíbenějším českým básníkům patřil Jiří Wolker. Vybrané spisy Josefa Mühlbergera vyšly v roce 2004.

19_2.jpg
Fota: Archiv SLÚ AV ČR
Zleva: Helena Ulbrechtová, ředitelka SLÚ AV ČR, Susane Lange-Greve, literární teoretička a spisovatelka, Sigfried Ulbrecht ze SLÚ AV ČR a Reiner Wieland, literární historik a germanista

Mühlbergerova pozůstalost, kterou spravuje Archiv písemnictví východního Württemberska, čítá desetitisíce dopisů, stovky rukopisů, deníky z let 1927–1984, knihovnu i zařízení bytu. Velká část rukopisů (mezi nimi i některé překlady poezie Jiřího Wolkera) nebyla dodnes publikována. O propagaci a popularizaci jeho osobnosti se stará Společnost Josefa Mühlbergera se sídlem v Heubach-Lauternu, která organizuje festivaly jeho tvorby, Literární dny Josefa Mühlbergera, a zároveň podporuje i tvorbu autorů spjatých s württemberským regionem. Zakládajícími členy společnosti jsou dr. Reiner Wieland (literární historik, germanista a bývalý ředitel školy), spisovatelka a publicistka Tina Strohecker a spisovatelka a literární historička dr. Susanne Lange-Greve. Z jejich iniciativy vznikla také Cena Josefa Mühlbergera, jež je každé dva roky udělována za mimořádný literární či ediční počin spojený s osobností Josefa Mühlbergera nebo s osobnostmi jihoněmeckého regionu, zaslouživšími se o porozumění mezi jednotlivými kulturami a národy.
V roce 2011 byla Mühlbergerova cena udělena již po deváté: tentokrát vědcům a odborným redaktorům ze Slovanského ústavu AV ČR. Poprvé v historii se tak dostala také za hranice Německa. Vítěz­ným titulem se stalo speciální číslo mezinárodního vědeckého časopisu Germanoslavica. Zeitschrift für germano-slawische Studien, který SLÚ AV ČR vydává od roku 1994. Číslo inicioval současný šéfredaktor časopisu dr. Siegfried Ulbrecht, který v něm shromáždil nejnovější odbornou produkci týkající se Josefa Mühlbergera. Technickou redakci zabezpečila dr. Helena Ulbrechtová. Autorsky se na čísle podíleli badatelé z České republiky a Německa. Jednotlivé příspěvky se zabývají především problematikou vztahu Čech a Německa v Mühlbergerově pojetí (S. Lange-Greve), česko-německou redakční činností v časopise Witiko (S. Höhne), odbornými aspekty jeho pojetí dějin literatury (E. Mehnert, H.-D. Zimmermann) či teorií narace jeho povídkových útvarů (W. Popp, L. Motyčka). Studie L. Motyčky je rovněž prvním vědeckým zpracováním erotického tématu v Mühlbergerově tvorbě. Vydavatelé časopisu také chtěli, aby jednotlivé studie působily jednotícím dojmem a aby z nich vystupoval obraz literáta a literárního historika, pohybujícího se „mezi kulturami“ a vytvářejícího (řečeno s teoretikem kultury Homi K. Bhabbou) „třetí prostor“ kultury – nejen ve smyslu geografickém, ale i jako prostor mezi literaturou a vědou o ní.
Předání Ceny Josefa Mühlbergera předcházela a následovala tisková mediální kampaň; kromě kratších zmínek přinesl jihoněmecký tisk také portrét dr. Siegfrieda Ulbrechta, který představil i svou vědeckou práci ve Slovanském ústavu AV ČR. S předáním ceny je též spojeno archivování veškerých prací oceněných v Archivu písemnictví východního Württemberska: odborná produkce Siegfrieda a Heleny Ulbrechtových bude tedy od tohoto roku archivována i v jižním Německu.
Je potěšitelné, že vědecký časopis Germanoslavica. Zeitschrift für germano-slawische Studien udržel nejen svou existenci i po smrti jeho obnovitele prof. Antonína Měšťana (zemřel v roce 2004), ale navíc pokračuje v jeho intencích, tedy ve snaze o interkulturní vědecký dialog mezi českou a německou slavistikou a germanistikou, a že si drží stálé místo v kontextu evropské slavistické i germanistické literární vědy. Věříme, že by profesor Měšťan měl ze „svého“ časopisu radost.

MARCEL ČERNÝ,
Slovanský ústav AV ČR, v. v. i.