official magazine of CAS

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Abicko  > 2013  > květen  > Obálka

Jubilejní Amavet

02_3.jpg
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Vítězka 20. ročníku soutěže AMAVET Aranka Hrušková s předsedou odborné poroty Josefem Rosenkranzem z ČVUT

Finále 20. ročníku soutěže vědeckých a technických projektů středoškoláků Expo Science AMAVET, do něhož letos téměř padesát studentů přihlásilo 40 projektů, se tradičně odehrálo 25.–26. dubna 2013 v budově Akademie věd ČR na Národní třídě v Praze. I tentokrát převzal nad soutěží záštitu předseda AV ČR Jiří Drahoš, kterého při zahájení zastoupil místopředseda AV ČR Jan Šafanda: „Akademie trvale usiluje o probouzení zájmu mládeže o vědu a techniku, neboť si uvědomuje, nakolik je období středoškolských studií rozhodující pro získání talen­tovaných studentů pro vědu a jejich rozhodnutí studovat na vysokých školách.“

02_1.jpg
S projekty finalistů se seznámil i místopředseda AV ČR Jan Šafanda.

Porota zástupců ústavů AV ČR a vysokoškolských pracovišť vybírá každoročně vítězné projekty z nejrůznějších témat. V jubilejním roce studenti představili například Válku spermií, Novou učebnici botaniky, Inteligentní auto, Up-konverzní materiály či práci s překvapivým zjištěním, že Většina lidí neumírá na nemoc, ale na její léčbu. Porotci, kteří hodnotili nejen odborný obsah, ale i způsob prezentace, schopnost stručně a srozu­mi­telně vysvětlit princip a přínos práce a úroveň jazykových znalostí, vyhlásili deset vítězů. Na prvním místě se umístila Aranka Hrušková s projektem Řetězové zlomky kvadratických iracionalit, jehož výsledky shrnula v časopise Acta Polytechnica.

02_1.jpg
Aranka Hrušková z Gymnázia Christiana Dopplera v Praze představuje vítězný projekt Aleně Havlíčkové z MFF UK.

Nejlépe umístění studenti své práce pre­zentují na INTEL ISEF 2014 v Los Angeles ve Spojených státech amerických nebo I-SWEEEP 2014 v Houstonu.
Jubilejní ročník doprovodila v budově AV ČR výstava a v Senátu PČR kon­fe­rence 20 let soutěže Expo Science AMAVET, jíž se zúčastnilo na 100 finalistů předchozích ročníků.

srd