Vyhledávání



Kalendář akcí

Dnes < 2016 >  < březen > 
Po Út St Čt So Ne
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Akademický bulletin / Živa

abicko- ziva

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

projekt BIOCEV

biocev-logo-color-horizontal.jpg

Více o projektu

 

projekt ALISI

ALISI

Vědci z Biologického centra AV ČR objevili pět nových virů

Virologové z Ústavu molekulární biologie rostlin Biologického centra AV ČR popsali během loňského roku pět nových virů. K jejich hledání používají českobudějovičtí biologové i nejmodernější sekvenování nové generace (NGS). „Vlastně nejprve rozstříháte Shakespearův román, do toho několik dalších knih, přimícháte stejně rozstříhané kratší povídky, okořeníte krátkými vtipy, vše důkladně promícháte a pak se snažíte všechno zase správně poskládat. Sestavení kompletní dědičné informace virů, která se podobá těm rozstříhaným povídkám, tak může připomínat ono pověstné hledání jehly v kupce sena,“ popisuje Mgr. Ondřej Lenz, Ph.D.

 

Zatímco klasickým sekvenováním bylo možné „přečíst“ jen předem vybrané krátké kousky dědičné informace, technologie NGS dovede najednou zobrazit veškerou dědičnou informaci obsaženou v daném zkoumaném vzorku. Jak vysvětluje virolog Ondřej Lenz z Biologického centra AV ČR, není to ale zas tak jednoduché, protože získaná informace je „rozstříhaná“ na menší kousíčky o cca 100–150 písmenkách a ty je nejprve potřeba správně složit.


Když se ale zadaří, je možné odhalit nejen známé viry, ale i ty, které se množí bez zjevných příznaků virové infekce, či viry, které dosud nebyly popsány vůbec. To se stalo i v tomto případě. Nově objevené viry se množí v rybízu, třešních a mikroskopických houbách a ukazují, že virový svět je mnohem rozmanitější, než jsme si doposud mysleli.
 

Připravily: Biologické centrum AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

22. 2. 2016