The Academy of Sciences of the Czech rebublic - The Academy of Sciences of the Czech rebublic

Search

All intranet Current section


Centre of

Administration

and Operations of

the CAS, v. v. i.
Národní 1009/3
110 00 Prague 1

Czech Republic
tel.:  +420 221 403 111
fax.: +420 221 403 307
e-mail:
ssc@ssc.cas.cz

 

IN: 60457856

TIN: CZ60457856

Novoroční představení AV ČR

Slavná opera Bohéma Giacoma Pucciniho byla v úterý 19. 1. 2016 uvedena v rámci tradičního novoročního představení Akademie věd ČR v historické budově Státní opery v Praze. Předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš a ředitel Národního divadla doc. Jan Burian na něj pozvali významné osobnosti ze všech důležitých sfér naší společnosti, ale rovněž zahraniční hosty, zástupce vysokých škol, partnerských organizací a sponzorů.

 
Slavnostního večera se zúčastnili i vedoucí představitelé obou komor Parlamentu České republiky – předseda Senátu PČR Milan Štěch a předseda Poslanecké sněmovny PČR Jan Hamáček. Pozvání též přijali ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová, čestný předseda AV ČR prof. Rudolf Zahradník, předseda Slovenské akademie věd prof. Pavol Šajgalík a řada dalších významných osobností.
 
Prof. Jiří Drahoš ve svém úvodním slově připomenul skončivší oslavy 125. výročí založení České akademie císaře Františka Josefa I. pro vědy, slovesnost a umění, tedy instituce, na jejíž půdě se společně sešli vědci i umělci.

„Když jsem po loňském zážitku ze Smetanových Dvou vdov přemýšlel nad nabídkou Národního divadla, na jaké operní dílo vás mám pozvat příště, důkladnou vědeckou rešerší na téma očekávaných výročí jsem zjistil, že 1. února 2016 uplyne přesně 120 let od turínské premiéry jedné z nejkrásnějších oper Giacoma Pucciniho, známé Bohémy. Vzhledem k tomu, že i nabídnutý termín, tedy dnešní večer, byl docela vhodný, volba byla jasná. Bohéma je především příběhem o lásce vyžadující oběť, jež je také jediným účinným nástrojem zakládajícím lidskou pospolitost. Bohémští protagonisté nám ukazují, že přes všechna životní úskalí je spojení velké lásky a oběti největším hybatelem lidského konání. Mějme proto na paměti, že bez pocitu sounáležitosti a schopnosti obětovat se pro druhé nemůže být lidský život plnohodnotný, ale je pouhým přežíváním,“ uvedl v úvodu slavnostního večera prof. Jiří Drahoš.

2 Feb 2016