Akademie věd ČR - Akademie věd ČR

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast


SSČ AV ČR, v.v.i.
Národní 1009/3
110 00 Praha 1
Tel.: +420 221 403 111

 

IČ: 60457856

DIČ: CZ60457856

 

ID datové schránky:

6vtfr9w

Důležité odkazy

gs_logo_w256.jpg23_6_11_Letni_skola_pamatnik_Vitkov_foto_skys_x26x_resize.jpgTýden mozkuFL-16-Prague-Invite.jpgMazanek_logo.pnglvicek.png

Výstava Víta Ondráčka - Černá duha

Obrazy Víta Ondráčka z cyklu Černá duha prozrazují velikou vnímavost pro přírodní děje, jako by se do nich promítaly pohyby a zlomy geologických vrstev, divoké víry, poryvy rozbouřených živlů, ale i podivuhodné formy organického života. Výstava probíhá do 26. února 2016 v Galerii věd a umění Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1.

 
Ondráčkova barevná „askeze“, tedy záměrné omezení všech barev na odstíny šedi v černobílé škále, přitom úspěšně podněcuje intenzivní barevné prožívání malby v divákově představivosti. Jádro rozsáhlého cyklu Černá duha vzniklo mezi lety 1994–1998 a po dvaceti letech se tato díla vrátila do výstavních síní na retrospektivách v Pardubicích (2014) a v polské Vratislavi (2015).

Vít Ondráček (1959) pochází z Ponětovic u Brna a poslední dvě desetiletí žije a tvoří v Kunštátě na Moravě. Vystudoval v Brně obor grafika na Střední uměleckoprůmyslové škole u Dalibora a Ivana Chatrných. Věnuje se především malbě, kresbě, grafice a knižní ilustraci. Vyniká v řadě výtvarných technik, mimo jiné v prstové malbě (tzv. daktylogramy) nebo malbě na skle, vyvinul mnohé nezvyklé postupy grafického tisku. Pro jeho tvorbu je příznačné úzké sepětí s literaturou – sám vydal několik knih poezie a deníkových záznamů, přispívá do literárních časopisů, přátelil se a úzce spolupracoval s Ludvíkem Kunderou a Janem M. Tomešem, jeho výstavy často zahajují nebo komentují současní spisovatelé a básníci (Petr Pazdera Payne, Vít Slíva, Bogdan Trojak, Radek Malý, Jaromír Typlt a další). Od roku 1993, kdy se setkal se svou ženou Janou, Ondráček navíc programově navazuje na odvěké snahy proměnit v umělecké dílo i celý život, nechat tvořivě prolínat slova, obrazy, sny a vize, přátelská setkání, pěší poutě, pozorování přírody... Tomu odpovídá i prostředí a výzdoba staré městské šatlavy v Kunštátě, které Ondráčkovi vdechli novou podobu.

„Umění je to, co činí život zajímavějším než umění!“
 
Text: Jaromír Typlt
 
Kontakt: Tereza Kopecká, kopecka@ssc.cas.cz

 

4. 2. 2016