The Academy of Sciences of the Czech rebublic - The Academy of Sciences of the Czech rebublic

Search

All intranet Current section


Centre of

Administration

and Operations of

the CAS, v. v. i.
Národní 1009/3
110 00 Prague 1

Czech Republic
tel.:  +420 221 403 111
fax.: +420 221 403 307
e-mail:
ssc@ssc.cas.cz

 

IN: 60457856

TIN: CZ60457856

Akademie věd zahájila rok oslav 700. výročí narození Karla IV.

Ve středu 17. února 2016 zahájil prof. František Šmahel v pražském paláci Žofín cyklus slavnostních přednášek „Akademie věd ČR – špičkový výzkum ve veřejném zájmu“. Rok 2016 bude ve znamení 700. výročí narození Karla IV.

 
Tento český král a římský císař byl postavou charismatickou a na jeho osobu a vládu se nám zachovaly zejména pozitivní vzpomínky, které dobře symbolizuje titul Otec vlasti a pro dnešní dobu i označení „největší Čech“, jež vyšlo z nedávné televizní ankety. Příběh jeho života a díla i následných reflexí nabízí řadu nejrůznějších momentů, které je možné dodnes inspirativně uchopit a rozvíjet.
 
Nepominutelnou stopu zanechal jako úspěšný vladař, který svou moc využil nejen pro konsolidaci českého státu, ale také pro obrovský rozmach kultury a vzdělání. Možná i z tohoto důvodu překračuje odkaz Karla IV. středověké hranice a představuje jednu z nejrozšířenějších a také nejpopulárnějších tradic v českých zemích. K myšlenkovému dědictví našeho velkého státníka se nyní hlásí také představitelé akademické obce. Letošní výročí bude připomínáno také odbornými aktivitami konanými z iniciativy Akademie věd ČR a jejích ústavů, a to včetně vědeckých konferencí, pořádaných i v rámci nové Strategie AV21 pod mottem „Špičkový výzkum ve veřejném zájmu“. Právě slavnostní přednáškou prof. Františka Šmahela s názvem „Ve znamení císaře Karla IV. a mistra Jana Husa“ zahájí Akademie věd ČR rok oslav 700. výročí narození Karla IV. Zároveň touto přednáškou Akademie věd ČR odstartuje cyklus slavnostních přednášek, ve kterém se významné osobnosti české i světové vědy budou vyjadřovat k aktuálním tématům a problémům společnosti. „Jen pokud budeme mít povědomí o vlastních kořenech a o zdrojích naší kultury, můžeme vést smysluplný dialog s jinými kulturami a dostát čestně nárokům, které na nás současný proměňující se svět klade,“ připomíná smysl cyklu předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš.

Prof. PhDr. František Šmahel, DrSc., dr. h. c. mult., (* 1934) je respektovaným badatelem v řadě historických disciplín zabývajících se obecnými a českými dějinami pozdního středověku. Jeho knihy a studie o dějinách husitství, Karlovy univerzity, středověké filozofie a humanismu byly přeloženy do několika jazyků. Prof. Šmahel byl hostujícím profesorem na řadě evropských univerzit, mimo jiné je členem Učené společnosti ČR, čestným členem Americké asociace historiků, členem korespondentem Britské Akademie i Královské historické společnosti a nositelem významných cen a vyznamenání včetně Medaile za zásluhy I. stupně a Národní ceny vlády ČR Česká hlava. Od roku 1990 byl po dvě období ředitelem Historického ústavu AV ČR, v letech 2001 až 2010 zastával funkci předsedy Vědecké rady AV ČR, dnes je vedoucím centra excelence při Centru medievistických studií Filosofického ústavu AV ČR, které založil.

 

25 Feb 2016