Previous Next
Objevná edice české prózy 19. století Michal Charypar V posledních letech lze pozorovat určité zvýšení zájmu...
Sedm panelů československých komiksových dějin  VíT SCHMARC Komiks je dnes považován nejen za integrální součást popkultury a...
Sondy do rozlehlých končin KLÁRA SOUKUPOVÁ Sborník Možnosti autobiografickosti obsahuje patnáct studií autorů...
V uplynulých týdnech zahájil ÚČL pedagogickou a vědeckou spolupráci s Katedrou bohemistiky FF UP v Olomouci v rámci projektu "Inovace bohemistických studií v mezioborových kontextech". Projekt je financován tříletým grantem z Evropského sociálního fondu a potrvá od 1. 6. 2012  do 31. 5. 2015. ÚČL AV ČR je do projektu zapojen v pozici tzv. partnerské instituce.

Jako přední vědecko-výzkumné pracoviště v oboru participuje Ústav pro českou literaturu AV ČR v rámci projektu na přípravě, inovaci a výuce vybraných disciplín, konzultuje odbornou činnost pracovníků KBH FFUP, podílí se na vedení diplomových prací studentů, umožňuje či pořádá pro studenty odborné stáže, lektoruje a posuzuje publikační výstupy grantu. 

Těžiště spolupráce spočívá na přípravě a realizaci studentských týmových projektů v oblasti textologie a knižní kultury, dále na přednáškové činnosti a výuce (či hostování ve výuce) vybraných disciplín. 

Projekt je zaměřen na komplexní restrukturalizaci studia všech studijních programů na Katedře bohemistiky FF UP v Olomouci. Zejména se jedná o diverzifikaci studia bakalářské a magisterské úrovně a přechod na modulový systém v případě magisterského studia. Zatímco na bakalářské úrovni usiluje katedra o koncentraci základních bohemistických disciplín a posílení prakticky orientovaných složek studia (aplikovaná bohemistika), na magisterské úrovni vytváří spektrum dvanácti profilových modulů, v jejichž rámci se student může úžeji specializovat. Za tím účelem navazuje spolupráci s partnerskými katedrami uvnitř FF UP, s nimiž sdílí vybrané kurzy, a rovněž s partnerskými vědeckými institucemi (vedle ÚČL AV ČR je to Ústav pro jazyk český AV ČR), s jejichž pomocí katedra mj. zajišťuje vznik nových a inovovaných předmětů. 

Výstupy projektu jsou odborné publikace – studijní opory, nová koncepce studia bohemistiky včetně nových disciplín, alternativní způsoby výuky, přednášky, workshopy a odborné studentské týmy, v rámci nichž si studenti magisterského stupně osvojují základy badatelské práce při řešení konkrétních problémů (zpracovávání edic, encyklopedií apod.). Jako platforma pro studentskou redakční práci vzniká studentský časopis a edice G ü nther, detašované nakl adatelské pracoviště, kde studenti pod dohledem pedagogů kompletně připravují publikace k vydání. Studenti mají rovněž možnost absolvovat stáže ve vybraných institucích a zpracovávat diplomové práce pod vedením externích odborníků. Součástí projektu je také zvyšování odborné kvalifikace členů Katedry bohemistiky FF UP, a to formou spolupráce s externími odborníky a formou konzultací odborné práce.