Search



Ročenka AV ČR 2014

Academic bulletin / Živa

abicko- ziva

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

První ERC grant pro český ekonomický výzkum

RNDr. Filip Matějka, Ph.D., získal ERC Starting Grant a stal se prvním hlavním řešitelem z humanitních a společenských věd, který jej bude řešit v české instituci, konkrétně v CERGE-EI (společné pracoviště Univerzity Karlovy v Praze a Národohospodářského ústavu AV ČR). „Půjde o základní výzkum vlivu lidské neschopnosti vstřebávat informace na tvorbu veřejných politik. Všude kolem nás je spousta dostupných informací, ale z mnoha důvodů už nejsme schopni číst všechny novinové články, politické programy či úpravy zákonů. Přestože jsou tato lidská omezení při tvorbě zákonů zásadní, zatím se příliš nezkoumala,“ vysvětluje Matějka.

 
Práce vychází z teorie racionální nepozornosti (rational inattention) a bude se týkat uvádění poznatků psychologie do ekonomických teorií. Ve výzkumu se budoucí tým dr. Matějky zaměří na tři oblasti.
 
1) Jaké veřejné politiky jsou dobré pro reálné nepozorné lidi? Jak jednoduchý by měl být daňový systém? Měli bychom vybudovat jednoduchý systém finančních rad pro chudé, maximálně snížit časovou náročnost docházení na úřad práce nebo neměli bychom danit venkovní reklamu?
 
2) Jakým způsobem se z důvodu nepozornosti voličů odchylují politickými stranami odhlasované zákony od těch dobrých? Jak využívají politici naší nepozornosti a existuje způsob, jak tento efekt zmírnit? Pomohlo by například, kdyby politické strany musely představovat svoje návrhy v jednoduché a standardizované formě?
 
3) Jaké zákony či typy regulací mohou být spravovány vládou a administrativou, která je také tvořena lidmi, kteří nemají neomezenou schopnost zpracovávat nové informace? Jak předejít tomu, aby vláda musela přeskakovat mezi uspěchaným řešením ukrajinské, řecké a imigrační krize? Jaký vliv mají tato lidská omezení úředníků na diskriminaci menšin, případně, neměli bychom volné trhy nechat pracovat i tam, kde dnes převládá regulace nepozornými úředníky?  

 

Více též v tiskové zprávě.

 

Připravily: CERGE-EI a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

21 Oct 2015