Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast


loga-vlevo_CZ1.png

loga-vlevo_CZ2.png

loga-vlevo_CZ3.png

loga-vlevo_CZ4.png

Ústav experimentální medicíny AV ČR, v. v. i.  › ÚEM v médiích  › press  › ÚEM v médiích 2016

Investoři chtějí investovat do výzkumu kmenových buněk ÚEM AV ČR

Vědecké týmy Ústavu experimentální medicíny AV ČR spolu s kolegy ze společnosti Bioinova, s.r.o. a Neurologickou klinikou FN Motol připravují k publikaci výsledky první fáze klinické studie AMSC-ALS-001 zaměřené na testování bezpečnosti a účinku kmenových buněk u pacientů s nemocí ALS. O aplikovaný výzkum a jeho komerční využití se zajímá několik investorů. Prvním krokem je investice ve výši 15 milionů korun společnosti Hakel s.r.o.

Vědecké týmy Ústavu experimentální medicíny AV ČR spolu s kolegy ze společnosti Bioinova, s.r.o. a Neurologickou klinikou FN Motol připravují k publikaci výsledky první fáze klinické studie AMSC-ALS-001, jež byla zaměřena na testování bezpečnosti a účinku kmenových buněk u pacientů s nemocí ALS. Bioinova ale dnes vyrábí kmenové buňky i pro další tři kilinické studie.

 

Vzhledem k tomu, že výsledky studií vypadají slibně, zajímá se o aplikovaný výzkum a jeho komerční využití několik investorů. Prvním krokem již je investice 15 milionů korun, které poskytla královéhradecká rodinná firma Hakel s.r.o. Za to získala ve společnosti Bioinova 15% podíl. Mezi další možné investory patří česká etablovaná firma, která se pohybuje na trhu 25 let a zatím si nepřeje být jmenována, fond rizikového kapitálu, či švýcarsko-nizozemská nadace, která hodlá na výzkum ALS vynaložit stovky milionů korun. Další výzkumy týmů ÚEM AV ČR a Bioinovy by se měly týkat využití kmenových buněk pro náhrady kostí, pro léčbu diabetické nohy, míšní poranění, defekty rohovky a retiny. Zdá se, že kmenové buňky umožňují jak léčbu hojení poškozeného povrchu oka, tak i retinopatií.

 

(Související ohlasy v tisku: Český lék na Grossovu nemoc, MF DNES, 16. 1. 2016, str. 1; Naděje za 60 milionů, MF DNES, 16. 1. 2016, str. 7)

16. 1. 2016