Search

All intranet Current section


loga-vlevo_EN1.png

loga-vlevo_EN2.png

loga-vlevo_EN3.png

loga-vlevo_EN4.png

Institute of Experimental Medicine AS CR, v. v. i.  › ÚEM v médiích  › press  › ÚEM v médiích 2016

VIDEO: In Prague a new drug is developed to cure the illness, the Czech ex-premier Gross died of

In the Institute of Experimental Medicine, the first development phase is being completed of a new treatment of ALS, an illness due to which the former Czech prime minister Stanislav Gross died in 2015. The disease weakens the muscular system of the persons affected and they eventually suffocate. The results of research could be made public within two months by the responsible team of scientits. The stem cell research conducted by IEM has a potential to help patients.

V pražském Ústavu experimentální medicíny dokončují první fázi vývoje léku proti chorobě ALS, na kterou zemřel i bývalý premiér Stanislav Gross. Při této nemoci postiženému ochabuje svalstvo a nakonec se udusí. Tým vědců by výsledky svého zkoumání mohl zveřejnit do dvou měsíců.

 

„Do dvou měsíců bychom měli mít vše připravené k publikaci výsledků,“ říká šéfka ústavu Eva Syková, která tým vede. Výsledky testů podle ní naznačují, že aplikace kmenových buněk může pacientům alespoň krátkodobě ulevit.

 

 

Zdroj: Petříček, M. Český lék na Grossovu nemoc vyvíjí v ÚEM AV ČR. iDNes.cz [online] cit. 19.01.2016, Dostupné z URL: http://ekonomika.idnes.cz/cesky-lek-na-grossovu-nemoc-vyviji-v-ustavu-experimentalni-mediciny-av-cr-15b-/ekonomika.aspx?c=A160116_2218810_ekonomika_rts

 

20 Jan 2016