Intranet English

Média o nás

Mozky žen a mužů fungují odlišně

Přírodovědci, 6.1. 2016

Rozhovor s prof. F. Vyskočilem

Výzkum schizofrenie

InvArena, 5.1. 2016

Bludiště pro laboratorní potkany přenesené do počítačové hry má pomoci odhalit první epizody schizofrenie a efektivněji testovat nové léky.

Co nás čeká za 100 let

Nedělní Blesk, 27.12. 2015

LIDSKÉ GENY půjdou opravit

Člověk bude mít v roce 2115 stále dvě nohy, dvě ruce, jednu hlavu a stejné orgány jako nyní. Budeme ale o něco vyšší, dožijeme se vyššího věku, a to všechno proto, že jako populace budeme zdravější. V horizontu dvaceti let se již konečně dá věřit ve funkční genovou terapii – možnost »opravit« chyby v dědičné informaci, kterou jsme dostali od svých rodičů. Má to však dva háčky. Zaprvé nikdy nezískáme naprostou jistotu o bezpečnosti léčby, dokud ji nevyzkoušíme na lidech. A zadruhé, zdaleka ne všechny nemoci mají svou příčinu v mutaci jednoho genu. Pokud bude vše bez problémů, otevře se cesta, jak začít evoluci »fušovat do řemesla«. Na třetí ruku nedojde ani potom, ale co třeba lepší svaly, když z dítěte budete chtít sportovce, případně lepší schopnost koncentrace pro budoucího neurochirurga? Za sto let by to už nemusel být problém… Dr. Tomáš Mráček Fyziologický ústav AV ČR

Vědci z FGÚ oceněni na výročním zasedání katedry fyziologie Přírodovědecké fakultu UK

Přírodovědecká fakulta UK, 15.12. 2015

Na výročním zasedání katedry fyziologie Přírodovědecké fakultu UK v Praze 15. 12. 2015 byly studentům předány diplomy za výborné diplomové a disertační práce a pedagogům za jejich přínos pro rozvoj katedry za akademický rok 2014/2015. Diplom za nejlepší vědecký článek převzal prof. RNDr. Jiří Pácha, DrSc. (Psychoneuroendocrinology, 53, pp. 49-59, 2015). Již potřetí za sebou byl oceněn prof. RNDr. František Vyskočil, DrSc. za přednášku a praktikum „Molekulární základy buněčné dráždivosti“, nejvýše hodnocené ve studentské anketě, a za nejlepší reprezentaci katedry při popularizaci v tisku, přednáškách pro veřejnost a v pořadech Českého rozhlasu. Oba učitelé pomáhají nadaným studentům zakotvit po absolutoriu v laboratořích Fyziologického ústavu v.v.i., kde se řada z nich  už během studia zapojila do výzkumných programů.

Načíst další

© 2014 Fyziologický ústav AV ČR