Search



Ročenka AV ČR 2014

Academic bulletin / Živa

abicko- ziva

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

AV ČR úspěšně ukončila I. fázi hodnocení výzkumné a odborné činnosti pracovišť za léta 2010–2014

Každých pět let podstupuje Akademie věd ČR náročné hodnocení práce svých ústavů, které jde až na úroveň jednotlivých výzkumných týmů. V těchto dnech byla na AV ČR úspěšně ukončena první fáze logisticky náročného hodnocení. Hodnocení probíhá ve 27 vědních oborech, tvořících z hlediska obsahu pět oborových skupin. Obory byly pro účely I. fáze hodnocení rozřazeny do 13 panelů (předsedy a členy panelů schválila Akademická rada AV ČR výhradně ze zahraničních odborníků). Na hodnocení výstupů se celkově podílelo 1230 hodnotitelů z 50 zemí celého světa. Ve výjimečných případech (např. výstupy v češtině) provedli hodnocení výstupů i hodnotitelé z České republiky. Těch však bylo pouze 24 a ve všech případech bylo důsledně dbáno na to, aby nedošlo ke konfliktu zájmů.

 

Předloženo bylo 5594 výstupů přihlášených 377 vědeckými týmy z 52 výzkumných pracovišť AV ČR, zhodnoceno 5580 výstupů, tj. 99,7 % (14 výstupů zůstalo nezhodnoceno).

 

Úkolem panelů a přiřazené skupiny hodnotitelů bylo zařadit jednotlivé výstupy předložené jednotlivými vědeckými týmy do pěti kvalitativních stupňů:

 

1 – world-leading – 921 výstupů v celé AVČR
2 – internationally excellent – 2334 výstupů
3 – recognized internationally – 1967 výstupů
4 – recognized nationally – 336 výstupů
5 – 22 výstupů

 

150918-hodnoceni2.jpgNa základě přiřazení výstupů týmů do těchto kvalitativních stupňů vznikly kvalitativní profily typické produkce týmů a agregací těchto údajů na úrovni ústavů vznikly kvalitativní profily typické produkce ústavů v hodnoceném období. Tyto kvalitativní profily tvoří jeden ze vstupů do II. fáze hodnocení, která proběhne v období od začátku září do konce tohoto roku.

 

Na rozdíl od jednoduchého mechanismu v Česku běžně používané metodiky, která je založena výhradně na prostém počítání některých scientometrických údajů pro jednotlivé publikované výstupy, a tedy pouze na pohledu do minulosti, je systém hodnocení v Akademii věd ČR založen podstatně šířeji – kromě informovaného peer review hodnocení sleduje i strategii výzkumu a řízení, spolupráci se zahraničím, společenskou relevanci výzkumu, pedagogickou činnost a mnohé další aktivity. Umožňuje identifikovat celou řadu jeho charakteristik, shodných s prvky zahraničních systémů hodnocení, kde věda a výzkum dosahují dlouhodobě nejlepších výsledků. Hlavním kritériem hodnocení je kvalita, měřená nikoliv posuzováním týmů mezi sebou nebo ve srovnání s ústavy či dalšími institucemi v ČR, ale srovnáním s úrovní vědy v daném oboru ve světě. AV ČR je tak první českou vědeckou institucí, která využívá mezinárodně uznávaného hodnocení vědy.

 

„Chceme zejména vědět, jak jsme na tom ve srovnání s vyspělým světem,“ upozorňuje prof. Jiří Drahoš, předseda AV ČR, a dodává: „V hodnoticím systému Akademie věd jde o to, že hodnocení výzkumu by mělo zároveň vytvořit podmínky pro zlepšení kvality výzkumu. Zdaleka nejde jen o pouhý byrokratický nástroj rozdělování finančních prostředků jako v případě tzv. kafemlejnku, ale o snahu objektivně vykreslit mapu vědecké kvality našich pracovišť, a to až na úroveň jednotlivých týmů.“

 

Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

18 Sep 2015