Search



Ročenka AV ČR 2014

Academic bulletin / Živa

abicko- ziva

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Přední evropští odborníci na výzkum termojaderné fúze se sešli v Praze

Ústav fyziky plazmatu Akademie věd ČR pořádal ve dnech 24.–25. září 2015 v Praze sedmou Programovou konferenci tokamaku COMPASS, spojenou s 18. setkáním Mezinárodního poradního výboru (The International Board of Advisors). „Hlavním cílem konference byla prezentace parametrů, diagnostického vybavení a možností tokamaku COMPASS a naplánování experimentů pro rok 2016 s co nejširším zapojením spolupracujících evropských laboratoří,“ uvedl ředitel Ústavu fyziky plazmatu Akademie věd ČR RNDr. Radomír Pánek, Ph.D. Velmi přínosná byla zejména účast významných odborníků v oblasti výzkumu termojaderné fúze.

 

Setkání se koná každoročně v návaznosti na zapojení Ústavu fyziky plazmatu AV ČR (ÚFP) do mezinárodních struktur týkajících se termojaderného výzkumu, do nichž se ústav zapojil v roce 1999 svou účastí ve společenství European Atomic Energy Community (EURATOM). Součástí spolupráce bylo podepsání asociační dohody Contract of Association between the European Atomic Energy Community and the Institute of Plasma Physics, jejímž cílem bylo integrovat Českou republiku do evropského výzkumu řízené termojaderné fúze. Nyní v této oblasti probíhá evropská spolupráce v rámci konsorcia EUROfusion (European Consortium for the Development of Fusion Energy), jehož členem za Českou republiku je právě ÚFP. Na formování vědeckého programu se podílí skupina expertů International Board of Advisors (IBA), která také posuzuje předložené výsledky tokamaku. Oddělení Tokamak ÚFP se systematicky a dlouhodobě věnuje výzkumu v oblastech přímo spojených s mezinárodním úsilím o ovládnutí termojaderné fúze. Hlavní témata výzkumu na oddělení Tokamak ÚFP jsou zaměřena na základní fyzikální a technologické výzvy spojené s konstrukcí a provozem mezinárodního experimentálního reaktoru ITER a dalšími budoucími fúzními reaktory.

 

150925-tokamak2.jpgV rámci zahajovacího programu setkání proběhla 24. září také slavnostní večeře v prostorách Lannovy vily v Praze. Účastníky přivítal předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš. Promluvil o významu jaderného výzkumu a také zmínil důležitost nové Strategie AV21 a jednoho z jejích klíčových programů „Systémy pro jadernou energetiku“, jehož koordinátorem je právě ÚFP. Předseda Akademie věd ČR připomněl, že „ vývoj bezpečné a udržitelné energie, která zajistí energetickou stabilitu pro budoucí generace, je jednou z největších globálních společenských výzev a podílet se na řešení této globální výzvy je mimo jiné jedním z hlavních poslání Ústavu fyziky plazmatu“.

 

Zmínil také, že využití energie z fúze je významný a dlouhodobý výzkumný cíl – vědci se jím zabývají již několik desetiletí, a tím spíše takto náročný úkol vyžaduje společné úsilí, mezinárodní spolupráci a sdílení poznatků a znalostí. V této souvislosti také ocenil přínos IBA ke koordinaci a zejména zapojení ÚFP do konsorcia EUROfusion. „Globální spolupráce a dialog pomůže udržet vynikající úroveň výzkumu jaderné fúze prováděného na Ústavu fyziky plazmatu,“ uzavřel svůj projev předseda Akademie věd ČR.

 

Připravil: Ústav fyziky plazmatu AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR
 

25 Sep 2015