Search



Ročenka AV ČR 2014

Academic bulletin / Živa

abicko- ziva

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Stříbrná pamětní medaile Senátu

Významné ocenění převzalo od předsedy Senátu PČR Milana Štěcha (projev zde) 17 osobností z oblasti vědy, kultury a veřejného života 25. září 2015 při příležitosti svatováclavského svátku – Dne české státnosti. Mezi laureáty převažovali vědci. Význam vědy ostatně vyzdvihl jeden z oceněných, odborník na ústavní právo a předseda Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových prof. Václav Pavlíček: „Udělení tohoto vyznamenání má letos zvláštní význam. Na počátku roku jsme vzpomněli výročí založení České akademie pro vědu, slovesnost a umění. V budově Senátu také jeho předseda ocenil, co pro český stát znamenal zakladatelský čin Josefa Hlávky a jaký význam má pro českou společnost věda a její podpora." (Projev prof. Pavlíčka zde)

 

Z vědců byli dále oceněni zakladatel elektronové mikroskopie a dlouholetý bývalý ředitel Ústavu přístrojové techniky AV ČR prof. Armin Delong, chemik a někdejší ředitel Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR dr. Zdeněk Havlas, český lékař a neurofyziolog prof. Josef Syka z Ústavu experimentální medicíny AV ČR, vůdčí osobnost české makromolekulární chemie a v letech 1998–2007 ředitel Ústavu makromolekulární chemie AV ČR prof. Karel Ulbrich, vedoucí oddělení virové a buněčné genetiky při Ústavu molekulární genetiky AV ČR dr. Jiří Hejnar, odborník v oblasti analytické chemie prof. Pavel Jandera z Univerzity Pardubice a česká chemička prof. Jana Roithová z Univerzity Karlovy. Mezi lékaři obdrželi medaili mezinárodně uznávaný diabetolog Jaroslav Rybka a odborník v oblasti klinické biochemie Josef Hyánek z Nemocnice na Homolce.


Medaili získali rovněž historička a expertka v oblasti dějin každodennosti, kulturních dějin a česko-francouzských vztahů Milena Lenderová z Univerzity Pardubice, sociolog Vladimír Rys a odborník na strojně-technologická zařízení pekáren Josef Skalický. Oceněni byli také expert v oblasti družicových navigačních systémů a jeden ze zakladatelů družicové navigace v Československu František Vejražka, dlouholetý prezident Diecézní charity Hradec Králové Josef Suchár, ředitelka České asociace paraplegiků Alena Jančíková a herec Jiří Bartoška.

 

Připravila redakce Akademického bulletinu

Fotogalerie ZDE.

29 Sep 2015