Vyhledávání



Kalendář akcí

Dnes < 2016 >  < březen > 
Po Út St Čt So Ne
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Akademický bulletin / Živa

abicko- ziva

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

projekt BIOCEV

biocev-logo-color-horizontal.jpg

Více o projektu

 

projekt ALISI

ALISI

Akademie věd ČR na EXPO 2015

V Miláně se 1. května otevřely brány světové výstavy EXPO 2015 s mottem Potraviny pro planetu, energie pro život. Vztyčování vlajky výstavy provázely tóny Novosvětské symfonie Antonína Dvořáka a právě český pavilon vybrala italská média mezi pětici těch, které doporučují k návštěvě. Své poslední objevy tam prezentují i dva ústavy Akademie věd ČR. Ústav organické chemie a biochemie představuje v Laboratoři života výzkum zaměřený na hledání nových humánních léčiv proti civilizačním chorobám. Lidskou buňku jako miniaturní chemickou továrnu, ve které probíhají tisíce dějů nezbytných pro zdravé fungování organismu, ztvárnil pro Laboratoř života a ÚOCHB výtvarník Jakub Nepraš.

 
Ústav experimentální botaniky AV ČR v expozici připravené ve spolupráci s výtvarníkem Frederikem Díazem dává nahlédnout struktury DNA kulturních plodin. Právě tým pracovníků ÚEB AV ČR významně přispěl k rozluštění genetického kódu pšenice a dalších zemědělsky významných plodin. Český pavilon si prohlédl i předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš, který ocenil, že vyváženou formou kombinuje vědu a umění : „Zajímavá je energeticky úsporná laboratoř z ÚOCHB i laboratoř života, která kombinuje reliéfy Frederika Díaze se záběry struktury buňky a povídáním prof. Jaroslava Doležela o výzkumu v ÚEB. Zajímavá je také dočasná expozice Jihomoravského kraje s prvním elektronovým mikroskopem z Ústavu přístrojové techniky AV ČR hned vedle polarografu Jaroslava Heyrovského z r 1929,“ komentoval účast ústavů AV ČR prof. Drahoš.
 
předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš na prohlídce českého pavilonu
 
Návštěvníky výstavy určitě zajme i Laboratoř ticha, která představuje biotop českého lesa a jež podle jejích autorů reaguje na lidskou potřebu přítomnosti v přírodě. Výsledkem je komplexní obraz lesa, v němž se živá příroda snoubí s multimediální technologií a příchozím tak nabízí kromě poznání a odpočinku jedinečný emoční a estetický zážitek.
 
Reportáž včetně fotogalerie naleznete na stránkách Akademického bulletinu .

 

22. 5. 2015