Search



Ročenka AV ČR 2014

Academic bulletin / Živa

abicko- ziva

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

ELI Beamlines vstupuje do druhé fáze realizace

Slavnostní otevření mezinárodního laserového výzkumného centra ELI Beamlines v Dolních Břežanech se uskutečnilo 19. října 2015 za účasti mnoha významných hostů. Oficiálně tak byla ukončena první fáze realizace projektu světového významu. „Přestože cesta k tomuto otevření byla velmi dlouhá, jsme teprve na začátku nových úžasných objevů,“ zmínil ve svém projevu předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš, který také připomněl, že před rokem se otevíralo naproti stojící již plně funkční laserové centrum HiLASE. Další z významných hostů, předseda Senátu PČR Milan Štěch, vyjádřil přesvědčení, že centrum ELI bude velkým přínosem pro celou Českou republiku.

151020-otevreni-eli-small.jpg

Ve svém projevu pak připomněl francouzský fyzik a iniciátor celého projektu Gérard Mourou, že na začátku se vybíraly z dvacítky zemí tři, v nichž bude projekt ELI uskutečněn. Kromě České republiky jsou to ještě Maďarsko a Rumunsko.
 

Centrum ELI Beamlines v Dolních Břežanech, jehož realizaci má v kompetenci Fyzikální ústav AV ČR, se bude skládat ze čtyř laserových systémů, pracujících ve vzájemné součinnosti. Takové propojení bude zcela unikátní a umožní provádět nové typy experimentů. Laser s prozatímním označením L4 bude nejvýkonnějším na světě.
 

V komplexu ELI Beamlines nyní probíhají poslední úpravy a laserová hala je prakticky připravena pro instalace technologií, které začnou v příštím roce. Po testovacích režimech bude centrum otevřeno pro uživatelský výzkum od ledna 2018.
 

Více na webu ELI Beamlines.
 

Foto: Stanislava Kyselová (Akademický bulletin)
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR
FOTOGALERIE viz Akademický bulletin

20 Oct 2015