official magazine of CAS

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Abicko  > 2016  > leden  > Z Bruselu

ERA in Action

Česká styčná kancelář pro výzkum, vývoj a inovace (CZELO) ve spolupráci s partnerskými kancelářemi neformálního sdružení IGLO (Informal Group of R&D Liaison Offices in Brussels) uspořádala 18. listopadu 2015 v Bruselu seminář zaměřený na zkušenosti s hodnocením projektů programu „Horizont 2020“ a přípravou grantových dohod. Seminář volně navazoval na akci z roku 2014 (více v AB 12/2014), kdy národní experti diskutovali o prvních zkušenostech s programem „H2020“.

 

17_1.jpg


Aktéři semináře představili výstupy dotazníkového šetření na téma hodnocení projektů H2020 a přípravy grantové dohody (bylo analyzováno 385 dotazníků z 22 zemí); následovaly dvě paralelní sekce a panelová diskuse se zástupci institucí Evropské unie (Evropská komise a Výkonná agentura pro výzkum). Výstupem je tak ­jako u předchozí akce dokument, který obsahuje závěry diskuse, poukazuje na problematické skutečnosti a definuje doporučení a návrhy na zlepšení. Semináře se zúčastnilo 39 zástupců z 16 evropských zemí, které mají v Bruselu styčné kanceláře pro vědu, výzkum a inovace (VaVaI) a zástupci ­Evropské komise (DG RTD a Výkonné agentury pro výzkum – REA). Z České republiky se zúčastnily Zlatuše Novotná (CEITEC, Masarykova univerzita Brno) a Zdeňka Pokorná (ČEZ Distribuce).


Hodnoticí proces

Více než polovina účastníků dotazníkového šetření vyjádřila spokojenost s hodnoticím procesem jako takovým, přičemž míra spokojenosti je vyšší u zástupců univerzit a veřejného sektoru. Nespokojenost u mnoha účastníků souvisí se skutečností, že projektové návrhy, byť byly hodnoceny pozitivně, nedosáhly na financování. Spíše než s hodnocením je tento fakt spojen s množstvím podávaných návrhů (tzv. oversubscription) a nízkou mírou úspěšnosti. Spokojenost s kvalitou evaluačních zpráv se u různých částí programu H2020 liší (spíše spokojenost převládá u MSCA a ERC, spíše nespokojenost u nových typů projektů – například SME Instrument).
Experti vyjádřili následující doporučení: zavést obecné pravidlo dvoukolového hodnocení pro všechny oblasti H2020 a zvážit zkrácení doby mezi uzávěrkou prvního a druhého kola, snížit počet stran projektového návrhu jak v prvním, tak v druhém kole a posílit 30–40% úspěšnost v druhém kole. Dále doporučili pro MSCA zakázat opětovné podávání návrhu, pokud je hodnocen pod tzv. threshold (minimální počet bodů pro získání financování), klást větší důraz na text výzvy v části „impact“ a poskytovat otevřené informace o počtu projektů, které budou v dané ­výzvě/tématu financovány, a tomu přizpůsobit rovněž otevřenost výzvy. Z pohledu kvality hodnoticích zpráv (tzv. Evaluation Summary Reports, ESRs) se aktéři shodli na nutnosti zpětné vazby všech hodnoticích kritérií odpovídajících délce návrhu, důrazu na nedostatky návrhu a doporučení na zlepšení. Poukázali rovněž na skutečnost, že by mezi hodnotiteli každého návrhu měl být vždy zastoupen někdo s předchozí zkušeností. Také například doporučili, aby se posílily kontakty mezi předkladateli a projektovými úředníky a zveřejňování výsledků.


Příprava grantové dohody
(Grant Agreement, GA)

Z dotazníkového šetření vyplynula spokojenost s procesem přípravy grantové dohody – téměř 80 % dotázaných se vyjádřilo kladně, stejně jako k technickým aspektům příprav. Problematické části se ve většině případů týkaly validace účastníků a jejich statusu. Mezi doporučeními opětovně zaznělo, že je potřebné, aby se zlepšila přímá komunikace s validačním týmem a zdokonalilo jeho personální posílení, zveřejňovaly se nejčastější chyby, jichž se účastníci v procesu validace dopouštějí, zdokonalilo se vyhledávání v databázi účastníků a poskytování průběžných informací o stavu validace. Z pohledu přípravy konsorciální smlouvy (Consortum Agreement, CA) by účastníci u projektového úředníka ocenili, kdyby měl k dispozici informace o existujících modelech těchto smluv, možnost zajistit podpis CA před zahájením projektu (nikoli striktně před podpisem GA, jak je tomu nyní) a měl více času na přípravu CA (nutné zejména v případě konsorcií s větším počtem partnerů). Na závěr zazněla doporučení pro „nováčky“ v H2020 – nezbytná je přehlednější komunikace o změnách v dokumentech (například formou zasílání newsletteru), jasné upozornění a vysvětlení, čeho se týká, a všeobecně přehlednější a schematičtější manuály.
Kompletní dokument s výstupy ze semináře a doporučeními naleznete na www.czelo.cz.

KATEŘINA SLAVÍKOVÁ,
CZELO – Česká styčná kancelář pro VaVaI, Brusel,
Technologické centrum AV ČR