official magazine of CAS

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Talentovaní vědci v Brně

Jednou za dva roky hostí Brno talentované postgraduální studenty a specialisty z firem, které používají elektronové mikroskopy, na unikátní vzdělávací akci. „Podzimní škola základů elektronové mikroskopie“ k Brnu vskutku neodmyslitelně patří, neboť se nikde v Evropě tak nekoncentrují firmy a vědecké ústavy, které jej činí metropolí tohoto oboru. Elektronová mikroskopie představuje špičkovou technologii, která v současnosti tvoří nepostradatelnou součást mnoha vědních i průmyslových oborů a zaujímá jednu z čelných pozic mezi nejrychleji se rozvíjejícími druhy průmyslu v České republice soustředěných právě do Brna.

10_1.jpg
Foto: Archiv ÚPT AV ČR
Snímek z mezinárodního workshopu o rentgenové a EUV optice

Téměř stovka talentovaných vědců a odborníků z oboru elektronové mikroskopie se na Podzimní škole sešla v týdnu od 19. až 23. října 2015. Setkání pro ně uspořádalo oddělení elektronové mikroskopie Ústavu přístrojové techniky AV ČR v rámci Strategie AV21 ve spolupráci s Ústavem fyziky materiálů AV ČR a významnými brněnskými výrobci elektronových mikroskopů, jako jsou FEI Czech Republic a TESCAN ORSAY HOLDING.

Organizátoři koncipovali VII. ročník jako pětidenní teoretický kurz s demonstracemi v akademických i firemních aplikačních laboratořích jak pro postgraduální studenty, tak i začínající pracovníky v elektronové mikroskopii. „Účastníci získali nejen teoretické základy elektronové mikroskopie, ale během laboratorních cvičení navštívili i pracoviště světových výrobců elektronových mikroskopů. Zároveň se seznámili se špičkovými pří-stroji, které využívají svazky elektronů a iontů k pozorování či modifikování vzorků v oblasti mikrometrů a nanometrů. Mohli si též přinést vlastní vzorky a při práci s nimi si vyzkoušet přístroje a techniky, které nemají k dispozici v domovských pracovištích,“ vysvětluje organizátor Podzimní školy a vedoucí skupiny environmentální elektronové mikroskopie v ÚPT dr. Vilém Neděla.Abychom byli konkrétní, účastníci si vyzkoušeli například špičkově vybavený elektronový mikroskop QUANTA 650 FEG s vysokým rozlišením, jenž byl zakoupen s podporou AV ČR. Výjimečné zařízení bude uvedeno do plného provozu koncem letošního roku. Podrobnější informace o Podzimní škole elektronové mikroskopie naleznete na http://www.isibrno.cz/pszem.

Druhou říjnou akcí Ústavu přístrojové techniky AV ČR (za účasti Ústavu fyziky plazmatu AV ČR) byl první mezinárodní workshop o rentgenové a EUV optice. Pod vedením dr. Jaroslava Soboty z oddělení Speciálních technologií ÚPT a dr. Karla Koláčka z oddělení Impulzních plazmových systémů ÚFP se v Praze ve dnech 26. a 27. října 2015 uskutečnilo první setkání vědců v tomto oboru s významnou mezinárodní účastí. O optice diskutovali a přednášeli mj. například prof. L. Juschkin z RWTH Aachen University v Německu, prof. L. Pína z Českého vysokého učení technického v Praze nebo prof. I. Artyukov z moskevského P. N. Lebedev Physical Institute RAS. Vědci se zabývali čtyřmi tématy: optickými prvky pro rentgenovou a EUV optiku, zdroji rentgenového a EUV záření, aplikacemi optických prvků pro zobrazování a fokusaci a aplikacemi optických prvků pro spektroskopii a interferometrii. Vítaným bonusem se stala prohlídka čistých prostor centra PALS, které jsou běžně návštěvníkům nepřístupné. Závěrem uveďme, že workshop byl také jednou z prvních akcí výzkumného programu Diagnostické metody a techniky – tedy jednoho ze 14 okruhů Strategie AV21.

PAVLA SCHIEBLOVÁ,
Ústav přístrojové techniky AV ČR, v. v. i.