Ostatní
Vydáno: 28. 6. 2006

Vyšlo nové číslo Sociowebu - 6/2006

Číslo je zaměřeno na reflexi aktuálního společenského dění v uplynulém půlroce ve světě i v české společnosti. Jedná se o výsledek práce diskusní studentské skupiny semináře „Sociologických aktualit“, který probíhal v uplynulém semestru na Katedře sociologie UK FF.

V úvodním příspěvku Kolektivní paměť aneb Popírání holocaustu a utváření samozřejmosti se Jakub Mareš zamýšlí nad funkcemi výpovědí o minulosti.

Další dva příspěvky se zamýšlejí nad americkým způsobem boje s terorismem, který ilustrují na příkladu událostí okolo vězení Guantanámo. Šárka Hastrmanová si v článku Právo na bezpráví klade otázku, kam až mohou vést všechna opatření ve jménu boje a ochrany národní bezpečnosti proti terorismu a František Bartoš se pak ve svém článku Mediální obraz mučitelů: oběti nebo pachatelé? soustředí zejména na mediální obraz mučitelů v arabském světě.

V následujícím článku K odsunu sudetských Němců představuje Karel Hanuš dva základní postoje k tomuto v české společnosti dlouhodobě diskutovanému tématu.

Tereza Vandrovcová a Vojtěch Urbánek v článku Registrované partnerství - krok na cestě k otevřené společnosti pojímají českou diskuzi o zákonu o registrovaném partnerství v širším kontextu vztahu společnosti k homosexualitě v průběhu historického vývoje.

Daniela Zilvarová se v úvaze Nereálná realita v „Reality show“ zabývá fenoménem zvaným "reality show” v souvislosti se zahlceností české televize pořady s tímto podtitulem.

Šárka Soudková se v článku Kapříci v Čechách aneb vnímání současného stavu korupce věnuje neméně aktuálnímu tématu korupce v české transformující se společnosti.

Téma blízké korupci rozebírá další příspěvek, nazvaný „O užití díla má rozhodovat autor“. Jan Řepka zde řeší debatu o duševním a autorském právu a pirátství, ve které se podle něj často zapomíná právě na osobu autora.

V závěrečném příspěvku Co jste nechtěli slyšet o drogách se David Palán věnuje problematice legalizace konopných drog v České republice v širším kontextu přístupu společnosti k omamným látkám.

Připojené odkazy