Vyhledávání



Kalendář akcí

Dnes < 2016 >  < duben > 
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Akademický bulletin / Živa

abicko- ziva

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

projekt BIOCEV

biocev-logo-color-horizontal.jpg

Více o projektu

 

projekt ALISI

ALISI

Spolupráce AV ČR s institucemi v USA se dále rozvíjí

Předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš se zúčastnil pětidenní pracovní cesty do Miami a Orlanda v rámci delegace českého vicepremiéra pro vědu a výzkum Pavla Bělobrádka. V Miami se mj. dohodl s vedením Floridské mezinárodní univerzity (FIU) na užší spolupráci, podpořenou chystaným memorandem. „Floridská mezinárodní univerzita má zajímavá témata, přestože není to zcela nejšpičkovější vědecké pracoviště. Myslím, že pro naše botaniky a biology zdejší enviromentální část, která sahá od moře až po bažiny, faunu a floru, bude zajímavá,“ uvedl prof. Drahoš pro ČTK.

 

Na FIU studuje 55 tisíc studentů. „Kolem 65 procent tvoří hispánští studenti, to je docela hodně. Zahraniční studenti přicházejí většinou z Asie nebo Jižní Ameriky, Evropanů je méně,“ uvedl předseda civilního inženýrství Atorod Azizinami. Škola podle něj patří do první desítky veřejných amerických univerzit. „Byla to slibná debata, máme hodně podobných aktivit,“ dodal k setkání.


„Snažil jsem se přesvědčovat, že Česká republika má co nabídnout, že AV ČR má špičkové vědecké instituce a připravuje velké projekty jako například nejvýkonnější laser na světě v Dolních Břežanech,“ doplnil prof. Drahoš. Právě v USA se navíc v současnosti vyrábějí dva superlasery právě pro ELI v Dolních Břežanech, které se budou instalovat v roce 2017.


Akademie věd ČR spolupracuje s řadou dalších univerzit v USA. Každý třetí ústav AV ČR má v USA své vědce, je to jedna z nejdůležitějších destinací pro postdoktorské pobyty. Asi 80 procent českých vědců se ale ze svých zahraničních angažmá vrací do ČR. Kvůli rodině, často ale také proto, že v ČR a se získanými (i jazykovými) zkušenostmi mají větší možnost stát se vedoucími vlastního vědeckého týmu.


Např. Ústav termomechaniky AV ČR v USA dlouhodobě spolupracuje se dvěma univerzitami – Kalifornskou univerzitou v Davisu a Severní arizonskou univerzitou. Geofyzikální ústav AV ČR prováděl terénní měření s oklahomskou univerzitou na vzniku geologické lokality Devils Tower. Ústav organické chemie a biochemie AV ČR již deset let spolupracuje s výzkumným centrem jedné z velkých farmaceutických firem. Peníze formou grantů pak rozděluje mezi vybrané vědecké skupiny. Má také společnou laboratoř s Coloradskou univerzitou, kterou vede chemik Josef Michl z ÚOCHB. Na řadě studií spolupracují s Američany i psychologové z AV ČR.


Foto: Šárka Mrázová, ČTK
Připravily: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

29. 3. 2016