Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Aktuality

 Karel IV. jako člověk a lidé kolem něj

 vystava_karel_avcr_01.JPG                                                                                                                                                                                                                                         

Fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

 

Tak by se měl návštěvníkům výstavy Sedm věží. Karel IV. pohledem akademiků (1316–2016) představit panovník, který i po sedmi stech letech od svého narození výraznou měrou ovlivňuje naše životy. Galerie Věda a umění v přízemí budovy Akademie věd na Národní třídě se poprvé proměnila v komplexně pojatý výstavní prostor členěný sedmi symbolickými věžemi představujícími vždy nějaký segment Karlova života a jeho uchopení několika generacemi vědců. Jak zdůraznili autoři výstavního projektu Petr Sommer a Martin Musílek, každá doba přináší jiné interpretace, technické možnosti i poznatky, a tak mají vědci stále co nacházet.
Výstavu spolupořádají pracoviště Akademie věd ČR: Filosofický ústav, Ústav dějin umění a Středisko společných činností a těsně před jejím ukončením 11. května provede návštěvníky expozicí její autor Martin Musílek. Navíc se všichni mohou těšit na miniworkshop, při němž si vyzkoušejí, jak se tančilo na dvoře Karla IV. Výstava sice skončí, ale již se plánuje rozšířená publikace nejen k uvedené výstavě, ale i k příslušným výzkumům, které jsou zároveň jedním z pilířů Strategie AV21, konkrétně programu Evropa a stát: mezi barbarstvím a civilizací.
Více informací najdete na
www.popularizace.avcr.cz.

HaM

Aktuality

7.4.2016 Odborná veřejnost nesouhlasí se záměrem zrušení přírodní rezervace Údolí Oslavy a Chvojnice

Varujeme před neuváženým postupem při územní ochraně vysoce cenné přírodní oblasti
Ministerstvo životního prostředí oznámilo zrušení největší přírodní rezervace v České republice, PR Údolí Oslavy a Chvojnice v kaňonech stejnojmenných řek na hranici Kraje Vysočina a Jihomoravského kraje. Na necelé třetině jejího území mají vzniknout dvě národní přírodní rezervace. Proti záměru protestují přírodovědci nejrůznějších oborů, svůj nesouhlas vyjádřilo i několik odborných společností.
„Hlavním problémem je, že rezervaci se po desetiletí nedostávalo potřebné péče. Velká část cenných lesostepí a stepí zarostla lesem. Na mnohá místa zase byly vysazovány jehličnaté monokultury.“ říká prof. David Storch, předseda České společnosti pro ekologii, která se záměrem Ministerstva nesouhlasí. Řešením je podle něj náprava situace, nikoli zmenšení chráněného území. „Chráněná území musejí být co největší, aby v nich ohrožené organizmy měly šanci přežít.“

více zde 7.4.2016 Uprchlíci a my: česká očekávání a německá zkušenost

Dne 19. dubna 2016 od 15:00 hod. se v budově AV ČR na Národní třídě uskuteční moderovaná panelová diskuze „Uprchlíci a my: česká očekávání a německá zkušenost“, kterou pořádá Učená společnost ČR ve spolupráci s Velvyslanectvím SRN v ČR a výzvou Vědci proti strachu a lhostejnosti. Pozvání přijali např. ekonom Thomas K. Bauer, politoložky Petra Brendel a Karen Schönwälder či arabista Bronislav Ostřanský. Více informací viz zde http://www.orient.cas.cz/miranda2/m2/akce/aktuality/2016/Pozvanka_Uprchlici-a-my_ceska-ocekavani-a-nemecka-zkusenost.pdf.

více zde 7.4.2016 Karel IV. jako člověk a lidé kolem něj

Tak by se měl návštěvníkům výstavy Sedm věží. Karel IV. pohledem akademiků (1316–2016) představit panovník, který i po sedmi stech letech od svého narození výraznou měrou ovlivňuje naše životy. Galerie Věda a umění v přízemí budovy Akademie věd na Národní třídě se poprvé proměnila v komplexně pojatý výstavní prostor členěný sedmi symbolickými věžemi představujícími vždy nějaký segment Karlova života a jeho uchopení několika generacemi vědců. Jak zdůraznili autoři výstavního projektu Petr Sommer a Martin Musílek, každá doba přináší jiné interpretace, technické možnosti i poznatky, a tak mají vědci stále co nacházet. Výstavu spolupořádají pracoviště Akademie věd ČR: Filosofický ústav, Ústav dějin umění a Středisko společných činností a těsně před jejím ukončením 11. května provede návštěvníky expozicí její autor Martin Musílek. Navíc se všichni mohou těšit na miniworkshop, při němž si vyzkoušejí, jak se tančilo na dvoře Karla IV. Výstava sice skončí, ale již se plánuje rozšířená publikace nejen k uvedené výstavě, ale i k příslušným výzkumům, které jsou zároveň jedním z pilířů Strategie AV21, konkrétně programu Evropa a stát: mezi barbarstvím a civilizací. Více informací najdete na www.popularizace.avcr.cz. (HaM)

více zde 6.4.2016 Beseda s pilotkou Radkou Máchovou

machova_pilotka.jpgHostem Galerie 4P, jež je umístěna ve vestibulu budovy Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského v Praze (Dolejškova ulice nedaleko stanice metra Ládví), bude 7. dubna 2016 pilotka a dlouholetá vedoucí skupiny Flying Bull Aerobatics Team – Radka Máchová. Beseda s osobností, která v současnosti propadla kouzlu ultralehkých replik prvoválečných letounů, se uskuteční v rámci derniéry její výstavy Posedlost létáním. Díky snímkům pořízených moderní záznamovou technikou, mohou návštěvníci výstavy alespoň částečně nasát atmosféru v pilotních kabinách celé skupiny letící akrobatické obraty v té nejtěsnější formaci.

více zde 4.4.2016 Vědci studentům II

V rámci projektu Vědci studentům II se ve dnech 31. března – 1. dubna 2016 konala v Brně první letošní intenzivní škola. Projekt Ústavu informatiky AV ČR přibližuje studentům středních škol a jejich pedagogům svět vědy prostřednictvím setkání s významnými českými odborníky z mnoha různých oborů. Více než 70 posluchačů z moravských středních škol si vyslechlo přednášky imunoložky a bioložky prof. Blanky Říhové, historika doc. Michala Stehlíka, polárníka a klimatologa prof. Pavla Proška nebo biologa prof. Miloše Bartáka. Nechyběla ani přednáška vedoucího projektu Mgr. Romana Nerudy, odborníka na umělou inteligenci.

více zde 4.4.2016 Pozvánka na zápis do Akademického předškolního centra

Akademické předškolní centrum zve na zápis dětí do Lvíčku a Mazánku pro školní rok 2016–2017, který se bude konat 26. 4. 2016 od 15:30 do 17:00 hodin ve LVÍČKU (Národní 3/1009, Praha 1) a 28. 4. 2016 od 15:30 do 17:00 hodin v MAZÁNKU (Hotel Mazanka, Za Vodárnou 1/1013, Praha 8. Pro bližší informace k zápisu se můžete obracet na novakovam@ssc.cas.cz, tel.: 221 403 258 nebo na webové stránky http://skolky.avcr.cz.

více zde 4.4.2016 Šéfredaktorka AB zvolena viceprezidentkou EUSJA

Ve vedení Asociace evropských vědeckých novinářů má Česká republika poprvé svého zástupce. Na 44. valném shromáždění EUSJA ve Štrasburku koncem března byla do nového čtyřčlenného výboru zvolena šéfredaktorka Akademického bulletinu Mgr. Marina Hužvárová.
ČR vstoupila do mezinárodní organizace prostřednictvím Klubu vědeckých novinářů při příležitosti udílení Descartesových cen na Pražském hradě v roce 2004. Od té doby novináři píšící o vědě z 23 zemí navštívili Česko hned několikrát, a to během studijních exkurzí na pracoviště Akademie věd, za jejichž organizací stála právě Marina Hužvárová. (Více viz – Na prahu Mezinárodního roku chemie, Evropští vědečtí novináři v Akademii věd ČR, Valné shromáždění EUSJA v Praze, Ohlasy na laserový "Study trip" na ELI a PALS v zahraničním tisku). Více o EUSJA viz http://www.eusja.org/.

více zde 1.4.2016 Změna trasy: o odchodech z vědy

Jak již napovídá titulek, odchodem začínajících vědkyň a vědců z české vědy se ve svém tříletém projektu zabývala Kateřina Cidlinská z Národního kontaktního centra – gender a věda Sociologického ústavu AV ČR. Výsledkem je unikátní publikace, v níž se autorka dotýká tak citlivých témat, jako jsou důvody k odchodu z konkrétních vědeckých pracovišť. Vybrané rozhovory s osobami, které opustily vědeckou dráhu v doktorské a postdoktorské fázi v posledních deseti letech jsou anonymní, čímž chtěla autorka docílit jejich větší otevřenosti a upřímnosti při rozhovoru o takto citlivých tématech. „Projekt není unikátní jen v rámci zaměření našeho centra. Tato cílová skupina totiž nebyla v České republice doposud zkoumána. S výjimkou studie ČSÚ pro OECD z roku 2006, zaměřené na kariérní dráhy lidí s doktorským titulem, chybí k tématu odchodů z vědy za ČR jakákoliv data,” dodává autorka.
Křest publikace se uskuteční 11. dubna 2016 v 17:00 hod. v Klubu FAMU.

více zde 1.4.2016 Karel IV. v Akademii

Rozruch před vchodem do Akademie věd ČR vyvolala v poslední březnové dopoledne velevážená návštěva o hmotnosti ve stovkách kilogramů. Už sám průchod do budovy nebyl jednoduchý, ale pořádným oříškem bylo zdolat s více než dva metry vysokou kopií sochy letos jubilujícího panovníka vstupní schodiště. Karel IV. totiž na několik týdnů přesouvá svůj trůn z lapidária Národního muzea do Galerie Věda a umění, aby vévodil chystané výstavě 7 věží. Karel IV ve výzkumných projektech Akademie věd 1316–2016. Původní socha vznikla v huti Petra Parléře pro Staroměstskou mosteckou věž kolem roku 1380.
Fotoreportáž je malou pozvánkou na výstavu, která bude otevřena od 6. dubna 2016. (HaM)

více zde 31.3.2016 Jak se bránit rizikům digitálního věku

V rámci výzkumného programu Strategie AV21 Naděje a rizika digitálního věku se ve dnech 17.– 18. března 2016 konal první z řady workshopů na téma Jak se bránit rizikům digitálního věku. Workshop pořádal Ústav informatiky AV ČR ve spolupráci s Ústavem teorie informace a automatizace AV ČR a Matematickým ústavem AV ČR. Ředitel Ústavu informatiky AV ČR dr. Michal Chytil v úvodním slovu přivítal hosty, mezi kterými byli prof. Jan Flusser, ředitel ÚTIA AV ČR a koordinátor výzkumného programu, ředitel Matematického ústavu AV ČR dr. Jiří Rákosník, místopředseda Akademické rady AV ČR dr. Jan Šafanda a zástupci vysokých škol a dalších institucí.

více zde 30.3.2016 Minulost, kterou nikdo nezapsal

minulost_kniha.jpgKoncem minulého roku vyšla kniha Petra Květiny z Archeologického ústavu AV ČR, Praha a jeho spolupracovníků, která je celkovým pojetím v českém prostředí jedinečná a vytváří nový pohled na předhistorické společnosti, zajímavý pro širokou veřejnost i novou generaci studentů. Titul boří zaběhnuté představy o minulosti chápané jako sled historických událostí. S přispěním archeologie a antropologie může čtenář nahlédnout pod povrch psané historie a vidět, že literární prameny nemusí být nutně nejspolehlivějším zdrojem informací o minulosti. V hledáčku zájmu se však ocitají hlavně společnosti bez vlastních psaných záznamů, a to jak ty z dávné minulosti, tak i takové, které existovaly ještě relativně nedávno.

více zde 29.3.2016 Ohlas prof. Vladimíra Křístka, člena Rady IA ČR, na AB3/2016

Na titulní stránce Bulletinu 3/2016 se objevuje obrázek Antikrista prodávajícího odpustky. Tento obrázek však je vysoce aktuální i v současnosti. Tenkrát šlo o prodej odpustků, nyní jde snad ještě o něco horšího. Proto navrhuji, aby na titulní stránce některého z příštích čísel se objevil tento obrázek s antikristem opět, ale se změněnou nápisovou páskou pranýřující za uveřejnění článku u řady impaktovaných časopisů nutnost zaplatit –

Ohlasy_titul_perex.jpg

více zde 24.3.2016 Konference vědeckých týmů AV ČR

Den před novým státním svátkem – Velkým pátkem – představily vědecké týmy z pracovišť AV ČR aktuální stav vybraných výzkumných oblastí, jimž se na svých domovských pracovištích věnují. Za kritérium výběru týmů zvolila Vědecká rada nejen vysokou kvalitu výzkumu, ale rovněž odbornou reprezentativnost a atraktivitu pro odbornou i laickou veřejnost. Ze 400 týmů bylo pro konferenci doporučeno 13 badatelských skupin, které výrazně uspěly při hodnocení za léta 2010–2014.

více zde 24.3.2016 Týden vědy a inovací pro praxi

Potřeby průmyslu v oblasti vědy, výzkumu a inovací s akademickou sférou v oblasti životního prostředí propojili organizátoři Týdne vědy a inovací pro praxi, která zastřešuje tři tematicky specializovaná setkání – APROCHEM 2016, ODPADOVÉ FÓRUM 2016 a nově PRŮMYSLOVÁ EKOLOGIE 2016. Představitelé vědecké komunity, odborných firem i zástupci státní správy a samosprávy ve dnech od 15. až 18. března 2016 diskutovali mj. o průmyslových rizicích a haváriích v oblasti vod, ovzduší, obnovitelných zdrojů energií, dobrovolných nástrojích a zelených veřejných zakázkách. „Jelikož Česko v současnosti řeší problémy, jako jsou sucho, kvalita ovzduší nebo problematické množství fosforu obsaženého ve vodních tocích, zařadili jsme i tato témata do odborného programu letošního ročníku. Jedním z hlavních cílů akce bylo zprostředkovat setkání výzkumné a firemní sféry, aby si vzájemně vyměnili své znalosti a postřehy. Témat v oblasti vědy a výzkumu je mnoho, a proto se k němu na plenárním zasedání vyjádřili i odborníci, kteří na konferenci rovněž seznámili s metodikou Evropské unie pro hodnocení ekoinovací EU ETV,“ vysvětlil výkonný ředitel Českého ekologického manažerského centra (CEMC) Ing. Vladimír Študent.

více zde 23.3.2016 Výběrové řízení na ředitele

Rada Ústavu živočišné fyziologie a genetiky AV ČR, v. v. i., vyhlašuje veřejné výběrové řízení na obsazení funkce ředitele/ředitelky pracoviště. Přihlášky se strukturovaným životopisem a ověřenými doklady o dosažené kvalifikaci, výpisem z trestního rejstříku, (u uchazeče nar. před 1. 12. 1971 také lustrační osvědčení), s přehledem dosavadní praxe, publikační činnosti a se stručným rozborem hlavních záměrů a představ o činnosti ústavu zasílejte do 22. 4. 2016 na adresu: Ústav živočišné fyziologie a genetiky AV ČR, v. v. i., sekretariát, Rumburská 89, 277 21 Liběchov, tel.: 315 639 532, e-mail: uzfg@iapg.cas.cz, http://www.iapg.cas.cz. Obálku zřetelně označte nápisem „NEOTVÍRAT – VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ“.
 

více zde 22.3.2016 Aktuální otázky mozartovského výzkumu

Letos si připomínáme 260. let od narození a 225. let od úmrtí hudebního skladatele Wolfganga Amadea Mozarta. V souvislosti s tímto jubileem pořádají Akademie věd ČR, Mozartova obec v České republice a Don Juan Archiv ve Vídni, pod záštitou předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše, mezinárodní mozartovskou konferenci Aktuální otázky mozartovského výzkumu. Uskuteční se ve dnech 16.–17. dubna 2016 v konferenčním sále hlavní budovy AV ČR na Národní třídě. Mezi referujícími budou někteří členové Akademie für Mozart-Forschung při Stiftung Mozarteum Salzburg, řada univerzitních profesorů a dalších předních badatelů, věnujících se mozartovskému výzkumu a výzkumu italské opery 18. století, a to z Německa, Rakouska, USA, Itálie, Izraele a České republiky. Hlavní blok referátů bude věnován opernímu výzkumu, a to děl Mozartových v kontextu dobové italské produkce. Další příspěvky budou pojednávat o různorodé recepci Mozartových oper ještě za jeho života, o šíření jeho děl prostřednictvím opisů, o problematice dobové libretistiky a klavírní tvorby (s důsledky pro novou kritickou edici). O mozartovském výzkumu viz již AB 10/2006 s příspěvkem dr. Milady Jonášové z Kabinetu hudební historie EÚ AV ČR – Mozartovský výzkum není ani zdaleka u konce… Novinky pražského mozartovského výzkumu představí autorka v letošním dubnovém čísle AB.

více zde 21.3.2016 Nejvyšší kategorie Astronomické olympiády zná vítěze

Na Filozoficko-přírodovědecké fakultě Slezské univerzity v Opavě se ve dnech 16. až 18. března 2016 uskutečnilo první ze čtyř ústředních kol 13. ročníku Astronomické olympiády. Dvě desítky soutěžících se kvalifikovaly z více než 400 řešitelů z České republiky. Ve finále zvítězil Lukáš Supik z Gymnázia v Třinci. Osm nejlepších účastníků se utká o pět míst v reprezentaci na Mezinárodní olympiádě v astronomii a astrofyzice.

více zde 21.3.2016 Druhý ročník Akademického multižánrového hudebního festivalu

Akademie věd ČR zve na druhý ročník Akademického multižánrového hudebního festivalu, který se uskuteční 3. září 2016 opět v krásných prostorách Průhonického parku a zámku spravovaných Botanickým ústavem AV ČR. A-Fest in Park je určený převážně amatérským hudebním uskupením, v nichž se angažují pracovníci AV ČR. Podle počtu účinkujících a charakteru jejich hudby se zvažují opět tři rozdílné scény jak přímo na zámku, tak ve venkovních prostorách. Festival je koncipován jako multižánrový, a proto jsou vítána uskupení interpretující hudbu od klasiky až po metal, vlastní tvorbu i převzaté skladby. Podmínkou účasti je zastoupení alespoň jednoho pracovníka AV ČR ve skupině. Přihlášky hudebních uskupení posílejte do 31. 3. 2016.

afest-2016.jpg

více zde 17.3.2016 Týden mozku 2016

Cyklus přednášek o nejnovějších trendech ve výzkumu mozku a neurovědách vstupuje letošním ročníkem symbolicky do dospělosti – v tradičním březnovém termínu (tentokrát od 14. do 18. 3) se totiž koná již poosmnácté. Podobně jako v předchozích letech zprostředkuje studentům středních a vysokých škol i laické veřejnosti přednášky na téma, jak mozek funguje a řídí naše tělo a jaké jsou nejnovější postupy při v neurochirurgii či při léčbě duševních chorob; posluchači se mj. seznámí také s tím, jaký vliv má na mozek konopí, jak jeho fungování ovlivňuje spánek a jaké jsou principy vnímání bolesti. Se čtrnácti přednáškami vystoupí čeští odborníci v oblasti teoretických i klinických věd v čele s iniciátorem Týdne mozku prof. Josefem Sykou z Ústavu experimentální medicíny AV ČR, který při zahájení akce poznamenal, že neurovědy patří mezi klíčovou výzkumnou oblast 21. století: „Když jsem se zamýšlel nad uznáním tohoto oboru, uvědomil jsem si, že alespoň jedna Nobelova cena v každém z posledních desetiletí patřila právě neurovědám. Celosvětový význam výzkumu mozku potvrzuje mj. i kongres Neurosciences 2016, který se každoročně koná ve Spojených státech (letos v listopadu jej hostí San Diego) za účasti desítek tisíc neurovědců.“

více zde 15.3.2016 Jak ochránit fotografické desky?

Nad tématem fotografických desek se opět po roce sešli ve vile Lanna v těchto dnech odborníci z různých oborů (astronomové, archiváři, chemici i restaurátoři), aby diskutovali o tzv. zlaté nemoci, která fotografické desky postihuje. „Způsobuje ji reakce stříbra obsaženého ve fotografické emulzi se sírou, jež se nachází například v nevhodných papírových obálkách a krabicích, případně pochází z nedokonalého vyprání negativů, ovzduší apod.,“ objasňuje doc. René Hudec z Astronomického ústavu AV ČR, který konferenci spolupořádá. ASÚ vlastní několik kolekcí významných astronomických fotografických desek. K největším patří archiv celooblohových snímků založený dr. Zdeňkem Ceplechou a k nejstarším Weinekův a Fričův archiv se záznamy kolem 130 let starými. Oba tyto unikátní staré archivy budou na konferenci představeny.

více zde

archiv aktualit

Oficiální časopis Akademie věd ČR