Oficiální časopis Akademie věd ČR

 


Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Jak ochránit fotografické desky?

Nad tématem fotografických desek se opět po roce sešli ve vile Lanna v těchto dnech odborníci z různých oborů (astronomové, archiváři, chemici i restaurátoři), aby diskutovali o tzv. zlaté nemoci, která fotografické desky postihuje. „Způsobuje ji reakce stříbra obsaženého ve fotografické emulzi se sírou, jež se nachází například v nevhodných papírových obálkách a krabicích, případně pochází z nedokonalého vyprání negativů, ovzduší apod.,“ objasňuje doc. René Hudec z Astronomického ústavu AV ČR, který konferenci spolupořádá. ASÚ vlastní několik kolekcí významných astronomických fotografických desek. K největším patří archiv celooblohových snímků založený dr. Zdeňkem Ceplechou a k nejstarším Weinekův a Fričův archiv se záznamy kolem 130 let starými. Oba tyto unikátní staré archivy budou na konferenci představeny.

16_2.jpg
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Jedna z modifikací tzv. zlaté nemoci se projevuje jako žlutý povlak na fotografické desce (v tomto případě jde o celooblohový snímek). Pro srovnání obdobná celooblohová fotografická deska nepostižená zlatou nemocí (obr. vpravo).

 

Hovoříme-li o metodách, jak desky zachránit, je nutno zdůraznit, že nejde pouze o zlatou nemoc, ale i o další poškození. „Například odloupnutá emulze v případech, kdy deska prošla cykly vlhka a sucha, eventuálně horka a chladu. Chemici soudí, že jde bohužel o proces v zásadě nevratný, byť zastavit jej lze, a to například přebalením desek do chemicky neutrálních a prodyšných obálek a jejich uložením za stabilní teploty a vlhkosti. Restaurátoři umí renovovat desky s odloupnutou emulzí – jde ale o náročný a nákladný proces. Vhodným řešením je digitalizace, na níž se specializují kolegové z Českého vysokého učení technického v Praze,“ dodává René Hudec.
 

16_5.JPG
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
René Hudec vede v ondřejovském Astronomickém ústavu AV ČR skupinu Astrofyziky vysokých energií, v níž se zaměřuje na přípravu kosmických experimentů a multispektrální studie kosmických zdrojů vysokých energií s použitím robotických dalekohledů a astronomických fotografických datových archivů. Na fotografii se dvěma snímky povrchu Měsíce patřícími do historického Weinekova archivu.

 

Na světě existuje více než 7 000 000 astronomických fotografických desek či negativů, které obsahují obrovské množství jedinečných vědeckých údajů o chování astronomických objektů na široké časové škále až více než 100 let. Široké použití různých digitalizačních metod, spolu s rozvojem specializovaných softwarových nástrojů, dnes umožňuje efektivní a komplexní využití těchto dat pro moderní vědu, která může data zpracovat kvalitativně lépe, než v minulosti. Jsou to data, která už nikdy nikdo nepořídí. Jejich hodnota je tedy obrovská.
 

Více se dočtete na webu konference www.astroplate.cz a v rozhovoru s Reném Hudcem viz AB 7-8/2014 .
 

15. 3. 2016