Search



Ročenka AV ČR 2014

Academic bulletin / Živa

abicko- ziva

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

křest knihy - Změna trasy: o odchodech z vědy

11.4.2016 17:00

 

Zveme Vás na křest knihy

 

Změna trasy: o odchodech z vědy

 

Kdy: 11. dubna 2016 v 17,00 hodin
Kde: Klub FAMU, Smetanovo nábřeží 2, Praha 1

 

 

Publikace se zaměřuje na příčiny odchodu začínajících vědkyň a vědců z české vědy a na průběh jejich studijní a pracovní dráhy od doby vstupu do vědy až do dnes. Cílem publikace je zjistit, kdo jsou lidé, kteří v posledních deseti letech opustili akademické pozice v ČR, jaké byly příčiny jejich odchodu, jaké je jejich současné pracovní uplatnění a jakým způsobem dnes využívají znalosti a dovednosti nabyté za dobu působení ve vědě.

 

„Tento projekt přitom není unikátní jen v rámci zaměření našeho centra. Tato cílová skupina totiž nebyla v České republice doposud zkoumána. S výjimkou studie ČSÚ pro OECD z roku 2006, zaměřené na kariérní dráhy lidí s doktorským titulem, chybí k tématu odchodů z vědy za ČR jakákoliv data,” poznamenává k publikaci Kateřina Cidlinská, která na projektu pracovala 3 roky.

 

Autorka knihy Mgr.  Kateřina Cidlinskávystudovala obor genderová studia na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy,kde se zaměřovala zejména na oblast státní politiky rovných příležitostí žen a mužů, její institucionální zajištění a rodinnou politiku.
 
V současné době je doktorandkou na katedře sociologie Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.
 
V rámci svého disertačního projektu se zabývá tematikou ustavování akademické dráhy a kariérního plánování se specifickým zaměřením na fenomén odcházení vědkyň a vědců z akademické vědy. V NKC – gender a věda pracuje od roku 2009.
 
Kromě výzkumné činnosti se zde věnuje i koordinaci dvou mentoringových programů – pro začínající vědkyně a vědce a pro středoškolačky se zájmem o studium vysoké školy technického zaměření.
Knihu bude křtít  prof. Ing. Jitka Moravcová, CSc. z VŠCHT Praha.
 
Kniha je  nekomerční, k mání bude  zdarma
 
Tisková zpráva ke křtu
Akce na  Facebooku
Akce je zdarma, registrace není nutná.
Občerstvení zajištěno.
V případě dotazů, kontaktujte prosím Naďu Strakovou nada.strakova@soc.cas.cz

 

 

 

5.4.2016