Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast


loga-vlevo_CZ1.png

loga-vlevo_CZ2.png

loga-vlevo_CZ3.png

loga-vlevo_CZ4.png

Ústav experimentální medicíny AV ČR, v. v. i.  › ÚEM v médiích  › press  › ÚEM v médiích 2016

VIDEO: V Praze vyvíjejí lék na nemoc, na niž zemřel expremiér Gross

V pražském Ústavu experimentální medicíny dokončují první fázi vývoje léku proti chorobě ALS, na kterou zemřel i bývalý premiér Stanislav Gross. Při této nemoci postiženému ochabuje svalstvo a nakonec se udusí. Tým vědců by výsledky svého zkoumání mohl zveřejnit do dvou měsíců. Výzkum kmenových buněk v ÚEM AV ČR může pomoci pacientům.

V pražském Ústavu experimentální medicíny dokončují první fázi vývoje léku proti chorobě ALS, na kterou zemřel i bývalý premiér Stanislav Gross. Při této nemoci postiženému ochabuje svalstvo a nakonec se udusí. Tým vědců by výsledky svého zkoumání mohl zveřejnit do dvou měsíců.

 

„Do dvou měsíců bychom měli mít vše připravené k publikaci výsledků,“ říká šéfka ústavu Eva Syková, která tým vede. Výsledky testů podle ní naznačují, že aplikace kmenových buněk může pacientům alespoň krátkodobě ulevit.

 

 

Zdroj: Petříček, M. Český lék na Grossovu nemoc vyvíjí v ÚEM AV ČR. iDNes.cz [online] cit. 19.01.2016, Dostupné z URL: http://ekonomika.idnes.cz/cesky-lek-na-grossovu-nemoc-vyviji-v-ustavu-experimentalni-mediciny-av-cr-15b-/ekonomika.aspx?c=A160116_2218810_ekonomika_rts

20. 1. 2016