Vyhledávání



Kalendář akcí

Dnes < 2016 >  < duben > 
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Akademický bulletin / Živa

abicko- ziva

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

projekt BIOCEV

biocev-logo-color-horizontal.jpg

Více o projektu

 

projekt ALISI

ALISI

Americký psycholog prof. Philip G. Zimbardo převzal nejvyšší vyznamenání Akademie věd ČR

Nejvýznamnější ocenění Akademie věd ČR – čestnou medaili De scientia et humanitate optime meritis – předal prof. Philipu Zimbardovi předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš. Psycholog Philip Zimbardo je známý zejména díky tzv. Stanfordskému vězeňskému experimentu a také autorství mnoha knih. Tou nejznámější je Luciferův efekt: Jak se z dobrých lidí stávají lidé zlí, kterou v ČR loni vydalo nakladatelství Academia. Prof. Drahoš na slavnostním ceremoniálu 18. září v sídle Akademie věd ČR v Praze ocenil jeho zásluhy o rozvoj světové psychologie a vědy i jeho spolupráci s českou vědeckou obcí. „Poprvé jsem tu byl v roce 1969 a s českými odborníky rád spolupracuji dodnes,“ potvrdil prof. Zimbardo. 

 
Philip Zimbardo dosáhl průkopnických výsledků při řešení palčivých problémů, zvláště ne/násilí mezi lidmi. Odborností, integritou a humanismem je vzorem pro své žáky i kolegy a ztělesňuje ideje vyznamenání De scientia et humanitate optime meritis. Toto ocenění se uděluje významným tuzemským a zahraničním osobnostem, které se zasloužily o rozvoj vědy, vzdělanosti, kultury.
 
Zimbardo se proslavil jako autor experimentu Stanford Prison Study (Stanfordský vězeňský experiment), studoval též účinky deindividualizace, mechanismy nesmělosti a časové perspektivy. Je autorem více než 400 odborných článků a knih a videoseriálu Discovering Psychology. Podle Web of Science má jeho h-index hodnotu 29 a cituje ho přes 3500 prací.
 
Experimentálně doložil silný vliv situací na lidské chování a ukázal, že ke špatnému chování mohou být strženi i dobří lidé. Proto se zvláště ve druhé fázi své kariéry věnoval podpoře prosociální činnosti, výchově k nekonformitě a hrdinství (jeho Heroic lmagination Project byl inspirován Václavem Havlem). Je úzce spjat s Českou republikou i Evropou, kam sahají i jeho etnické kořeny. S českou psychologií je spojen již od 60. let 20. století, kontakt oživil po roce 1989 a navázal přátelství s Václavem Havlem (získal cenu Vize 97, účastnil se Fóra 2000), inspiroval galerii DOX k rozsáhlé expozici Luciferův efekt. V ČR přednášel a vystupoval v médiích. Od 90. let minulého století spolupracoval i s Psychologickým ústavem AV ČR (společné publikace k metodě Time Perspective lnventory). Českým čtenářům jsou známy třeba antologie Zimbardových textů Moc a zlo (Vize 97, 2005) a již zmíněný Luciferův efekt: Jak se z dobrých lidí stávají lidé zlí (Academia, 2014). Více také viz Autogramiáda profesora Philipa Zimbarda v Academii .
 

 
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

18. 9. 2015