Vyhledávání



Kalendář akcí

Dnes < 2016 >  < duben > 
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Akademický bulletin / Živa

abicko- ziva

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

projekt BIOCEV

biocev-logo-color-horizontal.jpg

Více o projektu

 

projekt ALISI

ALISI

Workshop on natural hazards attracted sixty experts to the Academy of Sciences, Prague

Více než 60 odborníků se zúčastnilo ve čtvrtek 3. prosince mezinárodního semináře na téma Přírodní hrozby kolem nás – pohled evropských odborníků na změny přírodního prostředí a společnosti. Kromě geologů si příspěvky přišli poslechnout i zástupci hasičského záchranného sboru, úřadů, firem či Senátu PČR. Přednášející se věnovali zejména svahovým deformacím – sesuvům, zemním proudům a skalním řícením. „S klimatickými změnami dochází k nárůstu extrémních projevů počasí, které se mimo jiné odráží i v nárůstu ohrožení životů, majetku a zájmů společnosti,“ uvedl ředitel Ústavu struktury a mechaniky hornin AV ČR RNDr. Josef Stemberk, CSc.

 

Akci zorganizoval Ústav struktury a mechaniky hornin AV ČR v rámci Strategie AV21. „Cílem Strategie AV21 je šířit nové poznatky a výsledky výzkumů na relevantní místa – v případě přírodních hrozeb i mezi orgány Integrovaného záchranného systému, orgány státní správy i samosprávy i mezi obyvatele potenciálně ohrožených lokalit,“ vysvětlil Stemberk.


Přednášeli:


Profesor Thomas Glade z Vídeňské Univerzity. Ve svém výzkumu se věnuje zejména ohrožení a riziku ze svahových pohybů, monitoringu a varovným systémům, řízení rizika a modelování prostorového a časového rozložení svahových deformací. Během své kariéry sbíral zkušenosti na mnoha místech Země včetně Nového Zélandu, Itálie, Islandu nebo Číny.


Dr. Fausto Guzzetti, ředitel Výzkumného ústavu hydrogeologické ochrany v Perugii, které je součástí Národního výzkumného centra (obdoba AV ČR). Věnuje se převážně mapování sesuvů v nejrůznějších geologických, klimatických a morfologických podmínkách, výzkumu náchylnosti k sesouvání, předpovídání výskytu sesuvů a sběru všech možných informací o svahových deformacích.


Dr. Paola Reichenbach, Výzkumný ústav hydrogeologické ochrany v Perugii, oddělení geomorfologického výzkumu. Zabývá se zejména vývojem metod pro určení ohrožení ze svahových deformací pomocí statistických metod a GISu, vztahy mezi výskytem sesuvů a geologickými a morfologickými podmínkami, validací map sesuvů a výzkumem prahových hodnot pro vznik sesuvů.


Dr. Jan Blahůt, vedoucí oddělení inženýrské geologie na Ústavu struktury a mechaniky hornin AV ČR. Zabývá se ohrožením a rizikem plynoucím ze svahových deformací, výzkumem chování sesuvů, zemních proudů a skalních řícení, a v neposlední řadě je i neúnavným inovátorem, zavádějícím do výzkumu svahových deformací inovativní metody, jako je dálkový průzkum, využití LiDARu nebo moderní systémy monitoringu tektonických a svahových pohybů.
 

 


Foto: Viktor Černoch (Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR)
Připravil: Ústav struktury a mechaniky hornin AV ČR

7. 12. 2015