Vyhledávání



Kalendář akcí

Dnes < 2016 >  < duben > 
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Akademický bulletin / Živa

abicko- ziva

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

projekt BIOCEV

biocev-logo-color-horizontal.jpg

Více o projektu

 

projekt ALISI

ALISI

Tři vědci z Akademie věd ČR na seznamu nejcitovanějších vědců světa

Na seznamu Highly Cited Researchers, vydávaném společností ISI Thomson Reuters, se letos objevilo 3125 vědců z celého světa. Pouze čtyři z nich jsou z České republiky. V seznamu figurují prof. Petr Pyšek a prof. Vojtěch Jarošík z Botanického ústavu AV ČR a prof. Pavel Hobza z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR. Vedle nich ještě lékař prof. Petr Widimský z Univerzity Karlovy v Praze. Vedoucí oddělení ekologie invazí prof. Petr Pyšek je mezi nejcitovanějšími vědci už podruhé – na seznamu byl i v roce 2014. Rovněž prof. Pavel Hobza je na seznamu podruhé a je vůbec nejcitovanějším českým vědcem. V současnosti se věnuje tzv. nekovalentním interakcím a jejich aplikacím, zejména počítačovému designu nových léků.

 

Prof. Pavel Hobza (foto vlevo) působí v Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR. 150918-hobza.jpg

  

Prof. Petr Pyšek se v Botanickém ústavu AV ČR zabývá studiem biologických invazí a jejich důsledků. Byl řešitelem velkých mezinárodních projektů jako např. DAISIE Delivering Alien Invasive Species Inventories for Europe (Inventarizace nepůvodních organismů v Evropě) či ALARM – Assessing Large scale environmental Risk for biodiversity with tested Methods (Zhodnocení globálních rizik ohrožujících evropskou biodiverzitu). V současnosti je jedním z hlavních řešitelů projektu excelence Centrum analýzy a syntézy rostlinné diverzity (PLADIAS). V roce 2010 mu byla udělena cena Praemium Academiae.
 

Prof. Vojtěch Jarošík se v Botanickém ústavu AV ČR věnoval výzkumu biologických invazí, podílel se zejména na zpracování statistických dat. Zařazení prof. Jarošíka mezi nejcitovanější vědce světa ukazuje, že jeho práce má ve vědecké obci stále velký ohlas, přestože předčasně zemřel před dvěma lety.


150918-pysek-jarosik.JPGProf. Pyšek (na foto vlevo) a prof. Jarošík (vpravo) na společném pracovním pobytu na Novém Zélandu v roce 2011.

 

Celý seznam je k dispozici zde.

 

Připravil: Botanický ú stav AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

18. 9. 2015