Search



Ročenka AV ČR 2014

Academic bulletin / Živa

abicko- ziva

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

Pracoviště Akademie věd České republiky (AV ČR) pracovala v roce 2008 již druhým rokem ve formě veřejných výzkumných institucí a iniciativně využívala nové právní a ekonomické možnosti, které jim tato forma nabízí. Budovala si užitečné externí kontakty, hledala vhodné partnery pro spolupráci a vytvářela subjekty umožňující rychlejší a účinnější uplatnění a využití jejich výzkumných výsledků v praxi v národním i mezinárodním měřítku. Na příklad Ústav jaderné fyziky získal souhlas se založením právnické osoby RadioMedic, s. r. o., za účelem výzkumu, výroby a distribuce radiofarmak, radiochemikálií a uzavřených zářičů. Ústav organické chemie a biochemie spolu s belgickou Katolickou univerzitou v Lovani a Univerzitou v Lutychu zahájily činnost spin-off společnosti, která se specializuje na vývoj antivirových léčiv pro veterinární účely.
     V prosinci se v Ústavu fyziky plazmatu úspěšně uskutečnily integrální technické testy se zapálením plazmového výboje na tokamaku Compass, který je podobný připravovanému tokomaku INTER v poměru 1:10.

obr01.JPG


     Dne 1. ledna 2008 zahájil činnost nově zřízený Biotechnologický ústav AV ČR, v. v. i. Do funkce jeho ředitele jmenoval předseda AV ČR Ing. Petera Šeba, CSc. V roce 2008 tedy soustavu pracovišť AV ČR tvořilo 53 vědeckých pracovišť a jedno pracoviště zajišťující infrastrukturu výzkumu (příloha 1), ve kterých pracovalo přes 7 500 zaměstnanců (příloha 2). Informace o struktuře a činnosti AV ČR jsou zveřejněny rovněž na jejích internetových stránkách (příloha 3).
     AV ČR se musela v roce 2008 vyrovnat i s řadou osobních ztrát. Na jaře odešel RNDr. Jiří Velemínský, DrSc., jenž patřil nesporně mezi vůdčí vědecké osobnosti, nadto po roce 1989 zastával v AV ČR řadu významných funkcí a výrazně se podepsal na profilu AV ČR.
     Hlavní koncepční otázky, jimiž se AV ČR v roce 2008 zabývala, souvisely s dokončením přípravy a s prvními kroky provádění Reformy systému výzkumu, vývoje a inovací, která byla schválena usnesením vlády ČR ze dne 26. března 2008 č. 287. Šlo především o spolupráci AV ČR na přípravě novely zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu a vývoje z veřejných prostředků. I když se do jeho znění schváleného vládou nepodařilo prosadit všechny připomínky a náměty AV ČR, lze doufat, že při správném způsobu jeho realizace bude pro výzkum a vývoj v ČR přínosem. AV ČR se vyjadřovala také k dalším dokumentům, souvisejícím s realizací Reformy, z nich lze uvést např. Metodiku hodnocení výsledků výzkumu a vývoje v roce 2008, Návrh meziresortní koncepce mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji do roku 2015, Návrh meziresortní koncepce aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity do roku 2015 a Meziresortní koncepci podpory velkých infrastruktur pro výzkum a vývoj do roku 2015.
     V rámci vědecko-organizačních opatření Akademický sněm přijal novelu Kariérního řádu vysokoškolsky vzdělaných pracovníků AV ČR. Úpravou interní normy AV ČR týkající se udělování cen AV ČR byl rozšířen okruh jejich navrhovatelů. V zájmu zajištění řádného chodu AV ČR proběhla volba kandidáta na předsedu AV ČR na funkční období 2009 až 2013 již na prosincovém zasedání Akademického sněmu s tím, že nově jmenovaný předseda se ujme funkce v březnu 2009 spolu se členy Akademické a Vědecké rady AV ČR, kteří budou zvoleni na březnovém zasedání Akademického sněmu.
     Vědecká rada AV ČR byla doplněna o nové dva členy zvolené Akademickým sněmem koncem roku 2007. Proběhly pravidelné volby části členů oborových rad GA AV ČR a novým místopředsedou GA AV ČR pro oblast věd o živé přírodě a chemických věd byl v květnu 2008 jmenován prof. Ing. Karel Štulík, DrSc. Došlo i k doplnění Dozorčí rady GA AV ČR o zástupkyni Ministerstva zdravotnictví ČR MUDr. M. Kellerovou. O jmenování svého nového zástupce v této dozorčí radě byla požádána také Rada pro výzkum a vývoj. Akademická rada jmenovala na další funkční období nové členy Komisí pro hodnocení výzkumné činnosti pracovišť a jejich výzkumných záměrů. V zájmu zkvalitnění dohledu nad výkonem památkové péče v oboru archeologie zřídila AV ČR Archeologickou evaluační komisi.
     Se zvýšeným zájmem o prosazování excelence ve vědě nabyl na významu vědecký titul "doktor věd" udělovaný AV ČR od roku 2003. Představuje totiž nepochybnou vědeckou kvalitu. O získání tohoto titulu neprojevují zájem jen pracovníci AV ČR, ale také vědecké osobnosti z vysokých škol a dalších výzkumných institucí, a to i ze zahraničí. Dosud jich bylo uděleno 48. AV ČR se v průběhu roku zatím bezvýsledně snažila o jeho výraznější legislativní zakotvení.

obr02.JPG


     Významné byly kontrola a průběžné hodnocení řešení výzkumných záměrů pracovišť AV ČR za léta 2005-2007 a výsledků vědecké a odborné činnosti pracovišť za toto tříleté období. Kontrolu a hodnocení vyplývající z platného zákona o podpoře výzkumu a vývoje prováděly panelovou metodou tři nezávislé hodnotící komise s výrazným podílem externích odborníků. Ukázalo se, že vědecká výkonnost soustavy pracovišť AV ČR jako celku se neustále krok za krokem zvyšuje. Podrobnější informace obsahuje příloha 4. Akademická rada na základě tohoto hodnocení schválila pokračování a tedy i další financování všech stávajících výzkumných záměrů. Pro celkový vývojový trend pak je příznačné zvláště to, že dvacet dva pracovišť bylo na základě dosažených výsledků zařazeno výše než při vstupním hodnocení před třemi lety.
     Dokladem celkového pozitivního vývoje vědecké výkonnosti pracovišť AV ČR je publikační aktivita AV ČR, jejíž souhrnný přehled je v příloze 5. Z analýzy trendů kvantitativního výkonu se ukazuje, že rostou počty článků v časopisech s impakt faktorem podle databáze Thomson Reuters, příspěvků na zahraničních konferencích, kapitol v knihách. V rámci celé ČR zveřejňuje AV ČR stále více než třetinu článků v časopisech s impakt faktorem, na citovanosti zveřejněných prací se podílí přibližně jednou polovinou. Trendy v celkovém počtu publikací lze vidět také v následujícím přehledu. Přitom je třeba předpokládat, že konečný počet publikací za rok 2008 bude vyšší.

Rok 2004 2005 2006 2007 2008
Česká republika 7756 8045 9083 10801 10296
AV ČR 2502 2663 2880 2973 2873

     Základní informace o výzkumu v AV ČR a výsledcích jednotlivých pracovišť AV ČR obsahuje kapitola 2.
     Řada badatelů z pracovišť AV ČR získala za svoji práci významné pocty a ocenění. U příležitosti státního svátku 28. října 2008 udělil prezident ČR předsedovi AV ČR prof. RNDr. Václavu Pačesovi, DrSc., medaili Za zásluhy o stát v oblasti vědy 2. stupně. Národní cenu Česká hlava udělovanou vládou ČR obdržel prof. Ing. Pavel Hobza, DrSc., z Ústavu organické chemie a biochemie, zvláštní cenu Česká hlava udělovanou Všeobecnou zdravotní pojišťovnou získal MUDr. Radim Šrám, DrSc., z Ústavu experimentální medicíny, který obdržel navíc i Cenu ministra životního prostředí ČR, cenu Industrie získal Mgr. František Matějka z Ústavu přístrojové techniky, a cenu Doctorandus Mgr. Alena Čížková, která pracovala ve Fyziologickém ústavu a v Ústavu molekulární genetiky. Ministr vnitra ČR udělil medaili Za zásluhy o české archivnictví prom. hist. Ivanu Šťovíčkoví, CSc., z Masarykova ústavu a Archivu. Cenu předsedy GA ČR získal RNDr. Petr Baldrian, Ph.D., z Mikrobiologického ústavu. Medaili Josefa Hlávky dostali prof. Ing. František Kaštánek, DrSc., z Ústavu chemických procesů a doc. PhDr. Jiří Pechar z Filosofického ústavu. Cenu Josefa Hlávky získali doc. RNDr. Daniela Řezáčová, CSc., a RNDr. Marek Kašpar, Ph.D., Cenu Josefa Hlávky pro mladé vědce a studenty obdrželi Ing. Lukáš Král, Ph.D., z Fyzikálního ústavu, Mgr. Jiří Pinkas, Ph.D., z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského, Mgr. Kamila Réblová, Ph.D., z Biofyzikálního ústavu, MUDr. Jiří Šedý, z Ústavu experimentální medicíny, a Mgr. Michal Šimůnek z Ústavu pro soudobé dějiny a také Bc. Petr Hošek a Ing. Hana Svobodová, kteří spolupracují s Ústavem experimentální botaniky.
     Prestižní Spires Memorial Award udělovanou britskou Royal Society of Chemistry získal doc. Mgr. Pavel Jungwirth, CSc., z Ústavu organické chemie a biochemie, prof. RNDr. Antonínu Holému, DrSc., z téhož ústavu udělila Univerzita v Minnesotě (USA) John A. Montgomery Award. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D., z Ústavu informatiky obdržel cenu vídeňské Společnosti Kurta Gődela a americké nadace Johna Templetona. Prof. RNDr. Zdeněk Samec, DrSc., z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského dostal Shikata International Medal Award od Japonské polarografické společnosti, prof. Ing. Rudolf Zahradník, DrSc., z téhož ústavu obdržel Dädalus-Medaille der Studienstiftung des deutschen Volkes. Distinguished Service Award in Cardiovascular Sciences obdržel od Mezinárodní akademie kardiovaskulárních věd prof. RNDr. František Kolář, CSc., EBBS 40th Anniversary Award for Outstanding Contribution in Early Scientific Career od European Brain and Behaviour Society obdržel RNDr. Aleš Stuchlík, Ph.D., oba dva z Fyziologického ústavu. Fórum akademií věd Visegrádské 4 udělilo cenu Young scientist award 2008 PhDr. Michalu Kopečkovi, Ph.D., z Ústavu pro soudobé dějiny. Doc. Ing. Vladimír Havlíček, Dr., z Mikrobiologického ústavu se stal členem prestižní Evropské akademie věd a umění. RNDr. Janu Květovi, CSc., z Ústavu systémové biologie a ekologie udělil Ramsarský výbor cenu Ramsarské dohody o ochraně mokřadů jako uznání za vynikající přínos oboru, celoživotní dílo a za práci v rámci Ramsarské konvence. Ministerstvo zahraničních věcí Polské republiky ocenilo práci doc. PhDr. Mečislava Boráka, CSc., z Ústavu pro soudobé dějiny Vyznamenáním za zásluhy. Zlatou medaili SAV převzal předseda AV ĆR prof. RNDr. Václav Pačes, DrSc., čestnou plaketu SAV Jura Hronca za zásluhy v matematických vědách obdržel RNDr. Jiří Rákosník, CSc. z Matematického ústavu. Chorvatská asociace vynálezců udělila na 33. chorvatském salonu inovací - INOVA 2008 za skleněný přístroj pro stanovení fázové rovnovány kaplaina-pára-roztok polymerů zlatou medaili Ing. Ivanu Wichterlemu, DrSc., z Ústavu chemických procesů.

obr02a.JPG


     Potěšující je počet různých ocenění mladých vědeckých pracovníků v rámci mezinárodních vědeckých konferencí (v roce 2008 dvacet).
     Přehled o vědeckých oceněních AV ČR, která v roce 2008 udělil její předseda na návrh odborných grémií, poskytuje příloha 6. Z nich nejprestižnější je Praemium Academiae, mimořádná podpora, kterou je možno získat od roku 2007.
     V červnu 2008 předal předseda AV ČR děkovné listy za práci pro AV ČR třinácti pracovníkům ze sedmi pracovišť AV ČR.
     Spolupráce s vysokými školami probíhala všemi osvědčenými způsoby. Podrobnou informaci přináší kapitola 3 a příloha 7. Pokračovala např. příprava společného pracoviště AV ČR a Českého vysokého učení technického v Praze - Institutu aplikovaných věd. Ve spolupráci s vysokými školami byla připravena řada vědeckých projektů pro operační programy Strukturálních fondů EU.
     Na pracovištích AV ČR pokračovala v rámci doktorských studijních programů výchova vědeckých pracovníků. Ke zkvalitnění jejich přípravy uspořádala AV ČR další kurzy základů vědecké práce v Praze a v Brně. V této souvislosti byl v roce 2008 připravován návrh projektu pro operační program Praha - Adaptabilita zaměřený na vědecké formování studentů doktorských studijních programů.
     Spolupráce AV ČR s podnikatelskou sférou se dále prohlubovala. AV ČR zřídila při Středisku společných činností Informační centrum pro inovace (ICAVI), jehož úkolem je umožňovat ve spolupráci s Českou manažerskou asociací a se Svazem průmyslu a dopravy setkávání pracovníků AV ČR s představiteli podnikatelského sektoru. AV ČR se podílela na organizování a vlastním průběhu mezinárodních akcí pořádaných CzechInvestem, Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR, Ministerstvem zdravotnictví ČR a Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
     Mezi stovkou úspěšných firem se v soutěži Českých 100 nejlepších 2008 umístil i Ústav makromolekulární chemie. Značné možnosti rozvoje vazeb pracovišť AV ČR se společenskou a ekonomickou praxí nabízejí také smlouvy o partnerství a spolupráci AV ČR se samosprávnými celky. V roce 2008 podepsala AV ČR takovou smlouvu s městem Brno, s Jihomoravským krajem a krajem Vysočina. V současné době má AV ČR uzavřeny smlouvy o spolupráci již ve třech krajích. Pro AV ČR bylo také významné, že její předseda prof. Václav Pačes vedl vládní nezávislou komisi pro posouzení energetických potřeb ČR. Podrobnější informace ke spolupráci s praxí uvádí kapitola 4.

obr03.JPG


     V oblasti mezinárodních vztahů a spolupráce (kapitola 5) bylo v roce 2008 přednostním zájmem zapojení AV ČR do příprav českého předsednictví v EU. AV ČR přistoupila na doporučení své Vědecké rady k Berlínské deklaraci o otevřeném přístupu ke znalostem v přírodních a humanitních vědách (Berlin Declaration on Open Access to Knowledge in the Sciences and Humanities) a připojila se k jejím signatářům. Významným počinem pro českou astronomii se stalo řádné členství České republiky v Evropské kosmické agentuře (European Space Agency, ESA), iniciované AV ČR, zejména jejím Astronomickým ústavem. Rozvíjení vědecké spolupráce by mělo umožnit šest nových dohod se zahraničními partnery. AV ČR nadále usilovala v rámci budování Evropského výzkumného prostoru o vytváření výzkumných infrastruktur. Velká pozornost byla v průběhu roku věnována také problematice strukturálních fondů, zejména přípravě Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI). AV ČR se dále průběžně zabývala aktuálními otázkami souvisejícími se 7.rámcovým programem a konstituováním externí agentury Evropské výzkumné rady (European Research Council, ERC). Pro podporu projektů mezinárodní spolupráce připravila AV ČR svůj zvláštní program.

obr04.JPG


     Účelovou podporu výzkumu a vývoji poskytovala AV ČR na základě veřejných soutěží prostřednictvím GA AV ČR a rad programů. GA AV ČR vyhlásila XIX. kolo veřejné soutěže o standardní a juniorské badatelské grantové projekty. AV ČR provedla kontrolu řešení projektů programů Informační společnost, Podpora projektů cíleného výzkumu a Nanotechnologie pro společnost a schválila přidělení účelových dotací. Připravovala nové programy Nanotechnologie pro společnost II a Informatika pro výzkum, transfer poznatků a inovace, které však v důsledku vládou schválené Reformy systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR nebudou v gesci AV ČR realizovány. Na základě vyhodnocení výsledků ukončila podporu interních startovacích projektů s tím, že cílů tohoto systému podpory bylo dosaženo. Další informace přináší kapitola 6.
     Dále a ještě úspěšněji se v roce 2008 rozvíjela popularizační a propagační činnost AV ČR a jejích pracovišť. Dosvědčuje to i skutečnost, že AV ČR byla v rámci výzkumu EMGC 2008 (European Monitor of Government Communications) pořádaného nezávislou společností Westminster označena jako nejlépe komunikující česká instituce veřejného sektoru v kategorii Vybrané státní instituce. K nejvýznamnějším a nejrozsáhlejším akcím patřil stejně jako v minulých letech Týden vědy a techniky, jehož tématem byla planeta Země v návaznosti na Mezinárodní rok planety Země vyhlášený pro rok 2008 UNESCO. Úspěšně probíhaly přednáškové cykly pro veřejnost Akademická Praha a středoškolské studenty Nebojte se vědy. Podrobnější informace obsahuje kapitola 7.

obr05.JPG


     Informace o hospodaření s přidělenými finančními prostředky a majetkem obsahuje kapitola 8 a příloha 8. Podle zákona o veřejných výzkumných institucích byly poprvé projednány a schváleny zprávy o činnosti dozorčích rad pracovišť AV ČR za období od jejich jmenování do konce roku 2007.
     AV ČR finančně podpořila vydání třiceti pěti knih, z nichž dvacet tři vydalo Nakladatelství Academia a dvanáct pracoviště AV ČR. Publikace vydané Nakladatelstvím Academia získaly v roce 2008 několik ocenění. Souhrnný přehled knižních publikací podává příloha 9.
     V rámci veřejnosprávních kontrol projednala Akademická rada výsledky kontroly hospodaření a opatření k nápravě nedostatků zjištěných u čtrnácti pracovišť AV ČR. Provedla také následné kontroly na pracovištích AV ČR, u nichž proběhla plánovaná kontrola v předcházejícím období.
     AV ČR neopomněla ani v roce 2008 uplatňovat svoji vzdělávací roli. Svědčí o tom např. také úspěchy středoškolských studentů připravovaných na pracovištích AV ČR (vítěz národního kola Středoškolské odborné činnosti, cena Genus projektu České hlavičky). K přípravě vědecky talentovaných středoškolských studentů přispěly aktivity v rámci projektu Otevřená věda regionům, který byl ukončen v létě.
     Významné postavení v oblasti propagace vědy, vzdělávání i kultury mají Učená společnost ČR a vědecké společnosti sdružené v Radě vědeckých společností ČR, jež působí s podporou AV ČR. Informace o jejich činnosti přinášejí přílohy 10 a 11.