Search



Ročenka AV ČR 2014

Academic bulletin / Živa

abicko- ziva

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

2. Vědecká činnost a anotované výsledky badatelského a cíleného výzkumu

     Výsledky vědecké činnosti získané v AV ČR jsou uvedeny podle sekcí. Nejprve jsou zmíněny výzkumné záměry, v jejichž rámcích byly výsledky dosaženy. Následuje přehled nejvýznačnějších anotací doplněný podrobnějšími ilustrativními anotacemi.

1) SEKCE MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY
     Sekce sdružuje šest pracovišť, z toho tři fyzikálního charakteru a tři z oblasti matematiky a informatiky, jejichž badatelské zaměření charakterizovaly následující výzkumné záměry:

  • Astronomie a astrofyzika (Astronomický ústav)
  • Jevy fyziky elementárních částic přesahující standardní model (Fyzikální ústav)
  • Specifické jevy v kondenzovaných systémech se sníženou prostorovou dimenzí a narušenou symetrií (Fyzikální ústav)
  • Fyzikální vlastnosti a příprava nanostruktur, povrchů a tenkých vrstev (Fyzikální ústav)
  • Vlnové a částicové šíření světla, optické materiály a technologie (Fyzikální ústav)
  • Intenzivní zdroje záření a interakce záření s hmotou (Fyzikální ústav)
  • Rozvoj a prohloubení obecných matematických poznatků a jejich užití v dalších vědních oborech a v praxi (Matematický ústav)
  • Informatika pro informační společnost: modely, algoritmy, aplikace (Ústav informatiky)
  • Jaderná fyzika a příbuzné obory v základním, aplikovaném a interdisciplinárním výzkumu (Ústav jaderné fyziky)
  • Pokročilé matematické metody získávání, zpracování a využití informací a znalostí ve složitých a nedeterministických systémech (Ústav teorie informace a automatizace)
Seznam anotací:
  1. Družicová a pozemní pozorování klidné sluneční protuberance (Astronomický ústav)
  2. Tepelná emise disku z rotující černé díry: polarizace rentgenového záření (Astronomický ústav)
  3. Vysvětlení vzniku meteorického kráteru v Peru (Astronomický ústav)
  4. Mikroskop atomárních sil jako "atomární tužka" umožňující psaní jednotlivými atomy (Fyzikální ústav)
  5. Nový mód v terahertzovém spektru feroelektrického BaTiO3 (Fyzikální ústav)
  6. Pozorování poklesu toku kosmického záření s energiemi nad 4*1019 eV (Fyzikální ústav)
  7. Lineární optické hradlo a filtr pro částečnou symetrizaci a antisymetrizaci (Fyzikální ústav)
  8. Ablační mikrostrukturování povrchu organického polymeru rentgenovým laserem (Fyzikální ústav)
  9. Rozpad proudění He II v kanále s uzávěry pro normální složku (Fyzikální ústav)
  10. Vysvětlení hrotem indukované redukce rezonančního tunelovacího proudu na površích polovodičů (Fyzikální ústav)
  11. Singulární limity v termodynamice vazkých tekutin (Matematický ústav)
  12. Řešitelnost nelineárních singulárních úloh pro obyčejné diferenciální rovnice (Matematický ústav)
  13. Kerrovy-Schildovy prostoročasy ve vyšších dimenzích (Matematický ústav)
  14. O optimálně krátkých rekurencích pro generování ortogonálních bází Krylovových podprostorů. Věnováno Gene Golubovi (Ústav informatiky)
  15. Relace v rámci teorie fuzzy tříd: počáteční kroky (Ústav informatiky)
  16. Znáhodňování multifraktálů pomocí dyadických kaskád diskrétních waveletových transformací (Ústav informatiky)
  17. Geochemická charakterizace vltavínů z nového naleziště Chebská pánev (Ústav jaderné fyziky)
  18. Studium astrofyzikálních jaderných reakcí nepřímými metodami (Ústav jaderné fyziky)
  19. Studium rozpadu vysocevzbuzených stavů jádra 96Mo metodou dvoukrokových γ kaskád (Ústav jaderné fyziky)
  20. Jádro a Shapleyho hodnota her na MV-algebrách (Ústav teorie informace a automatizace)
  21. Rozšíření invariance momentových příznaků pro rozmazané obrázky (Ústav teorie informace a automatizace)
  22. Vyhodnocování screeningových mamogramů pomocí lokálního statistického modelu (Ústav teorie informace a automatizace)
Ilustrativní anotace:
Vysvětlení vzniku meteorického kráteru v Peru

(Astronomický ústav)
     Dne 15. září 2007 došlo poblíž vesnice Carancas v Peru k pádu kamenného meteoritu, který vytvořil na zemském povrchu 13 metrů velký kráter. Tato událost byla zcela nečekaná a zprávy, které se vzápětí objevily ve sdělovacích prostředcích, byly zprvu ve vědeckých kruzích přijímány s nedůvěrou. Impaktní kráter může vytvořit pouze těleso, které dosáhne zemského povrchu velkou rychlostí několika kilometrů za sekundu a podle názoru do té doby všeobecně přijímaného to mohou být pouze velké železné meteority. Očekávalo se, že průlet zemskou atmosférou vytvoří v takovém případě mohutné jevy detekovatelné moderními přístroji na velké vzdálenosti. Ve skutečnosti zvukové vlny doprovázející let tělesa svědčily o relativně malém tělese, jakých vstupuje do zemské atmosféry několik desítek ročně a nezpůsobí žádné škody na povrchu. K vysvětlení této záhady použili pracovníci Astronomického ústavu jednak záznamy o průletech větších kamenných meteoroidů atmosférou z našich vlastních dlouholetých pozorování, jednak modelování tohoto jevu. Všechny pozorované meteoroidy se v atmosféře rozpadaly na menší kousky, které se potom snáze zabrzdily a dopadly na zem malou rychlostí. K rozpadům běžně docházelo za působení tlaků, které byly mnohem nižší, než je pevnost na zemi nalezených meteoritů. Lze to vysvětlit tím, že pevnost těles vstupujících do atmosféry je běžně snížena tím, že obsahují pukliny způsobené předchozími srážkami v meziplanetárním prostoru. Pevnost se přitom výrazně liší případ od případu. Modelování ukázalo, že pokud meteoroid Carancas neobsahoval žádné pukliny a jeho pevnost byla na počátku srovnatelná s pevností běžně nacházených meteoritů, mohl přežít atmosférický průlet bez rozpadu a způsobit pozorovaný kráter. Případ lze tedy vysvětlit tím, že se jednalo o vzácný monolitický meteoroid, jehož počáteční velikost byla v rozsahu 0,9 - 1,7 metru.
Borovička, J. - Spurný, P.: The Carancas meteorite impact - Encounter with a monolithic meteoroid. Astronomy and Astrophysics, Vol. 485 (2008), pp. L1-L4.

obr06.JPG


Mikroskop atomárních sil jako "atomární tužka" umožňující psaní jednotlivými atomy
(Fyzikální ústav)
     Mezinárodní tým vědců z Japonska, Španělska a z pracovníků ústavu vyvinul novou metodu atomární manipulace, která umožňuje podobně jako psací pero "psát" jednotlivými atomy na povrch pevné látky. "Psaní" se uskutečňuje vertikální záměnou atomu mezi hrotem mikroskopu a polovodičovým povrchem. Metoda umožňuje nejenom zápis, ale i kontrolované vymazání již vytvořených atomárních vzorů. Na základě kvantových výpočtů autoři detailně vysvětlili mechanismus manipulace. Možnosti nové metody tým demonstroval vepsáním symbolu Si na povrch pevné látky (symbol Si byl zvolen záměrně, neboť právě atomy křemíku byly použity jako "inkoust"). Experiment byl proveden při pokojové teplotě, což výrazně rozšiřuje možnosti využití atomární manipulace v oblasti nanotechnologií.
Sugimoto, Y. - Pou, P. - Custance, O. - Jelínek, P. - Abe, M. - Perez, R. - Merita, S.: Complex Patterning by Vertical Interchange Atom Manipulation Using Atomic Force Microscopy. Science 322 (2008), 413-417.

obr07.JPG


Ablační mikrostrukturování povrchu organického polymeru rentgenovým laserem
(Fyzikální ústav)
     Další rozvoj nanověd vyžaduje nové technologie pro výrobu periodických struktur s co možná nejmenšími detaily. Velmi atraktivní je v současné době metoda fotoindukovaného leptání a ablace povrchu materiálu pomocí laserů. V tomto případě je hustota vytvořených detailů limitována vlnovou délkou použitého laseru. Proto běžně dostupné lasery vyzařující v infračervené až ultrafialové spektrální oblasti nemohou z principu poskytnout požadované vysoké rozlišení. Zkrácení vlnové délky přechodem do rentgenové části spektra tedy slibuje výrazné zmenšení rozměrů generovaných motivů. Díky výraznému pokroku ve vývoji plazmatických rentgenových laserů lze tyto intenzivní laboratorní zdroje záření využít jako nástroj pro aplikace v mikro- a nanostrukturování materiálů s nanometrovým rozlišením. Předchozí studium rentgenové ablace organických polymerů (např. PMMA - polymethylmetakrylát neboli plexisklo) ukázalo, že tento proces je velmi čistý (absence tavení a jiného poškození) a vytvořené detaily mají neobyčejně hladké stěny s extrémně malou drsností povrchu. Pilotní experiment byl proveden se zinkovým rentgenovým laserem (21 nm), který poskytuje v úzce kolimovaném a vysoce koherentním svazku energii přibližně 4 mJ v pulsech o délce 120 ps. Jako testovací objekt byla použita niklová mřížka s prostorovou periodou 0,1 mm, která byla speciálním rentgenovým zobrazovacím systémem desetkrát zmenšena a otisknuta jedním výstřelem rentgenového laseru na povrch PMMA. Kvalita vytvořené mikrostruktury je limitována především kvalitou použité testovací masky. Klíčová výhoda metody jedním výstřelem leží v unikátní kombinaci velmi krátké vlnové délky rentgenového laseru a vysokého počtu fotonů (1014). Tato první experimentální demonstrace jednovýstřelového projekčního mikrostrukturování PMMA naznačuje velký potenciál využití rentgenových laserů při řízeném strukturování materiálů s rozlišením v řádu nanometrů.
Mocek, T. - Rus, B. - Kozlová, M. - Polan, J. - Homer, P. - Juha, L. - Hájková, V. - Chalupský, J.: Single-shot soft x-ray laser-induced ablative microstructuring of orga-nic polymer with demagnifying projection. Optics Letters 33 (2008), 1087-1089.

obr08.JPG


obr09.JPG


Singulární limity v termodynamice vazkých tekutin
(Matematický ústav)
     Pracovníci ústavu prezentovali v monografii výsledky několikaletého výzkumu soustředěného na přechod mezi matematickými modely dynamiky tekutin. Na základě výběru vhodných fyzikálních parametrů, jejichž limitní přechod ke kritickým hodnotám reprezentuje limitní model používaný za jiných fyzikálních předpokladů než model původní (např. stlačitelnost vs. nestlačitelnost odpovídá limitní hodnotě Machova čísla nula), odvozují limitní model a dokazují přechod řešení jednoho problému v řešení problému druhého. Převážně formální limitní přechody známé z literatury nahradili autoři rigorózní matematickou teorií používající rafinované metody vesměs nelineární funkcionální analýzy. Přes komplikovanost této obtížné disciplíny se autorům podařilo oslovit široké spektrum matematicky a fyzikálně erudovaných zájemců maximální snahou o srozumitelnost a soběstačnost v rámci této knihy.
Feireisl, E. - Novotný, A.: Singular limits in thermodynamics of viscous fluids, Birkhäuser, Basel, monograph, 380 pp. vyjde v únoru 2009.

Studium rozpadu vysocevzbuzených stavů jádra 96Mo metodou dvoukrokových γ kaskád
(Ústav jaderné fyziky)
     Znalost fotonové silové funkce, která vyjadřuje zprůměrované pravděpodobnosti vyzáření fotonu s určitou energií a multipolaritou, je velmi důležitá nejenom v oblasti základního výzkumu, ale i v mnoha aplikacích při výpočtu spektra energií fotonů pozorovaných při rozpadu vysocevzbuzených stavů jádra. Možné posílení této funkce pro přechody s velmi nízkou energií γ (kvantové přechody z kvantového stavu s vyšší energií do stavu s nižší energií za současného vyzáření kvanta), nedávno publikované skupinou norských a amerických fyziků (Phys.Rev. Letters 93 (2004), 142504), by mělo vážný důsledek na pochopení rozpadu vzbuzených stavů jader s excitační energii 5-8 MeV. Ověření, případně vyvrácení tohoto jevu proto představuje významný badatelský příspěvek v oblasti nízkoenergetické jaderné fyziky. Vzhledem k tomu, že toto posílení bylo zaznamenáno také na několika izotopech Mo, provedli pracovníci ústavu experiment využívající reakci (n,γγ) na svazku termálních neutronů reaktoru LVR - 15 v Řeži s terčíkem 95Mo. Metodou dvoukrokových kaskád testovali různé varianty fotonových silových funkcí. Na rozdíl od experimentů provedených v Oslo pro reakci s lehkými nabitými částicemi a v Budapešti pro reakci (n,γγ), ve kterých bylo dané posílení pozorováno, český tým po analýze obdržených γ spekter uvedené posílení nepotvrdil. Experimentální data byla naopak v daleko lepším souladu s doposud přijímanou teorií rozpadu vzbuzených stavů jader.
Krtička, M. - Bečvář, F. - Tomandl, I. - Rusev, G. - Agvaanluvsan, U. - Mitchel, G. E.: Twostep cascades following thermal neutron capture in 95Mo. Physical Review C. Roč. 77 (2008) 054319, s. 1-15.

Rozšíření invariance momentových příznaků pro rozmazané obrázky
(Ústav teorie informace a automatizace)
     Úlohy spjaté s rozpoznáváním objektů je potřeba řešit v nejrůznějších oblastech, např. v průmyslové automatizaci, v kartografii nebo v mediálním průmyslu. Je přitom důležité, aby rozpoznávací algoritmy byly necitlivé k některým degradacím zobrazení objektů, např. k otočení, pohledu pod úhlem nebo k rozostřenému zobrazení. Pracovníci ústavu se zaměřili na nejrůznější degradace rozmazáním (rozostřený fotoaparát, rozmazání pohybem nebo průchodem atmosférou). Přestože uměli řešit většinu v praxi potřebných úloh, analýza každé speciální úlohy byla zdlouhavá, přičemž ale výsledky dávaly tušit principiální podobnost těchto úloh. Důležitého posunu vpřed autoři dosáhli nalezením zastřešující a zjednodušující teorie, která v sobě obsahuje výsledky všech dosavadních prací týkajících se rozpoznávání speciálních případů rozmazaných objektů. Ukázalo se, že rozpoznávání lze stavebnicově a jednoduše řešit stejně jako rozpoznávání objektů ostrých, jen s přidaným mezikrokem. Nalezená teorie umožňuje bez dalšího dokazování předpovědět realizovatelnost nových aplikací. Teorie umožňuje snadnou implementaci rozpoznávání s rozmazáním i pro softwarové inženýry s minimálními zkušenostmi se zpracováním obrazu.
Boldyš, J. - Flusser, J.: Extension of moment features invariance to blur. Journal of Mathematical Imaging and Vision, 32(1) (2008): 227-238.

2) SEKCE APLIKOVANÉ FYZIKY
     Sekce sdružovala sedm pracovišť, jejichž badatelské zaměření charakterizovaly následující výzkumné záměry:
  • Fyzikální vlastnosti pokročilých materiálů ve vztahu k jejich mikrostruktuře a způsobu přípravy (Ústav fyziky materiálů)
  • Fyzikální a chemické procesy v plazmatu a jejich aplikace (Ústav fyziky plazmatu)
  • Dynamika tekutých soustav a transformační procesy v hydrosféře (Ústav pro hydrodynamiku)
  • Rozvoj experimentálních metod studia fyzikálních vlastností hmoty a jejich aplikací v pokročilých technologiích (Ústav přístrojové techniky)
  • Materiály, struktury, systémy a signály v elektronice, optoelektronice a fotonice (Ústav fotoniky a elektroniky)
  • Studium časově závislé odezvy materiálů, systémů a prostředí na působení přírodního i lidského činitele (Ústav teoretické a aplikované mechaniky)
  • Komplexní dynamické systémy v termodynamice, mechanice tekutin a těles (Ústav termomechaniky)
  • Interakce elektromagnetických polí a dynamika řízených energetických přeměn v silnoproudé elektrotechnice (Ústav termomechaniky)
Seznam anotací:
  1. Kompaktní senzor s povrchovými plazmony pro detekci chemických a biologických látek (Ústav fotoniky a elektroniky)
  2. Optický integrátor - optická obdoba elektrického kondenzátoru (Ústav fotoniky a elektroniky)
  3. Širokopásmové ramanovské vláknové zesilovače s časově multiplexovaným čerpáním (Ústav fotoniky a elektroniky)
  4. Uchovávání vodíku ve vybraných slitinách na bázi Mg-Ni (Ústav fyziky materiálů)
  5. Vliv typu a množství nekovových krátkých vláken na odolnost proti vysokoteplotnímu tečení u kompozitů na bázi hořčíkové slitiny (Ústav fyziky materiálů)
  6. Simulace a měření toků plazmatu do štěrbin divertorových desek v tokamacích (Ústav fyziky plazmatu)
  7. Možnosti zesílení spontánní emise na vlnových délkách <15 nm v impulsních systémech (Ústav fyziky plazmatu)
  8. Nový způsob laserového urychlování makročástic (Ústav fyziky plazmatu)
  9. Progresivní žárové nástřiky (Ústav fyziky plazmatu)
  10. Hydroekologický a biohydrologický výzkum v pramenných oblastech České republiky (Ústav pro hydrodynamiku)
  11. Vliv organických látek produkovaných fytoplanktonem na úpravu vody (Ústav pro hydrodynamiku)
  12. Optická vazba mezi mikročásticemi a jejich samouspořádávání (Ústav přístrojové techniky)
  13. Zdokonalené programové vybavení pro elektronovou a iontovou optiku (Ústav přístrojové techniky)
  14. Laserový nanokomparátor pro kalibraci délkových snímačů (Ústav přístrojové techniky)
  15. Termodynamické vlastnosti pracovních médií pro absorpční chladicí oběhy (Ústav termomechaniky)
  16. Pozorování a analýza rozhraňových mikrostruktur v monokrystalech slitin s tvarovou pamětí (Ústav termomechaniky)
  17. Statické a dynamické charakteristiky aktuátorů založených na principu termoelasticity (Ústav termomechaniky)
  18. Aplikace mezomechanického přístupu k jevům tvarové paměti (Ústav teoretické a aplikované mechaniky)
  19. Měření pohybu materiálové struktury v mikrometrickém měřítku pomocí μ-radiografické techniky (Ústav teoretické a aplikované mechaniky)
  20. Zavěšený most zatížený pohyblivým zatížením a pohybem podpor při zemětřesení (Ústav teoretické a aplikované mechaniky)
Ilustrativní anotace:
Kompaktní senzor s povrchovými plazmony pro detekci chemických a biologických látek

(Ústav fotoniky a elektroniky)
     V posledních dvou desetiletích se na celém světě věnuje velká pozornost výzkumu a vývoji optických biosenzorů a biočipů. Bezznačkové biosenzory umožňují přímé sledování molekulárních interakcí v reálném čase a rychlou a citlivou detekci molekulárních látek bez použití fluorescenčních či radioaktivních značek. Biosenzory založené na rezonanci povrchových plazmonů (surface plasmon resonance - SPR) představují jednu z nejrozvinutějších bezznačkových senzorických technologií s potenciálním využitím v oblastech, jako jsou genomika, proteomika, lékařská diagnostika, monitorování životního prostředí, analýza potravin a bezpečnost. Současné SPR senzory jsou však nákladné a složité přístroje. V ústavu vyvinuli pracovníci novou metodu spektroskopie povrchových plazmonů, která umožňuje konstrukci velmi citlivých a přitom jednoduchých a mobilních SPR biosenzorů. Tato metoda je založena na současné excitaci povrchových plazmonů na speciální zlatem pokryté difrakční mřížce pomocí druhého řádu difrakce a detekci SPR optického signálu v prvním difrakčním řádu. Senzor se skládá z miniaturní mikrofluidické kazety obsahující speciální difrakční mřížku a kompaktního optického systému, který "čte" data z šesti nezávislých měřících kanálů v kazetě. Experimenty prokázaly, že tento nový senzor je schopen měřit změny indexu lomu 3×10?7 a detekovat nukleové kyseliny v koncentracích nižších než 200 pM. Na využití této nové senzorické technologie uzavřel ÚFE licenční smlouvu s Phenogenomics Corporation (USA).
Homola, J.: Surface plasmon resonance sensors for detection of chemical and biological species, Chemical Reviews. Sv. 108, (2008), s. 462-493.
Homola, J. - Telezhnikova, O. - Dostálek, J.: Způsob spektroskopie povrchových plazmonů pro senzory s povrchovými plazmony a senzorový element k provádění tohoto způsobu, Patent ČR # 299489, 2008.
Piliarik, M. - Vala, M. - Tichý, I. - Homola, J.: Compact and low-cost biosensor based on novel approach to spectroscopy of surface plasmons, Biosensors & Bioelectronics, v tisku: PMID: 19109004.


obr10.JPG


Uchovávání vodíku ve vybraných slitinách na bázi Mg-Ni
(Ústav fyziky materiálů)
     Vodík je perspektivním palivem budoucnosti jak pro přímé spalování (příp. též pro fúzi), tak pro výrobu elektrické energie v palivových článcích. Jedním z problémů, které je nutno v souvislosti s technologiemi výroby energie na bázi fúze nebo oxidace vodíku vyřešit, je skladování vodíku. V současné době se předpokládají tři možné způsoby skladování: (i) v tlakových nádobách, (ii) ve zkapalněném stavu a (iii) v pevné fázi vhodného média. První je rizikový kvůli manipulaci se silně stlačeným a velmi hořlavým plynem, druhý je poměrně nákladný. Třetí způsob eliminuje rizika exploze a nevyžaduje nákladná zařízení. Navíc jde o nečekaně efektivní skladování - je totiž pozoruhodné, že hustota vodíku rozpuštěného např. v hořčíku je vyšší než hustota zkapalněného vodíku. Tým ústavu systematicky studoval rychlost uvolňování vodíku uskladněného ve slitině Mg-Ni-H a v intermetalické sloučenině Mg2Ni-Hx. V obou případech jde o velmi perspektivní materiály pro uchovávání vodíku. Hlavním získaným poznatkem je skutečnost, že uvolňování vodíku se děje dvěma velmi odlišnými rychlostmi. Tyto dvě kinetiky uvolňování vodíku byly přiřazeny dvěma nepatrně odlišným krystalografickým fázím, přítomným ve studovaných materiálech. Vzhledem k tomu, že poměr těchto fází je možné ovlivnit při výrobě, série prací pracovníků ústavu publikovaných v roce 2008 umožňuje cílený návrh materiálu pro skladování vodíku s vyšší rychlostí jeho uvolňování. Tyto výsledky významně přispívají k možnosti výroby efektivnějších zdrojů energie pro malá zařízení (např. notebooky). - Výsledky práce byly úspěšně prezentovány na mezinárodních konferencích a formou článků v renomovaných odborných časopisech - jeden článek byl vyhodnocen jako 15. nejčtenější publikace, což nepřímo svědčí o aktuálnosti zkoumané problematiky. Čermák J. - Král, L. - David, B.: Hydrogen Diffusion in Mg2NiH4 Intermetallic Compound. Intermetallics 16 (2008), s. 508-517.
Čermák J. - Král, L.: Hydrogen Diffusion in Mg-H and Mg-Ni-H Alloys. Acta Mater. 56 (2008), s.2677-2686. 15th place in Top 25 Hottest Articles April - June 2008.
Čermák J. - Král, L.: Hydrogenation of Mg and Two Chosen Mg-Ni Alloys Internat. J. Hydrogen Energy 33 (2008), s.7464-7470.

obr11.JPG


Nový způsob laserového urychlování makročástic
(Ústav fyziky plazmatu)
     Makročástice urychlované na vysoké rychlosti slouží k simulaci dopadu mikrometeoritů na povrch umělých kosmických těles, k testování materiálů tzv. první stěny termojaderných reaktorů a k dalším technologickým aplikacím. V poslední době se uvažuje o jejich využití v tzv. impaktních schématech "rychlého zapálení" (fast ignition) inerciální termojaderné fúze. Na velmi vysoké rychlosti lze makročástice urychlit např. výkonovými impulsními lasery. V klasickém schématu vytváří soustředěný laserový svazek na povrchu makročástice horké expandující plazma, které ji urychluje svým reaktivním ablačním tlakem. Na terawattovém laserovém zařízení PALS pracovníci Ústavu fyziky plazmatu nedávno otestovali zcela nový způsob urychlování makročástic pojmenovaný reverzní urychlovací schéma. Jeho uspořádání je znázorněno na obrázku. Využívá obdobného principu jako experimenty s tzv. nepřímo hnanou inerciální fúzí. Makročástice, představovaná zde tenkou kruhovou hliníkovou fólií, není urychlována přímo reaktivním ablačním tlakem, ale tlakem a zářením horkého plazmatu. Toto plazma se vytváří laserem na povrchu pomocného masivního měděného terče, který je umístěn v malé vzdálenosti za urychlovanou fólií. Laserový paprsek přitom prochází malým otvorem v této fólii. V experimentech provedených v laboratoři PALS byl k urychlování fóĺie použit fokusovaný svazek na 3. harmonické frekvenci jódového laseru o vlnové délce 438 nm a délce impulsu 250 ps. Při energii laseru 190 J se podařilo urychlit hliníkový disk tloušťky 10 ?m až na rychlost 130 km/s, což je až třikrát více než při klasickém způsobu. Nový způsob laserového urychlování je mnohem účinnější a výhodnější než doposud používaný způsob, jelikož energie laseru se nepromrhává na odpařování a ablaci urychlovaného terče a hmota terče se navíc při urychlování nemění. Borodziuk, S. - Kasperczuk, A. - Pisarczyk, T. - Ullschmied, J. - Krouský, E. (2008).- Mašek, K. - Pfeifer, M. - Rohlena, K. - Skála, J. - Pisarczyk, P.: Reversed scheme of thin foil acceleration. Applied Physics Letters 93, 101502 (2008)
Badziak, J. - Kasperczuk, A. - Parys, P. - Pisarczyk, T. - Rosinski, M. - Ryc, L. - Wolowski, J. - Suchanska, R. - Krása, J. - Krouský, E. - Láska, L. - Mašek, K. - Pfeifer, M. - Rohlena, K. - Skála, J. - Ullschmied, J. - Dhareshwar, L. J. - Foldes, I. B. - Suta, T. - Borrielli, A. - Mezzasalma, A. - Torrisi, L. - Pisarczyk P.: The effect of high-Z dopant on laser-driven acceleration of a thin plastic target. Appl. Phys. Lett. Roč. 92, 211502 (2008). Obě citované publikace byly vybrány pro US Virtual Journal of Ultrafast Science.


obr12.JPG


Vliv organických látek produkovaných fytoplanktonem na úpravu vody
(Ústav pro hydrodynamiku)
     Vliv organických látek produkovaných fytoplanktonem na destabilizační a agregační procesy probíhající při úpravě vody není doposud uspokojivě objasněn. Především organické látky vznikající rozkladem sinic a řas, tzv. COM (Cellular Organic Matter), jsou obtížně odstranitelné a mohou způsobit vážné technologické problémy. Výzkum pracovníků ústavu prokázal, že k jejich odstranění je zapotřebí značných dávek destabilizačních činidel a dochází k němu pouze za předpokladu vhodného reakčního pH, kdy vznikají hydroxopolymery s velkým povrchovým nábojem a organické makromolekuly mají přístupné funkční skupiny. I v případě optimalizovaných reakčních podmínek se však celková účinnost jejich odstranění pohybuje pouze okolo 46% při použití železitých destabilizačních činidel a okolo 41% při použití hlinitých destabilizačních činidel. Dalším významným poznatkem je, že ve srovnání s ostatními organickými látkami zastoupenými v COM, především s polysacharidy, se s vyšší účinností odstraňují proteiny. Detailní analýza pomocí gelové chromatografie ukázala, že se snáze agregují proteiny s vysokou molekulovou hmotností. Dominantní formou takto tvořených agregátů jsou makroagregáty, které při separaci filtrací způsobují rychlé zanášení filtračního lože. Výzkum COM umožňuje objasnit nejen procesy probíhající při destabilizačních a agregačních procesech, ale také navrhnout účinná technologická opatření při úpravě vody s obsahem těchto látek. Pivokonská, L. - Pivokonský, M. - Tomášková, H.: Optimisation of NOM removal during water treatment. Sep. Sci. & Tech. Roč. 43, č.7 (2008), s. 1687-1700.
Pivokonský, M. - Polášek, P. - Pivokonská, L. - Tomášková, H.: Optimized reaction conditions for removal of algal cellular organic matter during the destabilization and aggregation process using ferric sulphate in water purification. Wat. Env. Sci. (přijato do tisku).
Pivokonský, M. - Pivokonská, L. - Bäumeltová, J. - Bubáková, P.: The effect of cellular organic matter produced by cyanobacteria Microcystis aeruginosa on coagulati-on process. J. Hydr. & Hydrom. Roč. 57, č. 1. (2009), s. 14-23.


Laserový nanokomparátor pro kalibraci délkových snímačů
(Ústav přístrojové techniky)
     Vstup českých průmyslových podniků na globální světové trhy přináší stále vyšší požadavky na konkurenceschopnost a tím i kvalitu nabízených výrobků. Přesnost výroby se postupně přesouvá až do řádu jednotek nanometrů, zejména díky moderním metodám nanotechnologií. Ne vždy lze pro přesná měření použít laserové interferometry, které patří mezi nejpřesnější délková měřidla. Ve špičkových provozech se proto setkáváme i se snímači indukčními nebo kapacitními a dále s tzv. optoelektronickými pravítky. Mají-li tyto snímače mít přesnost jen o řád horší než laserové interferometry, je nezbytné, aby jejich stupnice byly kalibrovány právě pomocí laserových interferometrů. Pracovníci ústavu ve spolupráci s Českým metrologickým institutem a firmou Mesing, s. r. o., představili automatický laserový nanokomparátor pro přesné kalibrace délkových měřidel, který byl vyvinut během necelých tří let v rámci společného výzkumného projektu. Laserový nanokomparátor je řešen jako automatický odměřovací systém s rozlišením v řádu desetin nanometrů. Řešitelský tým ÚPT pro nanokomparátor navrhl a experimentálně ověřil zcela novou metodu tzv. aktivní stabilizace náklonu měřicího zrcadla. Metoda zcela zamezuje nežádoucím úhlovým odchylkám zrcadla při jeho polohování, způsobeným mechanickou vůlí jezdce v lineárním vedení. Metoda využívá tří piezoelektrických měničů, které upevňují zrcadlo k jezdci a mohou je naklápět ve svislé či vodorovné ose. Podle změny místa dopadu laserového svazku odraženého od měřicího zrcadla provede řídicí systém pomocí piezoelektrických měničů ihned náklon zrcadla zpět. Metoda tak odstraňuje závislost linearity stupnice interferometru na poloze měřicího zrcadla, což bylo experimentálně ověřeno několika způsoby. - Propojení základního a průmyslového výzkumu v rámci tohoto projektu je příkladem mezioborové spolupráce AV ČR se sférou soukromých inovačních podniků. Na 50. mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně získal řešitelský tým za laserový nanokomparátor Cenu redakce Technického týdeníku a Cenu časopisu Automatizace.
Číp, O. - Buchta, Z. - Čížek, M. - Šmíd, R. - Lazar, J.: Detection and active stabilization of beams position at a high-resolution laser interferometer. Ninth International Symposium on Laser Metrology. (Proceedings of SPIE Vol. 7155). Bellingham: SPIE, 2008. 71550X: 1-9.
Číp, O. - Šmíd, R. - Buchta, Z. - Čížek, M. - Lazar, J.: Digital control of beams position in high-resolution interferometer for calibration of precise length sensors. Na-noScale 2008 - 8th Seminar on Quantitative Microscopy (QM) and 4th Seminar on Nanoscale Calibration Standards and Methods. Torino: Istituto Nazionale di Ricerca Metrologica, 2008. s. 44
Číp, O. - Buchta, Z. - Čížek, M. - Šmíd, R. - Lazar, J.: High-resolution laser interferometer with stabilized spatial position of laser beams. ICPM 2008 - International Conference on Precision Measurement. llmenau: Technische Universität llmenau, 2008. s. 109-110.


obr13.JPG


Termodynamické vlastnosti pracovních médií pro absorpční chladicí oběhy
(Ústav termomechaniky)
     Absorpční oběhy nalézají stále širší uplatnění v rostoucí řadě aplikací, jako jsou chladicí a mrazicí zařízení, tepelná čerpadla a solární kolektory, kde přinášejí nejen ekonomické, ale především specifické provozní, logistické a enviromentální výhody. Vedle zavedených médií voda-čpavek a bromid lithný-voda se nově uplatňují absorpční oběhy založené na systémech chlorid lithný-voda a chlorid vápenatý-voda. Pro spolehlivý návrh účinných absorpčních oběhů je nezbytná přesná a výpočetně efektivní znalost termodynamických vlastností jejich pracovních médií.
Pracovníci ústavu na základě souboru kriticky zhodnocených experimentálních dat vyvinuli formulaci termodynamických vlastností dvoufázového systému chlorid lithný-voda ve formě Gibbsovy energie jeho kapalné a plynné fáze. Formulace umožňuje výpočet termodynamických vlastností obou fází v závislosti na teplotě a složení pro teploty od 273 do 400 K při hmotnostním zlomku soli v roztoku do 50%. Dále autoři vyvinuli pro systém chlorid vápenatý-voda formulaci závislostí jeho tlaku a teploty na složení kapalné fáze ve stavech fázové rovnováhy kapalina-pevná látka platnou v celém rozsahu koncentrací. Zvláštní matematická struktura formulace, ve které souřadnice přechodových bodů vystupují jako optimalizované nelineární parametry, umožnila nalézt přesné hodnoty teploty a složení eutektického bodu a bodů přechodů mezi hydráty.
Pátek, J. - Klomfar, J.: Thermodynamic properties of the LiCl-H2O system at vaporliquid equilibrium from 273 K to 400 K. International Journal of Refrigeration. Roč. 31 (2008), s. 278-303.
Pátek, J. - Klomfar, J. - Součková, M.: Solid-liquid equilibrium in the system of CaCl2-H2O with special regard to transition points. Journal of Chemical and Engineering Data. Roč. 53 (2008), s. 2260-2271.


obr14.JPG


3) SEKCE VĚD O ZEMI
     Sekce sdružuje pět pracovišť, jejichž badatelské zaměření charakterizovaly následující výzkumné záměry:
  • Studium vnitřní stavby a fyzikálních vlastností Země a jejího okolí geofyzikálními metodami (Geofyzikální ústav)
  • Zemský systém v průsečíku geologických procesů, vývoje života, klimatických a antropogenních vlivů (Geologický ústav)
  • Studium atmosférického obalu Země v interakci s pozemskými a kosmickými vlivy (Ústav fyziky atmosféry)
  • Fyzikální a environmentální projevy v litosféře indukované antropogenní činností (Ústav geoniky)
  • Výzkum vlastností geomateriálů, vývoj metod jejich ekologického využívání a interpretace geodynamických procesů (Ústav struktury a mechaniky hornin)
Seznam anotací:
  1. Refrakční experimenty ve střední Evropě - výsledky seizmického modelování (Geofyzikální ústav)
  2. Vývoj vnitřních staveb ve složených lávových dómech (Geofyzikální ústav)
  3. Metody seizmologie pomáhají při těžbě ropy a zemního plynu (Geofyzikální ústav)
  4. Přechod od pasivního ostrovně obloukového geotektonického prostředí do prostředí kontinentálního okraje Gondwany: U-Pb datování zirkonu z neoproterozoických metakonglomerátů jv. okraje tepelsko-barrandienské jednotky Českého masivu (Geologický ústav)
  5. Návrh na redefinici geologického stratotypu (GSSP - globální stratotyp) a posunutí globální hranice devonského stupně ems (Geologický ústav)
  6. Karbonská a permská fauna a její výskyty v limnických pánvích České republiky (Geologický ústav)
  7. Vliv kolísání sluneční aktivity na vybrané charakteristiky atmosférické cirkulace (Ústav fyziky atmosféry)
  8. Model SAM pro velmi krátkodobou předpověď srážek v teplé polovině roku (Ústav fyziky atmosféry)
  9. Modelování vlivu sluneční aktivity na elektronovou teplotu ve vnější ionosféře a plazmasféře Země (Ústav fyziky atmosféry)
  10. Omezení elektronové teplotní anizotropie ve slunečním větru (Ústav fyziky atmosféry)
  11. Generování pulsujícího vodního paprsku pro dezintegraci materiálu (Ústav geoniky)
  12. Geologické prostředí a geotechnické vlastnosti pokryvu karbonu české části hornoslezské pánve (Ústav geoniky)
  13. Modelování geovaků (Ústav geoniky)
  14. Nový zvukově izolační materiál (Ústav struktury a mechaniky hornin)
  15. Vliv nano/mikro-kalcium-fosfátových plniv na mechanické vlastnosti kompozitů na bázi polysiloxanové matrice vyztužené polyamidem (Ústav struktury a mechaniky hornin)
  16. Primární oxidické minerály v systému WO3-Nb2O5-TiO2-Fe2O3-FeO a produkty jejich rozpadu z pegmatitu č. 3 v Dolních Borech-Hatích (Ústav struktury a mechaniky hornin)
Ilustrativní anotace:
Vývoj vnitřních staveb ve složených lávových dómech

(Geofyzikální ústav)
     Práce shrnuje výsledky škálovaného analogového modelování lávových dómů s pomocí sádry a hydraulické aparatury. Vývoj tvaru těles, uspořádání jejich vnitřních tokových struktur a magnetických staveb umožnilo pochopit principy, které řídí dynamiku růstu přírodních lávových dómů. Reologické vlastnosti použitého analogového materiálu dobře odpovídají předpokládanému chování přírodních láv s větším množstvím krystalů (např. andezity nebo dacity). Analogová aparatura sestává z hydraulického lisu a nádoby, ze které se sádra silou lisu vytlačuje válcovým přívodním kanálem do plexisklové nádoby s pískem. Růst většiny modelových lávových dómů probíhal ve dvou etapách. Po počátečním symetrickém roztékání materiálu následovala fáze nesymetrického růstu provázená postupným vmísťováním dílčích porcí analogového materiálu, které mají ve vertikálním řezu lalokovitý tvar. Z porovnání různých růstových stadií vyplývá, že v určitém momentu dochází uvnitř extruzí nad přívodním kanálem k lokalizaci střižného napětí a vzniku střižných zón, které umožňují výstup nových porcí materiálu k povrchu dómu. Tento poznatek odpovídá předpokladům vyplývajícím z výsledků numerického modelování vzniku lokalizovaných zón deformace v extruzivních dómech. Dynamika růstu experimentálních těles dobře odpovídá dynamice růstu dacitových lávových dómů (např. u Mt. St. He-lens v USA a Unzen v Japonsku). Pokusy dále dobře ilustrují příčinu symetrického "nafukování" na povrchu dómu před vmístěním lalokovitých porcí lávy, jak bylo popsáno např. na Mt. St. Helens v letech 1980-1985. Tyto výsledky mohou být v budoucnosti užitečné k odhadům společenských hrozeb a materiálních škod, které jsou spojené s růstem lávových dómů ve vulkanicky aktivních oblastech.
Závada, P. - Kratinová, Z. - Kusbach, V. - Schulmann, K.: Internal fabric development in complex lava domes. Tectonophysics, DOI: 10.1016/j.tecto.2008.07.005. ISSN 0040-1951.

obr15.JPG


Model SAM pro velmi krátkodobou předpověď srážek v teplé polovině roku
(Ústav fyziky atmosféry)
     Pracovníci Ústavu fyziky atmosféry vyvinuli statistický advekční model (SAM) pro velmi krátkodobou předpověď významných srážek, především přívalových, které se vyskytují v letní polovině roku a mohou způsobit významné škody. Využívá měření meteorologických radarů, měření geostacionární družice Meteosat, měření elektrických výbojů v atmosféře a předpovědí numerického modelu Aladin pro předpověď počasí. Předpověď je založena na modelování vztahu mezi naměřenými daty a předpovídanou veličinou, což je množství srážek ve čtvercích 9 x 9 km2 pokrývajících ČR. Množství srážek je předpovídáno na 0-1h, 1-2h a 2-3h a forma předpovědi je pravděpodobnostní i kvantitativní. Model SAM vznikl ve spolupráci s Office of Hydrologic Development, NOAA National Weather Service v Silver Spring v USA a ČHMÚ. V roce 2008 ho implementoval a poloprovozně testoval Český hydrometeorologický ústav. Model SAM se bude využívat jako jeden z operativních modelů pro velmi krátkodobou předpověď srážek a nalezne využití při varování před přívalovými srážkami. Srážkové předpovědi budou využity v hydrologických modelech pro velmi krátkodobou hydrologickou předpověď.
Sokol, Z. - Kitzmiller, D. - Pešice, P. - Guan, S.: Operational 0-3 hour probabilistic quantitative precipitation forecasts: recent performance and potential enhancements. Atmospheric Research, přijato do tisku.
Sokol, Z. - Pešice, P.: Comparing nowcastings of three severe convective events by statistical and NWP models. Atmospheric Research, 10.1016/j.atmosres.2008.09.016.


Generování pulsujícího vodního paprsku pro dezintegraci materiálu
(Ústav geoniky)
     Výzkum se zaměřil na využití vysokorychlostního vodního paprsku pro řezání či obecněji dezintegraci materiálu. Generováním dostatečně velkých tlakových pulsací tlakové kapaliny před výstupem z trysky je možno vytvářet kapalinový pulsující paprsek, který z trysky vystupuje jako kontinuální a do pulsů se formuje až v určité vzdálenosti od výstupu. Výhodou pulsujícího paprsku oproti kontinuálnímu je skutečnost, že při dopadu jednotlivých pulsů se na dopadové ploše cyklicky generuje impaktní tlak, který je několikanásobně vyšší než stagnační tlak generovaný dopadem kontnuálního paprsku za jinak stejných podmínek. Vlivem účinků pulsujícího paprsku navíc dochází k únavovému a smykovému namáhání materiálu cyklickým zatěžováním dopadové plochy a působením radiálního vysokorychlostního toku kapaliny po povrchu, což dále zvyšuje jeho účinnost v porovnání s paprskem kontinuálním. Pracovníci ÚGN proto vyvinuli a intenzivně testovali originální metodu generování pulsujícího kapalinového paprsku, která spočívá ve vytváření akustických vln působením akustického budiče na tlakovou kapalinu a v jejich přenosu vysokotlakým systémem k trysce. Několikaletý výzkum v oblasti studia zákonitostí šíření akustických vln (či vysokofrekvenčních tlakových pulsací) v kapalině vysokotlakým systémem a jejich vlivu na generování a vlastnosti pulsujícího vodního paprsku byl korunován udělením českého patentu Způsob generování tlakových pulzací a zařízení pro provádění tohoto způsobu a uzavřením licenční smlouvy na výrobu jednoho akustického generátoru tlakových pulsací. Rovněž byla zahájena příprava spolupráce s německým průmyslovým partnerem, která by měla vést k uzavření výhradní licenční smlouvy na výrobu, využití a prodej generátorů pulsujícího paprsku podle výše uvedeného patentu.
Foldyna, J. - Švehla, B.: Způsob generování tlakových pulzací a zařízení pro provádění tohoto způsobu. Ústav geoniky AV ČR. Praha: Úřad průmyslového vlastnictví, 2008. 9 s. Číslo patentového spisu: 299412. Datum udělení patentu: 05.06.2008.
Foldyna, J.: Akustický generátor tlakových pulsací pro generování pulsujícího vodního paprsku (licenční smlouva). Ústav geoniky AV ČR Ostrava. 5 s.
Foldyna, J. - Sitek, L. - Habán, V.: Acoustic wave propagation in high-pressure system. Ultrasonics, Roč. 44 (2006), s. 1457-1460.


4) SEKCE CHEMICKÝCH VĚD
    Sekce sdružovala šest pracovišť, jejichž badatelské zaměření charakterizovaly následující výzkumné záměry:
  • Moderní analytické techniky pro bioanalýzu, ekologii a nanotechnologie (Ústav analytické chemie)
  • Design, syntéza a charakterizace klastrů, kompozitů, komplexů a dalších sloučenin na bázi anorganických látek; mechanismy a kinetika jejich interakcí (Ústav anorganické chemie)
  • Struktura, reaktivita a dynamika molekulárních a biomolekulárních systémů: teorie, experiment, aplikace (Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského)
  • Výzkum vícefázových reagujících systémů pro návrh procesů v oblastech syntézy a přípravy nových materiálů, energetiky a ochrany životního prostředí (Ústav chemických procesů)
  • Progresivní makromolekulární materiály a supramolekulární systémy: syntéza a studium vlastností, jevů a možností využití pro speciální aplikace a moderní technologie (Ústav makromolekulární chemie)
  • Regulace biologických procesů: chemické modulátory vybraných systémů významných pro medicínu a zemědělství (Ústav organické chemie a biochemie)
Seznam anotací:
  1. Kontinuální izoelektrická fokusace v rozbíhavém toku (Ústav analytické chemie)
  2. Standardní systémy pro měření pK a iontových pohyblivostí kapilární elektroforézou (Ústav analytické chemie)
  3. Monolity polymerizované UV LED (Ústav analytické chemie)
  4. Aktivní materiály s řízenou velikostí částic pro fotokatalytické nátěry (Ústav anorganické chemie)
  5. Fotokatalyticky aktivní vrstvy oxidu titaničitého připravené plazmovým nanášením (Ústav anorganické chemie)
  6. Nové výsledky v karboranové chemii (Ústav anorganické chemie)
  7. Aplikace nové "single-molecule" metody (Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského)
  8. Komplexní multispektroskopická a kvantově-chemická analýza pro návrh katalyzátoru na atomární úrovni pro likvidaci N2O/NOx z reálných procesních plynů (Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského)
  9. Fotodisociace molekul v klastrech a volných nanočásticích: Systémy relevantní v chemii atmosféry a biofyzice (Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského)
  10. Zařízení pro řízenou tvorbu bublin (Ústav chemických procesů)
  11. Kinetika homogenní nukleace v přesycených parách vody (Ústav chemických procesů)
  12. On-line stanovení celkového obsahu dehtu v plynu produkovaném zplyňováním paliva (Ústav chemických procesů)
  13. Hydrogely s velmi rychlou mechanickou odezvou ("umělý sval") (Ústav makromolekulární chemie)
  14. Vývoj polymerních kancerostatik vhodných pro léčbu pevných nádorů (Ústav makromolekulární chemie)
  15. Biomimetické fibrinové nanostruktury (Ústav makromolekulární chemie)
  16. N6-Methyl-AMP-aminohydroláza- klíčový enzym intracelulární aktivace N6-substituovaných purinových acyklických nukleosidfosfonátů (Ústav organické chemie a biochemie)
  17. Molekulární charakterizace nového typu antivirové rezistence u HIV pozitivních pacientů (Ústav organické chemie a biochemie)
  18. Asociace proteinů v solných roztocích: Molekulární porozumění Hofmeisterově řadě (Ústav organické chemie a biochemie)
Ilustrativní anotace:
Aktivní materiály s řízenou velikostí částic pro fotokatalytické nátěry

(Ústav anorganické chemie)
     V posledních letech jsou aplikace pigmentů na bázi TiO2 stále více zaměřeny na řešení vyhrocených ekologických problémů. Sem patří i využití fotokatalytických dějů pro návrh samočistících nátěrů pro budovy a další povrchy. Jsou to nátěry, které brání růstu řas a plísní, vedou ke snížení obsahu oxidů dusíku v ovzduší a redukují znečištění chráněného povrchu různými nečistotami. Základní myšlenkou při jejich vývoji je využití jevu tzv. křídování, tj. fotokatalyzované koroze organické složky nátěrů působením bílých pigmentů na bázi TiO2 tak, že se omezí pouze na velmi tenkou povrchovou vrstvu, ze které se vzniklé korozní produkty v průběhu času odstraní působením atmosférických srážek. Obnoví se tak opětovně čistý a svěží povrch. Jako nejlepší řešení se ukázalo použití směsí rutilového bílého pigmentu a nanočástic anatasu; rutilová forma TiO2 brání přístupu ultrafialového záření do hlubších vrstev nátěru, zatímco vysoce fotoaktivní nanočástice anatasu způsobují fotokatalyzovanou korozi tenké povrchové vrstvičky nátěru. Řada indicií ukazuje, že takovéto nátěry mohou, vedle své samočistící funkce, snižovat i obsah škodlivých oxidů dusíku v ovzduší a také oxidovat organické nečistoty až na vodu a oxid uhličitý. V minulých letech autoři syntetizovali řadu typů nanočásticového oxidu titaničitého, získané poznatky umožnily volbou reakčních podmínek řídit rozměry jeho nanočástic v rozsahu od několika nanometrů do ?m velikostí. Pomocí vhodných dopantů se podařilo připravit oxid titaničitý se zvýšenou citlivostí ve viditelné oblasti spektra. Ve spolupráci s pracovišti, která se zabývají přípravou nátěrových hmot, byly připraveny funkční fotokatalytické nátěry a ověřena jejich účinnost s velmi dobrými výsledky i po několika letech testování.
Štengl, V. - Bakardjieva, S. - Houšková, V. - Petrova, N. - Kalvachev, Yu.: TiO2/ZnS Nanocomposites - Characterization and Visible-Light Photocatalytic Aktivity. ADVANCED MICRO- and MESOPOROUS MATERIALS, s. 74-86 (eds: Hadjiivanov, K. - Valtchev, V. - Mintova, S. - Vayssilov, G.), Heron Press, 2008, ISBN: 9789545802393.
Štengl, V. - Bakardjieva, S. - Murafa, N.: Visible-light photocatalytic activity of TiO2/ZnS nanocomposites prepared by homogeneous hydrolysis. Microporous and Mesoporous Materials. Roč. 110, č. 2-3 (2008), s. 370-378.
Houšková, V. - Štengl, V. - Bakardjieva, S. - Murafa, N.: Photoactive materials prepared by homogeneous hydrolysis with thioacetamide: Part 2 - TiO2/ZnO nanocomposites. Journal of Physics and Chemistry of Solids. Roč. 69, č. 7 (2008), s. 1623-1631.
Szatmary, L. - Bakardjieva, S. - Šubrt, J. - Jirkovský, J. - Bastl, Z.: Charakteristika nanočástic TiO2 dopovaných sírou, 2. Seminář výzkumného centra NANOPIN, NANOMATERIÁLY A FOTOKATALÝZA, Liblice, 10.-12. 6. 2008, sborník s. 27-28.
Šubrt, J. - Szatmary, L. - Dianez, M. J. - Criado, J. M.: Mechanochemical Synthesis of Visible Light Sensitive N-doped Titanium Dioxide, 5th European Conference on Solar Chemistry and Photocatalysis: Environmental Applications, Palermo, Italy, October 4-6, 2008; sborník 3.49.
Balek, V. - Šubrt, J. - Bountseva, I. M. - Irie, H. - Hashimoto, K.: Emanation thermal analysis study of N-doped titania photoactive powders. Journal of Thermal Analysis and Calorimetry. Roč. 92, č. 1 (2008), s. 161-167.


obr16.JPG


Vývoj polymerních kancerostatik vhodných pro léčbu pevných nádorů
(Ústav makromolekulární chemie)
     Studium vztahu mezi strukturou vodorozpustných polymerních nosičů léčiv připravených na bázi kopolymerů N-(2-hydroxypropyl)metakrylamidu a jejich fyzikálně chemickými a biologickými vlastnostmi prováděné ve spolupráci s Mikrobiologickým ústavem vyústilo do návrhu struktur a vypracování syntéz polymerních konjugátů cytostatik s výrazným protinádorovým účinkem ověřeným především při léčbě pevných nádorů u myších modelů. Účinek této skupiny polymerních cytostatik je založen na výrazné akumulaci (pasivním směrování) vysokomolekulárních látek ve tkáni pevných nádorů v důsledku EPR efektu (enhanced permeability and retention). Byly vypracovány nové metody syntézy již dříve studovaných biodegradovatelných vysokomolekulárních nosičů využívajících roubovaných a supramolekulárních micelárních struktur a byly navrženy a syntetizovány zcela nové struktury polymerního nosiče vycházející z dendritického skeletu a využívající stejné polymerní komponenty, jaké jsou používány při přípravě roubovaných a micelárních systémů. Nové způsoby syntézy umožňují připravit polymerní nosiče léčiv s úzkou distribucí molárních hmotností a se zlepšenou schopností biodegradace v prostředí živého organismu. Konjugáty těchto nosičů s kancerostatikem doxorubicinem představují tři různé typy vysoce účinných vysokomolekulárních kancerostatik s biodegradovatelným polymerním skeletem umožňujícím zvýšenou akumulaci polymerního cytostatika ve tkáni celé škály pevných nádorů, uvolnění cytotoxického léčiva v cílových nádorových buňkách a po dosažení léčebného účinku i vyloučení polymerního nosiče z organismu. Funkčnost systému i vysoká protinádorová účinnost všech tří polymerních systémů byla prokázána nejen in vitro při testování účinnosti na buněčných kulturách, ale především in vivo na myších modelech. Bylo prokázáno, že tato cytostatika jsou velmi účinná i při relativně nízkých koncentracích cytotoxické látky (5 - 10 mg/kg) a léčba v terapeutickém režimu podání léčiva vedla až k úplnému vyléčení pokusných zvířat.
Etrych, T. - Chytil, P. - Mrkvan, T. - Šírová, M. - Říhová, B. - Ulbrich, K.: Conjugates of doxorubicin with graft HPMA copolymers for passive tumor targeting. Journal of Controlled Release. Roč. 132, č. 3 (2008), s. 184-192.
Etrych, T. - Mrkvan, T. - Chytil, P. - Koňák, Č. - Říhová, B. - Ulbrich, K.: HPMA-Based Polymer Conjugates with pH-Controlled Activation of Doxorubicin: I. New synthesis, Physicochemical Characterisation and Preliminary Biological Evaluation. Journal of Applied Polymer Science. Roč. 109, č. 5 (2008), s. 3050-3061.
Chytil, P. - Etrych, T. - Šírová, M. - Mrkvan, T.- Říhová, B. - Ulbrich, K.: New HPMA copolymerbased drug carriers with covalently bound hydrophobic substituents for solid tumour targeting. Journal of Controlled Release. Roč. 127, č. 2 (2008), s. 121-130.


obr17.JPG


Hydrogely s velmi rychlou mechanickou odezvou ("umělý sval")
(Ústav makromolekulární chemie)
     Hydrogely jsou materiály s širokým uplatněním. Velmi významné a celosvětově rozšířené je využití hydrogelů pro výrobu měkkých kontaktních čoček. Na tuto aplikaci navazují hydrogely pro medicínské využití jako implantáty, jako podpůrné materiály v tkáňovém inženýrství a hojivé gely léčící těžce se zacelující rány, např. nový přípravek HemaGel vyvinutý rovněž v ÚMCH. Podle tonáže výroby je ovšem nejvýznamnější využití hydrogelů jako super-pohlcovače vlhkosti v moderních prostředcích hygieny (např. dětské pleny).
     Zvláštní skupinu hydrogelů představují hydrogely citlivé na podněty zvenčí, např. změnu teploty, pH, nebo koncentrace iontů či určité konkrétní látky - metabolitu v krvi. Takovéto materiály jsou v pokročilé biomedicíně atraktivní zejména pro cílené uvolňování léčiv za určitých podmínek, imobilizace a pozdější uvolnění enzymů nebo jako "umělé svaly". Autoři připravili vysoce porézní poly(N-izopropylakrylamid)ové hydrogely, které velmi rychle reagují na změnu teploty nebo pH velkou změnou objemu v důsledku nabotnání ve vodě. Bylo dosaženo velmi rychlé odezvy gelu na změnu teploty, která trvá pouze okolo 6 sekund, což odpovídá urychlení nabotnání zhruba o 1 řád (obr. 18). Gely, které takto rychle znovu nabotnají, nebyly dosud v literatuře popsány. Rovněž rychlost odbotnání řadí připravené vzorky na čelní místo. Klíčovou roli pro schopnost gelů rychle odbotnat i nabotnat hrají nanočástice anorganického plniva (byla použita in situ vznikající silika), které stabilizují póry v hydrogelu a tím umožňují rychlou dopravu vody do vzorku či ze vzorku ven. Plnivo hydrogely rovněž výrazně mechanicky zpevnilo. Dalším pokračováním projektu byla příprava hydrogelů rychle reagujících jak na teplotu, tak na pH. Za tímto účelem byl přidán komonomer metakrylát sodný a jako plnivo byly použity jak "původní", in situ připravované částice siliky (rozpustné v silněji zásaditém vodném prostředí), tak i nanočástice oxidu titaničitého.
Strachotová, B. - Strachota, A. - Uchman, M. - Šlouf, M. - Brus, J.- Pleštil, J. - Matějka, L.: Super porous organic-inorganic poly(N-isopropylacrylamide)-based hydrogel with a very fast temperature response. Polymer. Roč. 48, č. 6 (2007), s. 1471-1482.
Huerta, G. - Hishchak, K. - Strachota, B. - Šlouf, M. - Uchman, M. - Matějka, L.- Strachota, A.: Super porous hydrogels with fast temperature and pH response based on poly(N-isopropylacrylamide-co-sodium methacrylate) filled with titanium dioxide nanoparticles. Polymer, odesláno do redakce, 2008


obr18.jpg


Komplexní multispektroskopická a kvantověchemická analýza pro návrh katalyzátoru na atomární úrovni pro likvidaci N2O/NOx z reálných procesních plynů
(Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského)
     Autoři vypracovali komplexní přístup na atomární úrovni pro vývoj vysoce specifických katalyzátorů na bázi kov/oxid lokalizovaných v krystalických nosičích, který aplikovali pro rozklad N2O na molekulární složky. Popis atomárních struktur je založen na kombinaci multispektroskopických (FTIR, MAS NMR, UV-Vis-NIR) metod pro analýzu struktury katalyzátorů a aplikaci špičkových kvantově chemických DFT metod a vyvinutého unikátního modelu zeolitu, které jsou zásadní pro interpretaci experimentálních výsledků a popisu chování aktivních center v mikroporézních matricích na atomární úrovni. Analýza struktury katalyzátorů a porozumění jejich vlastnostem a chování na této úrovni je nezbytným obecným předpokladem pro vývoj nové generace vysoce aktivních a selektivních heterogenních katalyzátorů a katalytických procesů. Vypracovaný sofistikovaný přístup vedl k návrhu metody zavedení kovů do zeolitické matrice a k určení vhodné krystalické struktury zeolitu, a v následné spolupráci s firmou Eurosupport Czechia, s. r. o., k návrhu průmyslového katalyzátoru pro odstraňování N2O/NOx z reálných procesních plynů.
Sklenák, Š. - Dědeček, J., J. - Li, C. - Wichterlová, B. - Gábová, V. - Sierka, M. - Sauer, J.: Aluminum Siting in Frameworks of Silicon Rich Zeolites. A Combined 27Al 3Q MAS NMR and QM/MM study, Theoretical Aspects of Catalysis, eds. G. Vayssilov, T. Mineva, Heron Press, Sofia (2008), s. 69-74.
Jíša, K. - Sklenák, Š. - Dědeček, J. - Li, C. - Wichterlová, B. - Gábová, V. - Sierka, M. - Sauer, J.: Aluminum Siting in the ZSM-5 Framework by Combination of High Resolution 27Al NMR and DFT/MM calculations. Phys. Chem. Chem. Phys., v tisku.
Dědeček, J. - Sklenák, Š. - Li, C. - Wichterlová, B. - Gábová, V. - Brus, J. - M. Sierka, M. - Sauer, J.: Effect of Al-Si-Al and Al-Si-Si-Al Pairs in the ZSM-5 Zeolite Framework on the 27Al NMR Spectra. A Combined High Resolution 27Al NMR and DFT/MM Study. J. Phys. Chem. C, v tisku.
Sklenák, Š. - Dědeček, J.- Li, C. - Gao, F. - Jansang, B. - Boekfa, B. - Wichterlová, B. - Bauer, J.: Aluminum Siting in the ZSM-22 and Theta-1 Zeolites Revisited: QM/MM Study. Coll. Czech. Chem. Commun., Roč. 73, č. 6 - 7 (2008), s. 909-920.
Dědeček, J.- Sklenák, Š. - Li, C. - Wichterlová, B. - Gábová, V. - Brus, J. - Sierka, M. - Bauer, J.: Aluminum Siting in the Framework of Silicon Rich Zeolites. A ZSM-5 study. Zeolites and Related Materials - Trends, Targets and Challenges (eds. Gedeon, A. - Massiani, P. - Babonneau, F.), Stud. Surf. Sci. Catal., č. 174 (2008), s. 781-786.
Sklenák, Š. - Dědeček, J. - Li, C. - Gao, F.- Jansang, B. - Bauer, J.: Local geometry of AlO4- and SiO4 tetrahedra in the silicon rich chabasite. A combined high resolution NMR and QM/MM study. Zeolites and Related Materials - Trends, Targets and Challenges (eds. Gedeon, A. - Massiani P. - Babonneau, F.), Stud. Surf. Sci. Catal., č. 174 (2008), s. 729-732.
Sklenák, Š. - Sobalík, Z. - Tvarůžková, Z. - Jansang, B. - Li, C. - Gao, F. - Boekfa, B. - Benco, L. - Bucko, T. - Hafner, J.: N2O Decomposition on Iron Exchanged Ferrierite. A Combined Periodic DFT and Static IN-SITU FTIR Study, Stud. Surf. Sci. Catal., č. 174 (2008), s. 713-716.
Sklenák, Š. - Dědeček, J.- Nováková, J. - Schwarze, M. - Vondrová, A. - Sklenák, Š. - Sobalík, Z.: Role of the Fezeolite structure and iron state in the N2O decomposition: Comparison of Fe-FER, Fe-BEA, and Fe-MFI catalysts, J. Catal. (2008), v tisku.
Nováková, J.- Sobalík, Z.: N2O decomposition over Fe-ferrierite: primary and secondary reactions with reducing agents, Catal. Letters, (2008), v tisku.


obr19.jpg


Molekulární charakterizace nového typu antivirové rezistence u HIV pozitivních pacientů
(Ústav organické chemie a biochemie)
     Inhibitory virové proteázy jsou často a úspěšně užívanými léky proti AIDS. Významnou komplikací úspěšné léčby je vývoj virové rezistence. Pod selekčním tlakem inhibitorů se totiž velmi rychle objevují virové mutanty, které už nejsou vůči příslušným látkám citlivé. Většina mutací v HIV proteáze, které vedou k vývoji rezistence, spočívá v záměně jedné nebo více aminokyselin v okolí vazebného místa pro inhibitor. Nedávno však byly popsány mutace zcela nového typu, spočívající v inserci (vložení) jedné nebo více aminokyselin do sekvence virové proteázy. Žádný takový enzym však dosud nebyl naklonován a ani nebyla charakterizována rezistence nebo její mechanismus na molekulové úrovni. Pracovníci Ústavu organické chemie a biochemie ve spolupráci s kolegy z Univerzitního lékařského centra v Utrechtu naklonovali dvě proteázy obsahující aminokyselinové inserce, pocházející z holandského pacienta dlouhodobě léčeného inhibitory virové proteázy; tyto enzymy připravili rekombinantní expresí v Escherichia coli, plně je enzymologicky charakterizovali, vyřešili jejich strukturu rentgenovou difrakcí a navrhli mechanismus, jakým aminokyselinové inserce mohou způsobit vznik rezistence proti inhibitorům proteázy u HIV. Jedná se o první práci tohoto druhu v literatuře.
Kožíšek, M. - Grantz Šašková, K. - Řezáčová, P. - Brynda, J. - Maarseveen, N. M. van - De Jongh, D. - Boucher, Ch. A. B. - Kagan, R. M. - Nijhuis, M. - Konvalinka, J.: Ninety-nine is not enough: molecular characterization of inhibitor-resistant human immunodeficiency virus type 1 protease mutants with insertions in the flap region. Journal of Virology. Roč. 82, č. 12 (2008), s. 5869-5878

obr20.jpg


5) SEKCE BIOLOGICKÝCH A LÉKAŘSKÝCH VĚD
     Sekce sdružovala osm pracovišť, jejichž badatelské zaměření charakterizovaly následující výzkumné záměry:
  • Biofyzika dynamických struktur a funkcí biologických systémů (Biofyzikální ústav)
  • Genom a epigenom: 1D a 3D struktura, dynamika, interakce s proteiny a funkce (Biofyzikální ústav)
  • Výzkum molekulárních a buněčných základů fyziologických a patofyziologických procesů s cílem objasnit mechanismy vzniku závažných onemocnění člověka (Fyziologický ústav)
  • Mikroorganismy ve výzkumu a biotechnologiích (Mikrobiologický ústav)
  • Mechanismy regulace růstu a vývoje rostlin na úrovni buněk, orgánů a celých organismů: fyziologické, genetické a molekulárně biologické základy (Ústav experimentální botaniky)
  • Molekulární, buněčné a systémové mechanismy závažných onemocnění lidského organismu, jejich diagnostika, terapie a farmakoterapie (Ústav experimentální medicíny)
  • Nové biotechnologie, nanomateriály a kmenové buňky pro užití v regenerativní medicíně (Ústav experimentální medicíny)
  • Molekulárně genetické a buněčné základy klíčových biologických procesů: genová exprese, onkogeneze, replikace virů, imunita a vývoj organismů (Ústav molekulární genetiky)
  • Vybudování Biotechnologického ústavu AV ČR (Biotechnologický ústav)
  • Genetický, funkční a vývojový potenciál živočišných buněk, tkání a organismů: jejich využití v medicíně, ekologii a zemědělství (Ústav živočišné fyziologie a genetiky)
Seznam anotací:
  1. Oxid osmičelý, 2,2'-bipyridin: Elektroaktivní značka pro analýzu přistupnosti tryptofanových zbytků v proteinech (Biofyzikální ústav)
  2. Trans-generační dědičnost metylačních imprintů indukovaných posttranskripčním umlčováním tabákových transgenů (Biofyzikální ústav)
  3. Teoretická studie faktorů určujících stabilitu borátových komplexů ribózy, arabinózy, lyxózy a xylózy (Biofyzikální ústav)
  4. Vliv nízké dávky anti-androgenu vinklozolinu na reprodukční parametry u myší (Biotechnologický ústav)
  5. Nitrobuněčné expresní profily měřené pomocí PCR v reálném čase ve vajíčku drápatky (Biotechnologický ústav)
  6. α-tokoferylsukcinát indukuje apoptózu zasažením ubichinon-vazebných míst v mitochondriálním respiračním komplexu II (Biotechnologický ústav)
  7. TMEM70 je nový faktor v biogenezi ATP syntázy a jeho mutace vede k izolovanému defektu enzymu a neonatální mitochondriální encefalo-kardiomyopatii (Fyziologický ústav)
  8. Odhalení snížené exprese Cd36 v ledvině jako determinanty krevního tlaku a rizikového faktoru vývinu hypertenze (Fyziologický ústav)
  9. Kódování informace olfaktorními neurony a jejich modely (Fyziologický ústav)
  10. Pozice chromatinu v lidských HepG2 buňkách: třebaže je nenáhodná, významně se liší v buňkách dceřiných (Fyziologický ústav)
  11. Charakterizace mechanismu působení kvasinkového faktoru eIF3 (Mikrobiologický ústav)
  12. Návrh nového mechanismu působení RTX cytotoxinů (Mikrobiologický ústav)
  13. Charakterizace evoluce mitochondriálních peptidáz ve dvou významných jednobuněčných parazitech (Mikrobiologický ústav)
  14. Charakterizace proteinů translačního systému u Streptomyces aureofaciens (Mikrobiologický ústav)
  15. Charakterizace role produktu genu slr2034 (ycf48) v procesu skládání a opravy fotosystému II u sinice Synechocystis PCC 6803 (Mikrobiologický ústav)
  16. Navození rezistence zprostředkované CD8+ T buňkami u myší trpících BCL1 leukémií a léčených směrovaným polymerním doxorubicinem (Mikrobiologický ústav)
  17. Nová strategie analýzy složitých genomů rostlin (Ústav experimentální botaniky)
  18. Bílkovinný komplex exocyst reguluje růst rostlinných buněk (Ústav experimentální botaniky)
  19. Metabolické regulace hladin rostlinného hormonu cytokininu a jejich význam v řízení vývoje rostlin (Ústav experimentální botaniky)
  20. Genetická vnímavost vůči sporadickým karcinomům tlustého střeva a konečníku (Ústav experimentální medicíny)
  21. Léčba míšního poranění s využitím biomateriálů a kmenových buněk (Ústav experimentální medicíny)
  22. Oxidační poškození DNA, proteinů a lipidů u řidičů autobusů v Praze (Ústav experimentální medicíny)
  23. Genomická analýza citlivosti dětí ke znečištěnému ovzduší (Ústav experimentální medicíny)
  24. Konstrukce 27 myších kmenů s mezidruhovou substitucí jednotlivých chromosomů (Ústav molekulární genetiky)
  25. Sestřihové snRNP opakovaně cyklují skrze Cajalova tělíska
  26. Izolace dvou odlišných populací rohovkových epiteliálních buněk s charakteristikami limbálních kmenových buněk u myší (Ústav molekulární genetiky)
  27. Fosfolipidová skrambláza 1 a aktivace žírných buněk (Ústav molekulární genetiky)
  28. Analýza signálních proteinů a fosforylace v průběhu zrání prasečích oocytů s využitím protilátkových mikročipů (Ústav živočišné fyziologie a genetiky)
  29. Pryč od rodičů: asexuální sekavcovité ryby (Cobitis) mění sexuálního hostitele a expandují za hranice areálů původních sexuálních partnerů (Ústav živočišné fyziologie a genetiky)
  30. Transkripční analýza u prasečího modelu MeLiM identifikuje RACK1 jako potenciální marker malignity při proliferaci lidských melanocytů (Ústav živočišné fyziologie a genetiky)
Ilustrativní anotace:
TMEM70 je nový faktor v biogenezi ATP syntázy a jeho mutace vede k izolovanému defektu enzymu a neonatální mitochondriální encefalo-kardiomyopatii

(Fyziologický ústav)
     Energetické potřeby lidského organismu závisí zcela na funkci mitochondriální ATP syntázy, která produkuje až 95% buněčného ATP. Pracovníci Fyziologického ústavu ve spolupráci s Ústavem dědičných poruch metabolismu a Klinikou dětského a dorostového lékařství 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy objasnili molekulární podstatu nové mitochondriální choroby, která postihuje nervosvalový aparát novorozenců a dětí a je vyvolána dysfunkcí ATPázy. U řady pacientů s poruchou mitochondriální energetiky byla nalezena ATP syntáza s normální, nezměněnou strukturu, ale její obsah byl snížen na méně než 30%, protože buňky pacientů tvořily málo enzymu. ATP syntáza je složena ze 16 podjednotek a vzniká za pomoci specifických faktorů. Těch byla popsána řada u kvasinek, ale jen tři jsou známy u savců. Pomocí metod molekulární genetiky (celogenomové mapování, exprese genů, analýzy DNA sekvencí) byla ve fibroblastech pacientů nalezena mutace v genu TMEM70, která brání tvorbě mitochondriálního proteinu se zatím neznámou funkcí. Genetická podstata choroby byla potvrzena vnesením zdravého genu TMEM70 do postižených buněk, které obnovilo tvorbu plně funkční ATP syntázy. Mutace TMEM70 genu byla následně prokázána u více než 30 pacientů z ČR, Slovenska, Rakouska, Německa a dalších zemí. Výsledky studií provedených v rámci Centra aplikované genomiky (1M6837805002) ukázaly, že TMEM70 je novým faktorem biogeneze savčí ATP syntázy a jeho mutace jsou častou příčinou dědičné poruchy ATP syntázy u člověka. Určení onemocnění podmiňujících genů má zásadní význam pro diagnostiku, prevenci a budoucí terapeutické přístupy u postižených rodin.
Čížková, A. - Stranecký, V. - Mayr, J.A. - Tesařová, M. - Havlíčková, V. - Paul, J. - Ivánek, R. - Kuss, A. W. - Hansíková, H. - Kaplanová, V. - Vrbacký, M. - Hartmannová, H. - Nosková, L. - Honzík, T.- Drahota, Z. - Magner, M. - Hejzlaro-vá, K. - Sperl, W. - Zeman, J. - Houštěk, J. - Kmoch, S.: TMEM70 mutations cause isolated ATP synthase deficiency and neonatal mitochondrial encephalocardiomyopathy. Nat Genet. Roč. 40, č. 11, (2008), s. 1288-1290.

Charakterizace mechanismu působení kvasinkového faktoru eIF3
(Mikrobiologický ústav)
     Autoři detailně charakterizovali mechanismy působení kvasinkového translačního iniciačního faktoru eIF3, který je nezbytně nutný pro začátek přenosu či překladu genetické informace z DNA přes mRNA do proteinů. Podařilo se odhalit důležitou oblast v rámci eIF3, která tomuto faktoru významně napomáhá v klíčově vazbě na ribozom, sloužící buňkám jako univerzální molekulární překladatel. Navíc bylo zjištěno, že tato oblast hraje klíčovou úlohu ve specifickém translančním regulačním procesu genové exprese zvaném reiniciace, na kterém jsou buňky závislé v případě hladovění a za různých stresových situací.
Szamecz, B. - Rutkai, E. - Cuchalová, L. - Munzarová, V. - Herrmannová, A. - Nielsen, K. H. - Burela, L. - Hinnebusch, A. G. - Valášek, L.: eIF3a cooperates with sequences 5' of uORF1 to promote resumption of scanning by post-termination ribosomes for reinitiation on GCN4 mRNA. Genes Dev. 22, (2008), s. 2414-2425

Odhalení snížené exprese Cd36 v ledvině jako determinanty krevního tlaku a rizikového faktoru vývinu hypertenze
(Fyziologický ústav)
     Spontánně hypertenzní potkani kmene SHR představují nejvíce používaný model lidské esenciální hypertenze. Pro odhalení genetických determinant, podmiňujících riziko vývinu hypertenze u kmene SHR, autoři změřili expresi genů v ledvině a analyzovali geny, jejichž exprese korelovala s krevním tlakem a byla podmíněna variabilitou genů samotných a současně se tyto geny nacházely ve stejném chromozomálním úseku jako genetické determinanty krevního tlaku. Tato strategie, společně s transplantacemi ledvin u SHR, SHR kongenních a transgenních potkanů, umožnila odhalit deficitní renální expresi Cd36 genu, kódujícího translokázu mastných kyselin, jako geneticky podmíněný rizikový faktor pro spontánní hypertenzi. Je známo, že Cd36 se v ledvinách nachází v blízkosti endoteliální syntázy oxidu dusnatého (eNOS) a že eNOS je aktivovaná prostřednictvím vazby s mastnými kyselinami. Vzhledem k tomu, že se snížená aktivita oxidu dusnatého v ledvině považuje za jednu z možných příčin esenciální hypertenze, autoři testovali hypotézu, že mutantní Cd36 ovlivňuje krevní tlak pomocí změn v koncentracích oxidu dusnatého v ledvině. V souhlase s touto hypotézou zjistili významně nižší hladiny oxidu dusnatého v ledvině u kmene SHR ve srovnání s SHR Cd36 kongenním a transgenním kmenem, které mají normální Cd36 gen. Jedná se o vůbec první genetickou determinantu krevního tlaku, která byla u kmene SHR odhalena na molekulární úrovni.
Pravenec, M. - Churchill, P. C. - Churchill, M. C. - Viklický, O. - Kazdová, L. - Aitman, T.J. - Petretto, E. - Hubner, N. - Wallace, C. A. - Zimdahl, H. - Zídek, V. - Landa, V. - Dunbar, J. - Bidani, A. - Griffin, K. - Qi, N. - Maxová, M. - Křen, V. - Mlejnek, P. - Wang, J. - Kurtz, T. W.: Identification of renal Cd36 as a determinant of blood pressure and risk for hypertension. Nat Genet. Roč. 40, č. 8, (2008), s. 952-954.

obr21.jpg


Nová strategie analýzy složitých genomů rostlin
(Ústav experimentální botaniky)
     Genom je soubor veškeré dědičné informace určitého organismu, která je uložena v jeho DNA. "Přečtení" (sekvenování) celého genomu umožňuje identifikovat zajímavé geny, urychlit šlechtění, je-li druh zemědělsky využíván, a porozumět evoluci na úrovni změn v DNA. Genom mnoha důležitých plodin se však během jejich evoluce výrazně zvětšoval, takže např. u pšenice seté je asi šestkrát větší než u člověka. Sekvenování takto složitých genomů je na hranici možností dnešních technologií. Pracovníci Ústavu experimentální botaniky vypracovali strategii, která tento zásadní problém řeší rozdělením genomu na chromozomy nebo ramena chromozomů - tedy menší části, které lze "číst" odděleně. Vyvinuli postupy pro izolaci neporušených chromozomů pšenice vhodných pro analýzu a třídění pomocí průtokové cytometrie a pro šetrnou izolaci DNA z nich. Ze získané kvalitní DNA pak sestavili knihovny (soubory kratších úseků DNA) obsahující dědičnou informaci jednotlivého chromozomu, případně ramene. Knihovny lze využít pro sestavování tzv. fyzických map genomů, izolaci genů a sekvenování. Dosud takto vypracovali metody třídění chromozomů pro řadu rostlin včetně hlavních obilovin mírného pásma a prokázali vhodnost připravených chromozomů pro mapování. Zásadním výsledkem je sestavení vůbec první fyzické mapy chromozomu 3B pšenice, který nese důležité geny. Tento úspěch potvrdil výhodnost vypracované strategie, jež byla Mezinárodním konsorciem pro sekvenování genomu pšenice zvolena jako výchozí postup pro analýzu genomu této plodiny a je i základem dalších mezinárodních projektů. Další výzkum se nyní zaměřuje na využití tříděných chromozomů pro vlastní podrobné "čtení" genetické informace.
Šimková, H. - Svensson, J.T. - Condamine, P. - Hřibová, E. - Suchánková, P. - Bhat, P. R. - Bartoš, J. - Šafář, J. - Close, T. J. - Doležel, J.: Coupling amplified DNA from flow-sorted chromozomes to high-density SNP mapping in barley. BMC Genomics 9, (2008), s. 294
Paux, E. - Sourdille, P. - Salse, J. - Saintenac, C. - Choulet, F. - Leroy, P. - Korol, A. - Michalak, M. - Kianian, S. - Spielmeyer, W. - Lagudah, E. - Somers, D. - Kili-an, A. - Alaux, M. - Vautrin, S. - Berg?s, H.- Eversole, K. - Appels, R. - Šafář, J. - Šimková, H. - Doležel, J. - Bernard, M. - Feuillet, C.: A physical map of the 1 gigabase bread wheat chromozome 3B. Science 322, (2008), s. 101-104.

obr22.jpg


Úloha některých skupin genů při vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku
(Ústav experimentální medicíny)
     Výskyt rakoviny tlustého střeva a konečníku (CRC) patří v ČR k nejvyšším na světě. U méně než 15% případů CRC lze vystopovat zřetelnou dědičnou závislost, u více než 85% případů nelze dědičnou závislost prokázat (sporadický typ CRC) a mechanismus vzniku onemocnění není jasně určen. Předpokládají se komplexní interakce působení prostředí, životního stylu a genetické složky, kde se výrazně uplatňují běžné varianty genů s nízkým rizikem. Důsledkem hromadění chyb v těchto genech pak může být propuknutí onemocnění. Identifikace těchto genů byla hlavním cílem provedených studií.
     Autoři se soustředili na funkčně významné varianty genů zapojených v příslušných drahách, jako jsou DNA opravy, opravy chybného párování, regulace buněčného cyklu, rezistence proti cizorodým látkám, inzulinové dráhy a geny obezity a genů významných ve výskytu a rozvoji rakoviny. Zatímco riziko vzniku CRC je ovlivněno jednotlivými variantními alelami v malé míře, podstatně vyšší riziko lze očekávat u nositelů řady rizikových alel v kombinacích.
     Zjistili rovněž, že haplotypy v genu MSH6, zodpovědném za opravy chybného párování, a v genu TP53, spolupůsobícího při regulaci buněčného cyklu, ovlivňují riziko CRC.
     Novým přístupem je pak výzkum polymorfizmů genů související s vazbou na mikro RNA. Mikro RNA se podílí na regulaci translace, hraje tedy roli v regulaci buněčného cyklu, diferenciaci, programované buněčné smrti a rozvoji tumorů. Geny ovlivňující mikro RNA mohou mít vztah ke vzniku CRC. Skutečně byl nalezen významný vztah genu uplatňujícího se v imunitní odpovědi a genu inzulinového receptoru k tomuto riziku. Zhodnocením 10 731 pacientů z celého světa v celogenomové analýze (GWAS) byly odhaleny oblasti zvýšené vnímavosti k riziku CRC ve čtyřech chromozomech (8, 10, 15 a 18). Tyto výsledky podporují představu o roli běžných, nízkorizikových variant genů v riziku vzniku CRC; v příštích studiích zbývá objasnit jejich mechanistickou roli v etiologii CRC.
Poláková, V. - Pardini, B. - Naccarati, A. - Landi, S. - Slyšková, J. - Novotný, J. - Vodičková, L. - Lorenzo Bermejo, J. - Hánová, M. - Šmerhovský, Z. - Tulupová, E. - Kumar, R. - Hemminki, K. - Vodička, P.: Genotype and haplotype analysis of cell cycle genes in sporadic colorectal cancer in Czech Republic. Human Mutation, (2008) v tisku
Tulupová, E. - Kumar, R. - Hánová, M. - Slyšková, J. - Pardini, B. - Poláková, V. - Naccarati, A. - Vodičková, L. - Novotný, J. - Halamková, J. - Hemminki, K. - Vodička, P.: Do polymorphisms and haplotypes of mismatch repair genes modulate risk ofsporadic colorectal cancer? Mutat Res. 2008 Dec 15;648(1-2):40-5.
Pittman A. M. et al.: Refinement of the basis and impact of common 11q23.1 variation to the risk of developing colorectal cancer. Hum Mol Genet. 2008 Dec 1;17(23):3720-7..
Tomlinson I. P. et al.: A genome-wide association study identifies colorectal cancer susceptibility loci on chromosomes 10p14 and 8q23.3. Nat Genet. 2008 May;40(5):623-30.
Campa, D. - Vodička, P. - Pardini, B. - Novotný, J. - Försti, A. - Hemminki, K. - Barale, R. - Canzian, F.: Could polymorphisms in ATP-binding cassette C3/multidrug resistance associated protein 3 (ABCC3/MRP3) modify colorectal cancer risk? Eur J Cancer. 2008 Apr;44(6):854-7.


6) SEKCE BIOLOGICKO-EKOLOGICKÝCH VĚD
     Sekce sdružovala čtyři pracoviště, jejichž badatelské zaměření charakterizovaly následující výzkumné záměry:
  • Struktura, funkce a vývoj vodních ekosystémů (Biologické centrum)
  • Parazitismus a parazito-hostitelské vztahy na organismální, buněčné a molekulové úrovni (Biologické centrum)
  • Vztahy mezi strukturou a funkcí dekompozičního potravního řetězce v půdě (Biologické centrum)
  • Výzkum struktury genetické informace rostlin a jejich patogenů na molekulární úrovni, indukce a analýza cílených změn genomu a plastomu a studium fotosyntetických procesů a projevů dědičnosti v interakci s prostředím a patogeny (Biologické centrum)
  • Studium regulace vývoje hmyzího organismu, dynamiky hmyzích populací a funkce hmyzu v ekosystémech (Biologické centrum)
  • Struktura, funkce a evoluce biodiverzity fotoautotrofních organismů a hub: původ a příčiny jejich proměnlivosti, dynamika populací, společenstev a ekosystémů; využití vybraných výsledků k rozvoji Průhonického parku (Botanický ústav)
  • Biodiverzita a ekologie obratlovců: strategie ochrany a využívání přírodních populací (Ústav biologie obratlovců)
  • Prostorová a funkční dynamika biologických, ekologických a sociálně-ekonomických systémů v interakci s globální změnou klimatu (Ústav systémové biologie a ekologie)
Seznam anotací:
  1. Katalog hostitelských rostlin palearktických druhů mšic (Biologické centrum)
  2. Fotosyntetický alveolát blízce příbuzný parazitickým prvokům kmene Apicomplexa (Biologické centrum)
  3. Analýza extrachromozomální cirkulární DNA odvozené od rostlinné satelitní DNA (Biologické centrum)
  4. Identifikace a izolace nových sekundárních metabolitů aktinomycetů s potenciálním terapeutickým využitím k zásahu do imunitních mechanismů (Biologické centrum)
  5. Použití fluorescenčního značení depozice Si u přírodních populací rozsivky Fragilaria crotonesis v různých hloubkách v eutrofní nádrži (Biologické centrum)
  6. Znalost invazních organismů Evropy umožňuje stanovit priority výzkumu invazí (Botanický ústav)
  7. Nové metody ekologicky šetrného omezení masového rozvoje sinic ve vodních ekosystémech (Botanický ústav)
  8. Spontánní nebo řízená sukcese jako nástroj obnovy vegetace zničené lidskou činností (Botanický ústav)
  9. Červený seznam lišejníků ČR (Botanický ústav)
  10. Brucella microti . - chybějící článek fylogenetického vývoje brucel, patogenů savců? (Ústav biologie obratlovců)
  11. Nejnovější poznatky o druhové pestrosti hrouzků rodu Gobio v eurasijském kontextu (Ústav biologie obratlovců)
  12. Význam ultrafialové části světelného spektra v hostitelsko-parazitickém systému (Ústav biologie obratlovců)
  13. Trojrozměrná struktura dálkového střihače bakteriální DNA (Ústav systematické biologie a ekologie)
  14. Vliv dřevní biomasy na odrazivost smrkového porostu v infračervené části spektra simulovanou modelem DART ve velmi vysokém prostorovém rozlišení (Ústav systematické biologie a ekologie)
  15. Populační systémy (Ústav systematické biologie a ekologie)
Ilustrativní anotace:
Fotosyntetický alveolát blízce příbuzný parazitickým prvokům kmene Apicomplexa

(Biologické centrum)
     Mnoho parazitických výtrusovců (Apicomplexa), jako například původce malárie Plasmodium falciparum nebo teratogenní parazit Toxoplasma gondii, obsahuje nefotosyntetický pozůstatek plastidu nazývaný též apikoplast, který je perspektivním cílem pro léčbu těchto nemocí. Dosud nebyl popsán žádný blízce příbuzný výtrusovců s funkčním fotosyntetickým plastidem. Autorům se podařilo taxonomicky popsat (jako druh Chromera velia) a molekulárně charakterizovat nový organismus izolovaný z korálů v Austrálii. Chromera velia obsahuje ultrastrukturní znaky alveolát, je fylogeneticky příbuzná výtrusovcům a obsahuje fotosyntetický plastid. Plastid chromery je obalen čtyřmi membránami, pigmentován chlorofylem a a používá nekanonický kód UGA pro tryptofan v psbA genu. Tento specifický genetický znak byl dosud nalezen pouze v apikoplastu kokcidií a v různých mitochondriích. Používání UGA-Trp kodonu a fylogenetická analýza na základě jaderných a plastidových genů ukazuje, že nově objevený organismus je nejbližší známý fotosyntetický příbuzný parazitů kmene Apicomplexa a jeho plastid sdílí společný původ s apikoplastem. Tento objev přináší zcela nový model pro studium evoluce parazitismu u prvoků kmene Apicomplexa.
Moore, R. B. - Oborník, M. - Janouškovec, J. - Chrudimský, T. - Vancová, M. - Green, D.H. - Wright, S. W. - Davies, N. W. - Bolch, Ch. J. S. - Heimann, K. - Šlapeta, J. - Hoegh-Guldberg, O. - Logsdon, J. M. - Carte, D. A.: A photosynthetic alveolate closely related to apicomplexan parasites. Nature 451, (2008), s. 959-963.

Znalost invazních organismů Evropy umožňuje stanovit priority výzkumu invazí
(Botanický ústav)
     Pracovníci Botanického ústavu se významně podíleli na botanické části projektu 6. rámcového programu DAISIE, zaměřeného na shromáždění existujících dat o invazních organismech Evropy, dosud povětšinou roztroušených v lokální literatuře či nepublikovaných. Výsledkem projektu je na internetu přístupná databáze (www.europe-aliens.org), obsahující údaje o 11 000 druzích zavlečených rostlin, hub, bezobratlých a obratlovců v suchozemských, sladkovodních a mořských ekosystémech Evropy. Publikovaná monografie shrnuje historické, geografické a ekologické trendy v jednotlivých taxonomických skupinách, vyhodnocuje dopad invazí na ekosystémy a obsahuje úplný seznam zaznamenaných druhů; bude tak možno srovnat současný stav s budoucími změnami a vyhodnotit účinnost opatření přijatých k řešení problému invazních druhů. Počet v Evropě zdomácnělých druhů cizího původu je mnohem vyšší, než se dosud myslelo; varovným signálem je zejména to, že v žádné taxonomické skupině nedochází v posledních desetiletích ke zpomalení importu nových druhů do Evropy, ba naopak (DAISIE 2009). Nepůvodní flóra Evropy čítá 5 789 druhů, z nichž 3 749 je zdomácnělých; v současnosti přibývá v Evropě v průměru 6 naturalizovaných rostlinných druhů ročně.

obr23.jpg


     Výsledky projektu DAISIE byly též využity jako referenční data pro analýzu geografické vyváženosti současného výzkumu invazí a tvoří informační základ strategie řešení problému biologických invazí, nedávno vyhlášené Evropskou komisí. Další kroky k potlačení, nebo alespoň zpomalení biologických invazí musí být koordinovány na evropské úrovni, směřovat k vytvoření systému včasného varování, sdílení informací mezi členskými státy EU a budování regionální kapacity pro identifikaci a management nově zavlékaných druhů.

obr24.jpg


DAISIE: Handbook of Alien Species in Europe. Berlin: Springer, 2009. 399 s.
Pyšek, P. - Lambdon, P. W. - Arianoutsou, M. - Kühn, I. - Pino, J. - Winter, M.: Alien vascular plants of Europe. Handbook of Alien Species in Europe. Berlin: Springer, 2009 - (DAISIE), s. 43-61.
Lambdon, P. W. - Pyšek, P. - Basnou, C. - Hejda, M. et al.: Alien flora of Europe: species diversity, temporal trends, geographical patterns and research needs. Preslia. Roč. 80, č. 2 (2008), s. 101-149;
Pyšek, P. - Richardson, D. M. - Pergl, J. - Jarošík, V. - Sixtová, Z. - Weber, E.: Geographical and taxonomic biases in invasion ecology. Trends in Ecology and Evolution. Roč. 23, č. 5 (2008), s. 237-244.


Brucella microti - chybějící článek fylogenetického vývoje brucel, patogenů savců?
(Ústav biologie obratlovců)
     Před několika lety se objevilo na jižní Moravě závažné systémové onemocnění hraboše polního, jehož původcem byla bakterie, která byla po podrobném studiu vlastností autory popsána jako nový druh - Brucella microti, s typovým kmenem CCM 4915T. Její příslušnost k rodu Brucella byla spolehlivě potvrzena pomocí DNA-DNA hybridizace a dalších molekulárněgenetických technik. Biochemické testy odhalily překvapivě vysoký stupeň enzymatické aktivity tohoto druhu a metabolické vlastnosti neobvyklé u jiných brucel, zato běžné u některých saprofytických půdních mikroorganismů, např. u blízce příbuzného rodu Ochrobactrum ze stejné čeledi Bru-cellaceae. Další izoláty B. microti byly letos izolovány v Dolním Rakousku ze zvětšených krčních lymfatických uzlin lišky obecné a na lokalitě prototypového kmene na jižní Moravě dokonce z půdy odebrané z hraboších nor v zimním období několik let po onemocnění hrabošů. Je tedy pravděpodobné, že B. microti je v podstatě půdním mikrobem, který je však potenciálně patogenní pro savce, a že může představovat "chybějící článek" brucel v jejich evolučním přechodu od druhů neparazitických k parazitickým. Brucely patří k velmi obávaným a často studovaným patogenům člověka a domácích zvířat, a nečekaný objev zcela nového druhu by proto mohl být významný pro modelové studie patogenity a terapie brucelózy.
Scholz, H. C. - Hubálek, Z. - Sedláček, I. - Vergnaud, G. - Tomaso, H. - Al Da-houk, S. - Melzer, F. - Kämpfer, P. - Neubauer, H. - Cloeckaert, A. - Maquart, M. - 35
Zygmunt, M. S. - Whatmore, A. M. - Falsen, E. - Bahn, P. - Göllner, C. - Pfeffer, M. - Huber, B. - Busse, H. J. - Nöckler, K.: Brucella microti sp. nov., isolated from the common vole Microtus arvalis. International Journal of Systematic and Evolutio-nary Microbiology. Roč. 58 (2008), s. 375-382.
Scholz, H.C. - Hubálek, Z. - Nesvadbová, J. - Tomaso, H. - Vergnaud, G. - Le Fl?che, P. - Whatmore, A. M. - Al Dahouk, S. - Krüger, M. - Lodri, C. - Pfeffer, M.: Isolation of Brucella microti from soil. Emerging Infectious Diseases. Roč. 14 (2008), s. 1316-1317.


Katalog hostitelských rostlin palearktických druhů mšic
(Biologické centrum)
     Jedná se o celosvětově unikátní syntézu dostupných údajů o hostitelských rostlinách mšic, dokumentující celkem 77 831 údajů o potravních vztazích mezi určitým druhem mšice a živné rostliny v určité zeměpisné oblasti. Tyto potravní vztahy zahrnují 3 654 druhů mšic a 11 793 druhů živných rostlin z 246 čeledí. Katalog zahrnuje dvě třetiny všech známých druhů mšic, a je tak základním dílem pro další analýzu ekologie a evoluce vztahů mezi mšicemi a rostlinami, jakož i zdrojem informací pro praktické aplikace v zemědělství a lesnictví.
Holman, J.: Host Plant Catalog of Aphids. Palaearctic Region. Springer Verlag, New York, 2009. 1216 pp. ISBN 978-1-4020-8285-6.

Trojrozměrná struktura dálkového střihače bakteriální DNA
(Ústav systémové biologie a ekologie)
     Restrikčně modifikační enzymy typu I rozpoznávají cílovou sekvenci na DNA, kde zůstávají pevně vázány, zatímco DNA oboustranně translokují. DNA, která tvoří během procesu translokace překroucené smyčky, je štěpena restrikčními enzymy až o stovky nukleotidů dál od rozpoznávacího místa. Krystalová struktura motorové podjednotky EcoR124I, která byla autory právě vyřešena, poskytuje hlubší proniknutí do podstaty těchto komplexních strojů, umožnuje sestavení strukturního modelu celého pentamerického komplexu a je první funkční struktura recA podobných translokáz, která translokuje dvojřetězcovou DNA.
Lapkouski, M. - Panjikar, S. - Janščák, P. - Kutá Smatanová, I. - Carey, J. - Ettrich, R. - Cséfalvay, E.: Structure of the motor subunit of the type I restriction-modification complex EcoR124I. Nature Structural & Molecular Biology, 2009, 16(1):94-5., elektronicky publikováno 14. prosince 2008 (doi: 10.1038/nsmb.1523)

7) SEKCE SOCIÁLNĚ EKONOMICKÝCH VĚD
     Sekce sdružovala pět pracovišť, jejichž badatelské zaměření charakterizovaly následující výzkumné záměry:
  • Vývoj a implementace informační infrastruktury pro vědu a výzkum; dějiny knihy a knihoven v českých zemích do roku 1800 (Knihovna)
  • Ekonomické aspekty vstupu do Evropské unie a Evropské měnové unie (Národohospodářský ústav)
  • Člověk v kontextech celoživotního vývoje (Psychologický ústav)
  • Sociologická analýza dlouhodobých sociálních procesů v české společnosti v kontextu evropských integračních politik, rozvoje znalostní společnosti, lidského, sociálního a kulturního kapitálu (Sociologický ústav)
  • Proces harmonizace práva v rámci Evropské unie a jeho vliv na právní řády členských států v podmínkách informační společnosti (Ústav státu a práva)
Seznam anotací:
  1. Vyobrazení měst a jiných lokalit v tiscích 16.-18. století (se vztahem k území České republiky) (Knihovna)
  2. Projekt DML-CZ (Česká digitální matematická knihovna): Cíle a první kroky (Knihovna)
  3. Restrukturalizace firem v procesu přechodu na tržní ekonomiku: vlastnictví, instituce a obchodní otevřenost ekonomiky (Národohospodářský ústav)
  4. Tvorba a destrukce pracovních míst ve dvou zemích východní Evropy (Národohospodářský ústav)
  5. Rozdělení výroby a distribuce elektřiny v zemích EU: příklad závislosti na legislativě a regulaci? (Národohospodářský ústav)
  6. Podobnost osobnostních rysů mezi manželi ve čtyřech kulturách (Psychologický ústav)
  7. Software pro adaptivní testování CATo (Psychologický ústav)
  8. Narativní psychologie (Psychologický ústav)
  9. Nové šance a rizika: flexibilita práce, marginalizace a soukromý život u vybraných povolání a sociálních skupin (Sociologický ústav)
  10. Příručka sociologie náboženství (Sociologický ústav)
  11. Proměny reprezentace zájmů po vstupu do Evropské unie (Sociologický ústav)
  12. Mezinárodní právo veřejné (Ústav státu a práva)
  13. Evropské mezinárodní právo soukromé (Ústav státu a práva)
  14. Mezinárodní dohody o ochraně investic a řešení sporů (Ústav státu a práva)
Ilustrativní anotace:
     Vyobrazení měst a jiných lokalit v tiscích 16.-18. století (se vztahem k území České republiky)

(Knihovna)
Dvoudílná publikace, první díl byl Knihovnou vydán v roce 2002. Projekt si vytkl za cíl: a) soupis vyobrazených lokalit či jejich částí, vyskytujících se v knihách, které byly v 16.-18. století vytištěny v tiskárnách na území dnešní České republiky; b) soupis týchž vyobrazení v tiscích zahraničních tiskáren 16.-18. století, pokud námětem zobrazení byla lokalita nalézající se na území dnešní České republiky; c) analytické utřídění získaných údajů, zaměřené jak na možné vztahy a spolupráci mezi tvůrci (tiskař/autor spisu/autor vyobrazení), tak na časovou křivku v uplatnění topografických motivů i grafických technik v tištěné knize. V 1. dílu, vydaném v roce 2002, je registrováno cca 180 lokalit či jejich částí v 812 vyobrazeních, u nichž bylo zjištěno 85 jmen jejich autorů (asi třetina vyobrazení signována není) a 113 tiskáren. 2. díl registruje 298 lokalit či jejich částí v přibližně 1100 různých variantách vyobrazení, s 208 jmény autorů a vztahujících se k produkci 253 tiskařů či nakladatelů. Vyloučíme-li názvy a jména opakující se v obou dílech, jde dohromady o 395 lokalit v přibližně 1900 vyobrazeních, která představují tvorbu 250 autorů, podílejících se na ilustrační úpravě textů u 306 tiskařů a nakladatelů. Doprovodný CD-ROM obsahuje ilustrace z cizojazyčných bohemikálních tisků.
Bártová, L. - Baďurová, A.: Vyobrazení měst a jiných lokalit v tiscích 16.-18. století (se vztahem k území České republiky). II/1. Bibliografie cizojazyčných bohemikálních tisků z let 1501-1800. Textová část a soupis. II/2. Rejstříky + CD-ROM. Knihovna Akademie věd ČR, v. v. i., Praha 2008, 410 s. + 13 příl.

obr25.jpg


Tvorba a destrukce pracovních míst ve dvou zemích východní Evropy
(Národohospodářský ústav)
     V publikaci je s použitím dat z šetření domácností provedena analýza tvorby a destrukce pracovních míst během strukturálních změn. S pomocí makroekonomických modelů strukturálních změn se poukazuje na kontrast mezi postupným českým a akcelerovaným estonským přístupem k ekonomické transformaci.
Jurajda, Š. - Terrell, K.: Job reallocation in two cases of massive adjustment in Eastern Europe. World Development, Roč. 36 (2008), č. 11, s. 2144-2169

Software pro adaptivní testování CATo
(Psychologický ústav)
     Počítačové adaptivní testování představuje nový přístup k testování psychologických (i jiných) charakteristik, který umožňuje proces testování zefektivnit a zpřesnit. Základní ideou je administrace pouze takových položek, které jsou pro danou testovanou osobu adekvátní a poskytují tedy v terminologii teorie odpovědi na položku (IRT - Item Response Theory), která je pro adaptivní testování základním matematickým aparátem, maximum informace. Software implementuje funkce pro počítačové adaptivní testování, což zahrnuje interaktivní administraci a výběr adekvátních položek, odhad měřené charakteristiky, a vyhodnocení definované podmínky ukončení testu. Tyto funkce jsou založeny na matematickém aparátu teorie odpovědi na položku. Software byl pojmenován 'Computerized Adaptive Testing optimized', ve zkratce CATo.
Jelínek, M. - Květoň, P. - Denglerová, D.: Software pro adaptivní testování CATo. Psychologický ústav AV ČR, v. v. i., Brno 2008

obr26.jpg


Příručka sociologie náboženství
(Sociologický ústav)
     Cílem encyklopedické příručky je přiblížit odborné i laické veřejnosti současný stav, přístupy, teorie i metody této disciplíny ve světovém měřítku, a tím etablovat českou sociologii náboženství, která by byla srovnatelná se zahraničním vývojem oboru a mohla na něm participovat jako rovnocenný partner. Kniha je rozdělena na tři části, z nichž první je věnována sociologii náboženství jako vědnímu oboru, druhá hlavním tématům současné sociologie náboženství a třetí biografickým a bibliografickým medailonům významných postav; kniha je doplněna podrobným rejstříkem. Nejrozsáhlejší druhá část knihy zkoumá vzájemné vazby mezi náboženstvím a demografickými veličinami, jako je věk, pohlaví a gender, etnicita a příbuzenství, dále náboženství a transnacionalismus, vznikající v důsledku migrací a globalizace, průniky náboženství a ekonomiky, politiky a médií. Ve všech těchto sférách se totiž religiozita uplatňuje, někdy jako závislá a jindy určující veličina, a to v mnohem větším měřítku, než sociální vědci i veřejnost ještě před nedávnem očekávali.
Nešpor, Z. R. - Václavík D. a kol.: Příručka sociologie náboženství. Sociologické nakladatelství (SLON), Praha 2008, 449 s.

Mezinárodní právo veřejné
(Ústav státu a práva)
     Obsáhlá monografie vysvětluje roli mezinárodního práva veřejného v soudobém mezinárodním systému a podrobně rozebírá jeho instituty. Po rozboru hlavních etap ve vývoji tohoto hlavního normativního systému, kterým se řídí soudobé mezinárodní společenství, podává přehled o jeho stávajícím systému. Seznamuje tak na prvním místě s tím, za jakých okolností se politické entity stávají subjekty mezinárodního práva a jakým způsobem se normy mezinárodního práva tvoří a aplikují (problematika pramenů mezinárodního práva). Podrobně je rozebrána mezinárodní odpovědnost jako hlavní mechanismus prosazování norem mezinárodního práva, způsoby pokojného řešení mezinárodních sporů a dále právo mezinárodní bezpečnosti a regulace ozbrojených konfliktů. V této podobě představuje práce nezbytnou pomůcku nejen pro právníky se specializací na mezinárodní právo, ale též pro specialisty na mezinárodní vztahy nebo moderní historii.
Čepelka, Č. - Šturma, P.: Mezinárodní právo veřejné. C. H. Beck, Praha 2008, 840 s.

8) SEKCE HISTORICKÝCH VĚD
     Sekce sdružovala šest pracovišť, jejichž badatelské zaměření charakterizovaly tyto výzkumné záměry:
  • Pravěký a časně dějinný vývoj ve střední Evropě z pohledu nejnovějších výsledků archeologického bádání na Moravě a ve Slezsku (Archeologický ústav, Brno)
  • Archeologický potenciál Čech: teoretický výzkum, metodologie a informatika, péče o národní kulturní dědictví (Archeologický ústav, Praha)
  • Hledání identity: myšlenkové a politické koncepce moderní české společnosti 1848-1948 (Masarykův ústav a Archiv)
  • Výzkum a ochrana pramenné základny k dějinám vědy a kultury v českých zemích, moderní způsoby zpracování a zpřístupňování jejich informační hodnoty, výhledová strategie práce s elektronickými dokumenty (Masarykův ústav a Archiv)
  • Český dějinný prostor v evropském kontextu. Diverzita, kontinuita, integrace (Historický ústav)
  • Výzkum dějin českého výtvarného umění v podmínkách vstupu do EU (Ústav dějin umění)
  • Vědecký výzkum československých dějin v období dvou totalitních režimů 1938-1989 a po zhroucení komunismu 1989 (Ústav pro soudobé dějiny)
Seznam anotací:
  1. Petřkovice. O hrotech s vrubem a ženských figurkách (Archeologický ústav, Brno)
  2. Mutěnice - Zbrod. Zaniklé slovanské sídliště ze 7.-10. století (Archeologický ústav, Brno)
  3. Hospodářské zázemí časně středověkých center (Archeologický ústav, Brno)
  4. Archeologie pravěkých Čech - dokončení projektu a vydání osmisvazkové syntézy (Archeologický ústav, Praha)
  5. Tafonomie pravěkých sídlištních vrstev (Archeologický ústav, Praha)
  6. Středověké hrady na Malši (Archeologický ústav, Praha)
  7. Válka a armáda v českých dějinách (Masarykův ústav a Archiv)
  8. Soupis rukopisů knihovny při farním kostele svatého Jakuba v Brně (Masarykův ústav a Archiv)
  9. Agrárníci, národní demokraté a lidovci ve druhém poločase první československé republiky (Masarykův ústav a Archiv)
  10. Prameny středověkých dějin, Traktáty Petra Chelčického (Historický ústav)
  11. Biografické studie (Historický ústav)
  12. Krize evropské demokracie a Československo v první polovině 20. století (Historický ústav)
  13. Emauzy. Benediktinský klášter Na Slovanech v srdci Prahy (Ústav dějin umění)
  14. Na základech konzervativní teorie české památkové péče (Ústav dějin umění)
  15. Zelená architektura.cz (Ústav dějin umění)
  16. Zapomenutí hrdinové. Dokumentace osudů aktivních odpůrců nacismu, kteří byli po skončení druhé světové války postiženi v souvislosti s opatřeními uplatňovanými v Československu proti tzv. nepřátelskému obyvatelstvu (Ústav pro soudobé dějiny)
  17. Dějiny českých zemí (Historický ústav a Ústav pro soudobé dějiny)
  18. Kniha dvacatera umění mistra Pavla Žídka. Část přírodovědná (Ústav pro soudobé dějiny)
Ilustrativní anotace:
     Archeologie pravěkých Čech - dokončení projektu a vydání osmisvazkové syntézy

(Archeologický ústav, Praha)
Osmidílná publikace představuje ucelenou výpověď jedné generace českých archeologů - souhrnné dílo s obdobnou náplní vyšlo naposled v r. 1978. Jde o dosud nejrozsáhlejší kompendium českého pravěku, jehož záměrem bylo shrnout stav výzkumu na poli pravěké archeologie v Čechách a podat přehled pramenů, otázek i současných řešení. Celé dílo představuje úvod do problematiky pro profesionální archeology a odborníky dalších oborů včetně památkové péče, jako vzdělávací text však může sloužit také studentům a širší veřejnosti. Na celé práci se podílelo přes 50 autorů, včetně osmi editorů svazků a dvou hlavních editorů; všichni editoři jsou pracovníky ústavu. Přestože celé dílo bylo koncipováno i redigováno podle jednoho harmonogramu, vydání všech svazků trvalo nezbytně delší dobu: v 2007 vyšly tři díly, další čtyři vycházejí v 2008, poslední svazek (APČ 8) v lednu 2009 (s vročením 2008).
Jiráň, L. (ed.) et al.: Doba bronzová. Archeologie pravěkých Čech 5. Praha 2008 (ARÚP), 265 s.
Neustupný, E. (ed.) et al.: Eneolit. Archeologie pravěkých Čech 4. Praha 2008 (ARÚP) (v tisku)
Venclová, N. (ed.) et al.: Doba halštatská. Archeologie pravěkých Čech 6. Praha 2008 (ARÚP), 173 s.
Salač, V. (ed.) et al.: Doba římská a stěhování národů. Archeologie pravěkých Čech 8. Praha 2008 (ARÚP) (v tisku)


obr27.jpg


Válka a armáda v českých dějinách
(Masarykův ústav a Archiv)
     Základním východiskem monografie je otázka, jaké místo zaujímala válka a armáda od přelomu středověku a novověku do současnosti v českých dějinách. Odpověď hledají autoři především v sociální a kulturní sféře dějin české společnosti. Obecně platná teze, že vojenství a válka jsou pevně ukotveny ve struktuře společnosti, je doložena v různě zaměřených analýzách konkrétního případu českých dějin v dlouhém časovém rozpětí.
Koldinská, M. - Šedivý, I.: Válka a armáda v českých dějinách. Sociohistorické črty. NLN, Praha 2008, 580 s.

Krize evropské demokracie a Československo v první polovině 20. století
(Historický ústav)
     Monografie k dějinám československé diplomacie v kontextu politického vývoje ve 30. a 40. letech 20. století. Kniha popisuje proces postupného rozpadu sítě československých zastupitelských úřadů ve světě po německé okupaci 15. března 1939 (včetně likvidace bývalého česko-slovenského ministerstva zahraničních věcí) a jejího postupného obnovování v letech druhé světové války poté, co bylo velmocemi uznáno československé exilové státní zřízení. S těmito procesy nerozlučně souvisel i vznik a pozdější rozpad diplomacie Slovenského státu. Nedílnou součástí je i vyšetřování a hodnocení tohoto procesu, ke kterému došlo po osvobození v letech 1945-1948.
Němeček, J.: Soumrak a úsvit československé diplomacie. Academia, Praha 2008, 640 s.

obr28.jpg


Dějiny českých zemí
(Historický ústav a Ústav pro soudobé dějiny)
     Kolektivní monografie širšího okruhu předních odborníků na jednotlivá období poskytuje odborné i širší veřejnosti fundovaný a věcně spolehlivý přehled dějin českých zemí od pravěku až po současnost. Vývoj od pravěku až do r. 1945 zpracovali historici z Historického ústavu, posledních šest kapitol (od konce druhé světové války až po rozpad Československa) zpracovali historici z Ústavu pro soudobé dějiny. Monografická publikace podává komplexní obraz dějin všech součástí českého státu, všech národů a národností žijících na jeho území a zároveň všech podstatných stránek vývoje společnosti, kultury, náboženství, vnitřní politiky a mezinárodních vztahů.
Pánek, J. - Tůma, O. a kol.: Dějiny českých zemí. Karolinum, Praha 2008. 487 s.

obr29.jpg


Zapomenutí hrdinové. Dokumentace osudů aktivních odpůrců nacismu, kteří byli po skončení druhé světové války postiženi v souvislosti s opatřeními uplatňovanými v Československu proti tzv. nepřátelskému obyvatelstvu
(Ústav pro soudobé dějiny)
     Závěrečné vyhodnocení badatelského projektu, který se uskutečnil za účasti domácích i zahraničních vědců ve spolupráci s pamětníky, zástupci politických reprezentací ze SRN, Rakouska a ČR. Výsledkem je nový pohled na úlohu německých bojovníků proti nacismu v Československu, zpřístupnění rozsáhlé pramenné dokumentace, realizace tří filmových dokumentárních projektů, jakož i stálá expozice projektu Zapomenutí hrdinové a dokumentační centrum v Ústí nad Labem.
Okurka, T. (ed.): Zapomenutí hrdinové/Vergessene Helden. Průvodní text dlouhodobé výstavy. Muzeum města Ústí nad Labem, Ústí nad Labem 2008, 96 s,
Čermáková, B. - Weber, D. (eds.): Československu věrni zůstali. Životopisné rozhovory s německými antifašisty. Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v.v.i., Praha 2008. 250 s.
Kokoška, S. - Oellermann, T. (eds.). Sudetští Němci proti Hitlerovi. Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v.v.i., Praha 2008, 231 s.
Kokošková, Z. a kol.: 0sudy zapomenutých hrdinů. Příběhy německých antifašistů z ČSR. Národní archiv ČR, Praha 2008. 112 s.


obr30.jpg


9) SEKCE HUMANITNÍCH A FILOLOGICKÝCH VĚD
     Sekce sdružovala šest pracovišť, jejichž badatelské zaměření charakterizovaly následující výzkumné záměry:
  • Kulturní identita a kulturní regionalismus v procesu formování etnického obrazu Evropy (Etnologický ústav)
  • Transdisciplinární výzkum vybraných klíčových problémů filosofie a příbuzných humanitních oborů, zejména logiky, klasických a medievistických studií a teorie vědy. Ediční a publikační zpracování odpovídajících textových a elektronických bází (Filosofický ústav)
  • Výzkum náboženských systémů, historie, jazyků, literatur a kultur zemí Asie a Afriky (Orientální ústav)
  • Vědecký výzkum a ediční počiny v oblasti komparativní slovanské jazykovědy, paleoslovenistiky a byzantologie, srovnávacích dějin slovanských literatur a dějin slavistiky v českých zemích (Slovanský ústav)
  • Výzkum české literatury od nejstarších dob do přítomnosti, a to v jejích aspektech historických, teoretických, interpretačních a dokumentačních (Ústav pro českou literaturu)
  • Integrovaný výzkum českého jazyka a jeho variet (Ústav pro jazyk český)
  • Vytvoření databáze lexikální zásoby českého jazyka počátku 21. století (Ústav pro jazyk český)
Seznam anotací:
  1. Cizinecké komunity z antropologické perspektivy: vybrané případy významných imigračních skupin v České republice (Etnologický ústav)
  2. Dílo Antonína Dvořáka (1841-1904) (Etnologický ústav)
  3. Katalog kramářských tisků (Etnologický ústav)
  4. Sociální kritika v éře globalizace. Odstraňování sociálně-ekonomických nerovností a konfliktů (Filosofický ústav)
  5. Vynález věcí. O Platónově hypotéze idejí (Filosofický ústav)
  6. Metafyzika antiindividualismu (Filosofický ústav)
  7. Uvádění klasického dramatu kolem roku 2000 (Filosofický ústav)
  8. Trust and Transitions. Social Capital in a Changing World (Filosofický ústav)
  9. Rituál smíření. Konflikt a jeho řešení v středověku (Filosofický ústav)
  10. S puškou a Koránem. Pojmy a argumenty soudobého islámského fundamentalismu (Orientální ústav)
  11. Hledání skrytého pokladu. Antologie komentovaných překladů ze středověkého arabského súfijského písemnictví (Orientální ústav)
  12. Dějiny Číny, Taiwanu a Tibetu v datech (Orientální ústav)
  13. Ukrajinsko-český a česko-ukrajinský slovník (Slovanský ústav)
  14. Slavica v české řeči 3, část 1. Překlady ze západo- a jihoslovanských jazyků v letech 1891-1918 (Slovanský ústav)
  15. Řecko-staroslověnský index / Index verborum graeco-palaeoslovenicus. 1. a 2. (Prolegomena) (Slovanský ústav)
  16. V souřadnicích volnosti. Česká literatura devadesátých let dvacátého století v interpretacích (Ústav pro českou literaturu)
  17. Čteme? Obyvatelé České republiky a jejich vztah ke knize (Ústav pro českou literaturu)
  18. Prvních dvacet let. Kulturní rada a další kapitoly z dějin literárního exilu 1948-1968 (Ústav pro českou literaturu)
  19. Gramatika a korpus 2007 (Ústav pro jazyk český)
  20. Slovník pomístních jmen v Čechách IV (Ústav pro jazyk český)
  21. Elektronický slovník staré češtiny (Ústav pro jazyk český)
  22. Vytváření databáze lexikální zásoby českého jazyka počátku 21. století (Ústav pro jazyk český)
Ilustrativní anotace:
Cizinecké komunity z antropologické perspektivy: vybrané případy významných imigračních skupin v České republice

(Etnologický ústav)
     Monografie zkoumá vybrané migrační systémy, které zasahují Českou republiku, a migrační komunity, které tyto systémy využívají a reprodukují. Zaměřuje se na migrační skupiny ve spojitosti se zemí původu (především Ukrajina a Vietnam). Dokládá, že migranti si přinášejí určitý kulturní kapitál, který hodlají dále rozvíjet, stavět na svých dosavadních znalostech a vědomostech, a nikoli žít život majoritní společnosti. Chtějí žít své vlastní individuální životy a naplnit své představy, které si formulovali často už dávno před migrací.
Uherek, Z. - Korecká, Z. - Pojarová, T. a kol.: Cizinecké komunity z antropologické perspektivy: vybrané případy významných imigračních skupin v České republice. Etnologický ústav AV ČR, v. v. i., Praha 2008, 259 s.

Katalog kramářských tisků
(Etnologický ústav)
     Kramářské tisky (zvané též jarmareční, špalíčkové, pouťové, poutní, letákové aj.), obsahující náboženskou a světskou tematiku, představovaly specifický kulturní projev, úzce spjatý s lidovým prostředím města a vesnice 17.-19. století. Tato tištěná forma komunikace, doplněná i výtvarnou složkou, nacházela od 16. století ohlas takřka ve všech evropských zemích, ať již formou mědirytin s doprovodným veršováním, prodávaných na trzích ve Francii, kramářských tisků s dřevořezovými štočky ve střední Evropě, nebo pomocí ručně kolorovaných loubků na slovanském východě. Kramářská produkce nebyla v české historiografii dlouhou dobu považována za literaturu hodnou zpracování. Katalog kramářských tisků předkládá detailní zpracování sbírky kramářských tisků ústavu, čítající cca 3 300 jednotek, jehož nedílnou součástí je i osm samostatných rejstříků. Sbírka představuje reprezentativní vzorek české kramářské produkce z 18. století až 1. třetiny 20. století.
Kopalová, L. - Holubová, M.: Katalog kramářských tisků. Etnologický ústav AV ČR, v. v. i., Praha 2008, 485 s.

Trust and Transitions. Social Capital in a Changing World
(Filosofický ústav)
     Kniha předkládá výsledky výzkumu vědecké skupiny zabývající se sociálním kapitálem, která se snažila identifikovat a důkladně prozkoumat tři výrazné aspekty současné teorie sociálního kapitálu a výzkumu. Tyto výsledky pak byly použity při analýze demokratického vývoje v několika postkomunistických zemích. Jedná se o: 1) ekonomický či racionální aspekt, který nejzřetelněji vystupuje v teorii racionálního výběru Garyho Beckera a Jamese Colemana a dále v teoriích růstu a ekonomického rozvoje, kterými se řídí např. Světová banka; 2) kritický či marxistický aspekt, jehož příkladem je práce Pierra Bourdieua, kdy se teorie sociálních skupin, stratifikace a konfliktu aplikují v empirických studiích sociokulturní praxe; 3) politický či demokratický aspekt, kterého si poprvé všímá Alexis de Tocqueville a který svým dílem zpopularizoval Robert Putnam, kdy jsou občanská sdružení považována za rozhodující faktor při utváření demokracie.
Znoj, M. - Lewandowski, J. D. (eds.): Trust and Transitions. Social Capital in a Changing World. Cambridge Scholars Publishing, Cambridge 2008, 325 s.

Vynález věcí. O Platónově hypotéze idejí
(Filosofický ústav)
     Kniha doplňuje tradiční výklady platónských idejí novým pohledem, jenž vychází z ostrého platónsky myšleného rozdílu mezi tím, co lze poznat, a tím, co je možné vytvořit. Platónova teorie poznání a jeho kosmologie jsou z tohoto hlediska dvěma obory, jejichž nepřevoditelnost odráží z různých úhlů postavení člověka v kosmu. Se slavnou hypotézou idejí zacházejí tyto obory zcela odlišně, v obou případech však za předpokladu svobody lidského i božského rozumu. Skrze podrobné čtení několika platónských dialogů se ukazuje, jak lidé poznávají vlastnosti věcí a jak vzniká sám svět jako strukturovaný artefakt.
Thein, K.: Vynález věcí. O Platónově hypotéze idejí. Filosofia, Praha 2008, 518 s.

V souřadnicích volnosti. Česká literatura devadesátých let dvacátého století v interpretacích
(Ústav pro českou literaturu)
     Kolektivní monografie postihuje první dekádu svobodného vývoje české literatury po roce 1989. Ve čtyřech syntetických studiích autoři představují obecné literární a kulturní tendence a souvislosti i vývoj jednotlivých literárních druhů. Dílo dále předkládá profily bezmála stovky básnických, prozaických i dramatických děl, které vstoupily do českého literárního kontextu po roce 1989. Kromě prací autorů již klasických jsou zde zastoupeni autoři literatury experimentální či postmoderní a nejpozoruhodnější debutanti desetiletí. Každá jednotlivá interpretace je doplněna apendixem, který obsahuje ukázku z díla, koláž reflexí, vyjádření autora, informace o překladech, adaptacích, oceněních i bibliografii předmětu.
Kolektiv autorů: V souřadnicích volnosti. Česká literatura devadesátých let dvacátého století v interpretacích. Academia, Praha 2008. 738 s.

Slovník pomístních jmen v Čechách IV (Ústav pro jazyk český)
     Slovník zpracovává materiál pomístních jmen, tj. jmen pozemků, terénních útvarů, vod, cest, soch, kapliček a dalších podobných objektů. Tato jména byla shromážděna v letech 1963-1980 a představují unikátní jazykový materiál, který má neocenitelný význam nejen pro výzkum českého jazyka a jeho pojmenovacích schopností, ale který slouží též jako pramen poznání pro jiné vědní disciplíny (archeologie, historie, etnografie, přírodní vědy aj.). Zpracování pomístních jmen ve slovníkové podobě je tedy určeno rozsáhlé vědecké obci i laikům, zájemcům o místní dějiny a vlastivědným pracovníkům. Z mezinárodního hlediska se Slovník pomístních jmen v Čechách řadí do celoevropského trendu výzkumu a lexikografického zpracování vlastních jmen, svým obsahem je však první prací svého druhu. V jednotlivých heslových odstavcích najde čtenář slovníku veškeré doklady pomístních jmen a údaje o jejich zeměpisném rozšíření, dále přehled objektů pojmenovaných těmito jmény, etymologické výklady, přehled slovotvorně příbuzných forem i odkazy na stejně znějící jména místní.
Matúšová, J. a kol.: Slovník pomístních jmen v Čechách IV. (Big-Bož). Academia, Praha 2008, 224 s.

PRACOVIŠTĚ AV ČR PRO INFRASTRUKTURU VÝZKUMU A VÝVOJE

     Ve struktuře AV ČR je začleněno Středisko společných činností, jehož zaměření charakterizuje výzkumný záměr:
  • Implementace infrastruktury výzkumu a vývoje v AV ČR, nezbytný předpoklad kvalitativního rozvoje vědních oborů AV ČR.
Vybrané činnosti:
     Vydávání vědecké a odborné literatury, organizování konferencí, školení, odborných seminářů a výstav, marketingové a propagační činnosti, zajišťování správy majetku a právní podpory pracovišť AV ČR, příp. dalších prací souvisejících s infrastrukturou výzkumné práce.

Kromě toho byly zajišťovány:
  • investorsko-inženýrská činnost pro stavební akce pracovišť AV ČR
  • dokumentace pro výstavbu Institutu aplikovaných věd v areálu Mazanka
  • správa počítačové sítě a PC pro koncové uživatele
  • rekonstrukce hardwaru celoakademického Informačního systému
  • řešení bezpečnostních incidentů v součinnosti s Cesnet prostřednictvím skupiny CAS-CSIRT
  • odborný roční kurz Management vědy zaměřený na mechanismy řízení v složitém legislativním a ekonomickém prostředí ČR a EU pro ředitele a vyšší management pracovišť AV ČR
  • budování produkčního audio-video pracoviště pro potřebu AV ČR a jejích pracovišť
  • činnosti související se získáním mezinárodní certifikace pro Konferenční centrum AV ČR - zámek Liblice, Zámek Třešť - konferenční centrum a vilu Lanna v oblasti hygienických norem HACCP a činnosti související se získáním certifikátu jakosti ISO 9001:2000 pro Konferenční centrum AV ČR - zámek Liblice.

     Plné znění všech uvedených anotací výsledků vědecké práce a jejich aplikací, jakož i celá výroční zpráva AV ČR jsou k dispozici v elektronické formě na serveru AV ČR http:www.avcr.cz. Obrázky budou doplněny do konečného textu výroční zprávy o činnosti AV ČR.
     Podrobný přehled publikační aktivity ústavů AV ČR a jejich pracovníků za rok 2008 lze nalézt na adrese http:www.lib.cas.cz v databázi ASEP.