Search



Ročenka AV ČR 2014

Academic bulletin / Živa

abicko- ziva

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

AV ČR v roce 2003 dále rozšiřovala jednotlivé formy zveřejňování vědeckých aktivit i zásadních celospolečenských jevů souvisejících s vědou a výzkumem v České republice (zvláště v souvislosti se vstupem do Evropské unie). Usilovala o posílení prestiže výzkumu a vývoje ve společnosti a zaměřila se také na mládež s cílem posílit její povědomí o významu vědních oborů pro kvalitní rozvoj společnosti a vzbudit tak její aktivní zájem o badatelskou činnost. S rostoucím ohlasem studentů i pedagogů se setkává pokračující cyklus přednášek Nebojte se vědy. Široké odborné a laické veřejnosti byl určen další přednáškový cyklus Akademická Praha, pořádaný ve spolupráci s Univerzitou Karlovou.

Mezi nejvýznamnější popularizační aktivity patřil Týden vědy a techniky 2003, pořádaný ve spolupráci s Britskou radou, Velvyslanectvím Francouzské republiky a Americkým vědeckým a informačním střediskem AMVIS, o.p.s. Konal se v celoevropském termínu Týdne vědy, tj. ve dnech 3.-9. listopadu. V jeho rámci se uskutečnilo 8 přednášek, kterých se zúčastnilo celkem 1426 studentů a dalších zájemců z celé České republiky, dva mezinárodní kulaté stoly a šest interaktivních programů připravených Britskou radou. Celkem se všech těchto akcí zúčastnilo asi 2000 návštěvníků. Nedílnou součástí Týdne vědy a techniky 2003 byly Dny otevřených dveří na pracovištích AV ČR, která navštívilo celkem 7397 zájemců.-

Tradiční úspěšnou aktivitou byl Evropský týden mozku odborně zajišťovaný Ústavem experimentální medicíny AV ČR, jehož osm přednášek přilákalo téměř tisícovku posluchačů.

V prodejně Academia ve Wiehlově domě byly uspořádány první čtyři diskusní podvečery nazývané Akademická kavárna. Za aktivní účasti odborníků z AV, vysokých škol a dalších institucí na nich byly probrány některé aktuální problémy (budoucnost knihy v 21. století, užívání znaků a erbů, česká krajina současnosti a geneticky modifikované rostliny).

Ve spolupráci s ostatními pracovišti AV ČR uskutečnily tiskový odbor AV ČR a Rada pro popularizaci vědy AV ČR 31 tiskových konferencí. Aktuálních témat se týkaly např. konference k výstavě Akademie na prahu EU, k vyhodnocení soutěže pro středoškolské studenty Eustory nebo k mezinárodní konferenci Atlas Overview Week. Velkému zájmu médií se však těšily i tiskové konference věnované otázkám nadčasovým (Zdraví, výživa a životní styl, Změny klimatu) a některé dokonce vyvolaly ohlas v tisku i rozhlase (Víra jako lék?).

Byly uskutečněny také dvě prezentace projektů Grantové agentury AV ČR a prezentace výsledků činnosti Grantové agentury ČR.

Většina pracovišť AV ČR zvýšila popularizační aktivity v nejfrekventovanějších formách, tj. v tištěných a elektronických médiích, v České televizi a Českém rozhlase. Podílely se na nich zejména Ústav experimentální medicíny, Mikrobiologický ústav, Ústav organické chemie a biochemie, Astronomický ústav, Archeologický ústav, Praha, Ústav pro soudobé dějiny a jako již tradičně Ústav pro jazyk český. Také knižní, publikační a překladová činnost patří k základním aktivitám řady pracovišť, mj. Ústav jaderné fyziky, Ústav radiotechniky a elektroniky, Geologický ústav, Ústav experimentální botaniky a Orientální ústav. AV ČR také finančně podpořila vydání řady vědecko-populárních knih v nakladatelství Academia a v jednotlivých ústavech AV ČR.

Také účast na specializovaných veletrzích, tj. Salonu inovací a investic v rámci 14. mezinárodního stavebního veletrhu ForArch 2003 (Ústav hydrodynamiky, Ústav termomechaniky, Ústav teoretické a aplikované mechaniky, Ústav ekologie krajiny a Technologické centrum) a 9. veletrhu životního prostředí EcoCity Praha (Ústav fyziky materiálů), potvrdila prospěšnost této formy zveřejňování výsledků základního a aplikovaného výzkumu pro veřejnost.

Nadále se rozvíjely také výstavní aktivity s jednoznačně popularizačním záměrem. Úspěšné byly např. výstavy Historická vyobrazení zemětřesení (Geofyzikální ústav) uspořádaná v Karolinu, Římané a Germáni. Nepřátelé, rivalové, sousedé (Archeologický ústav, Brno) v prostorách Muzea města Brna a Moravském zemském muzeu v Brně. Archeologický ústav, Praha se podílel na přípravě stálé expozice Příběh Pražského hradu. Významné datum 250. výročí narození Josefa Dobrovského, zařazené mezi světová kulturní výročí UNESCO, připomněl Slovanský ústav především hodinovým pořadem pro Český rozhlas Praha a slavnostním shromážděním v Panteonu Národního muzea.

AV ČR prostřednictvím tiskového odboru uspořádala dalších 10 výstav, z nichž nejúspěšnější byly Věda na prahu EU, Profesor Otto Wichterle - 90 let a Jaroslav Šerých: grafická tvorba.

Bylo vydáno 47 tiskových zpráv z nejrůznějších oborů činnosti AV ČR a celkem bylo v médiích publikováno 3641 příspěvků týkajících se AV ČR (oproti roku 2002 je to téměř o 500 ohlasů více). Popularizaci vědeckých výsledků podtrhovaly srozumitelně podávané zprávy v Akademickém bulletinu.

V rámci programu MŠMT Zpřístupňování výsledků výzkumu a vývoje české veřejnosti byly vyrobeny tři popularizační videofilmy, které představují vynikající osobnosti, pracoviště a výsledky výzkumu - Elixír života (Blanka Říhová), Máme na to!? (Antonín Holý) a Srdce není kámen (Centrum experimentálního výzkumu chorob srdce a cév). Filmy jsou distribuovány na střední školy. Zásadní spolupráci a autorský podíl měli pracovníci AV ČR také na natočení středometrážních filmů Astronomie v Čechách (Astronomický ústav), který získal v soutěži Techfilm 2003 1. cenu, Polymery kolem nás (Ústav makromolekulární chemie), Centrum pro molekulární a genovou biotechnologii (Mikrobiologický ústav) a Česká věda v kontextu evropské spolupráce (Ústav organické chemie a biochemie). Většinu zmíněných titulů inicioval a vyrobil Krátký film Praha, který patří vedle České televize a jejího pořadu Popularis a Českého rozhlasu (pořad Meteor) tradičně k významným podporovatelům popularizace vědy a výzkumu.

AV ČR se zapojila do dvouletého mezinárodního projektu Ethnic financovaného EU, jehož cílem je zlepšení povědomí o vědě a technologiích mezi etnickými minoritami (cílovou skupinou projektu v ČR je romské etnikum).